Preskoči na vsebino


Oznanila leto 21, št 4

Smo priče, ali nismo?

Si predstavljate kako so se počutili prvi kristjani, ki so na lastne oči videli, da so Jezusa pretepli, pribili na križ, mu prebodli srce … nato pa prideta dva tipa in trdita, da je Jezus vstal od mrtvih! Dobro da ju niso pretepli! Zadrega je bila še večja, ker se je v naslednjih dneh število ljudi, ki so trdili, da so videli od mrtvih vstalega Jezusa, dvignilo do številke 500! Kaj zdaj … je živ ali ni?!!! Ko je bila skupina kristjanov nekega dne ravno zbrana pri molitvi, je Jezus stopil mednje. To se je zgodilo tako nenadoma, da so se prav prestrašili! Jezus pa jim je mirno dejel: »Kaj ste preplašeni … Potipajte me … duh nima mesa in kosti …« Ko so končno začeli verjeti, jim je Jezus rekel, naj povedo vsem ljudem, kar so videli in slišali. Takrat so tudi sami razumeli, da o Jezusu najbolj prepričljivo govorijo drugim šele, ko tudi sami živijo, kot jih je Jezus učil. Še bolj pa takrat, ko ljudje vidijo, kako je Jezus spremenil njihovo življenje. In od takrat se je do danes nabralo mnogo takih pričevalcev. Naj omenim samo enega od njih. Njegov primer je opisan v knjigi avtorja Nickyja Gumbela, Življenjska vprašanja (Koper, 2010, s.142) in me je res pritegnil: Billy Bray je bil rudar iz Cornwalla, rojen leta 1794. Bil je pijanec in se je doma vedno pretepal in prepiral. Pri devetindvajsetih letih se je navdušil za Jezusa in postal kristjan. Šel je domov in rekel ženi: »Nikoli več me ne boš videla pijanega, tako mi Bog pomagaj!« In res ni nikoli več pil. Njegove besede, barva njegovega glasu in njegov videz so imeli magnetno moč. Govorili so, da je nabit z »Božjo elektriko«. Prihajale so množice rudarjev in poslušale njegove pridige. Veliko se jih je spreobrnilo in bilo je tudi nekaj izjemnih ozdravljenj. Vedno je poveličeval Boga in govoril, da ima obilo razloga za radost. Zase je rekel, da je »kraljevič«. Bil je posinovljenec Boga, Kralja kraljev, zato je bil kraljevič, ki je že imel kraljevske pravice in privilegije. Njegov najljubši rek je bil: »Kraljevi sin sem.«

Naj Jezus deluje tudi v našem življenju, da bomo zanj dobro in pogumno pričevali z besedo in zgledom.

 

Misel blaženega Antona Martina Slomška

»Počitek je človeku najpomembnejši užitek, da po spanju telo novo moč dobi. Le ponoči je zdravo spati! Škodljivo je cele noči prebedeti. Pravijo, da ena ura pred polnočjo več da, kakor po polnoči tri. Predolgo spati pa nima pomena. Vstani, kadar se prebudiš!«

 

Pisarna Karitas

Pisarna Karitas je odprta vsak 1. torek v mesecu od 18.00 do 18.30.

 

Dragi mož, draga žena, saj nista pozabila, kaj sta si obljubila, kajne?

Temeljnega pomena za zakon je vajin pogovor o VAMA in ČAS, ki ga imata za tak pogovor. Od količine časa, ki ga posvečata takemu pogovoru, je premosorazmerno odvisna kakovost vajinega zakona. Od količine časa, ki ga nekdo posveča igranju glasbila, je odvisna kakovost njegovega igranja. Znano je, da veliki glasbeni umetniki tožijo, da se jim pozna, če le nekaj ur na dan manj uspejo igrati na svoje glasbilo. Tudi pri vama ne more biti nobene izjeme glede te zakonitosti. Pogovor o vama je dihanje vajinega zakona. Če ta ni reden, ima vajin zakon - astmo, ali pa se zaduši!

Koliko torej časa posvečata pogovoru o vama, o vajini notranjosti? Dragi mož, ali veš kaj se dogaja v tvoji ženi? Draga žena, ali veš kaj se dogaja v tvojem možu zdaj, te dni, pretekli teden ali mesec…? Kaj ga je ali jo je prizadelo, razveselilo, presenetilo, užalostilo, prestrašilo, razjezilo, potrdilo, okrepilo, spodbudilo neke želje, hrepenenje, versko doživetje...? Predlog: Skušajta si določiti čas v dnevu za »10 minutno čajanko in pogovor« ( vsaj 1x na mesec čas za skupno večerjo oz. zmenek) … Če ne gre drugače, pa si kupita psa in ga SKUPAJ sprehajajta.

 

Obisk bolnih, invalidov in starejših

Kljub praznikom bo moj obisk izjemoma v petek 1.5.2015. Če še kdo želi, da ga obiščem, naj mi sporoči.

 

Vabljeni k tečaju za preprečevanje padcev

Tečaj ni namenjen samo ljudem, ki večkrat padejo. Na tečaju boste izvedeli marsikaj uporabnega - od prehrane, uporabe različnih pripomočkov za lajšanje gibanja, do medsebojne izmenjave  uporabnih izkušenj. Obenem pa se boste učili tudi vaj za ohranjanje fizične moči. Tečaj poteka vsak drugi četrtek od 17.00 do 18.30 v učilnici župnišča. Naslednja srečanja bodo v četrtek 23.4.2015, 7.5. in 21.4.2015 ob 17.00. Še vedno se lahko pridružite.

 

Mlajše in starejše upokojenke, prisrčno vabljene

V našem župnišču se pod okriljem župnijske Karitas vsak ponedeljek od 9.00-12.00 zbirajo upokojenke in se ukvarjajo z različnimi ročnimi deli. Pridite in poglejte!

 

Še 11 dni do obnovitve župnijskega misijona

Misijonsko dogajanje bo potekalo skozi celoten mesec maj pod naslovom: »Obnovimo ZAupanje!« V tem času vam pripravljamo obilo zanimivih dogajanj.

 

Redna seja župnijskega pastoralnega sveta

Seja bo v torek 5.5.2015 ob 19.45. Tudi tokrat se bomo še zbrali skupaj s člani prejšnjega pastoralnega sveta, da s skupnimi močmi izpeljemo misijonsko dogajanje v mesecu maju.

 

V maju smo povabljeni k šmarnični pobožnosti

Z mesecem majem začenjamo šmarnice - pobožnost v čast Mariji. Letošnje leto bomo prisluhnili utrinkom iz življenja Dominika Savia. Prepričan sem, da bodo obogatili tako mlajše kot odrasle.

V Podutiku bodo šmarnice vsak večer ob 19.00. Po sveti maši bo možnost za nogomet in druge igre. Letos bodo zopet šmarnice tudi na Glincah od ponedeljka do četrtka ob 18.00. Pridite, da se bomo skupaj priporočali Mariji! 

 

Spoved za prvoobhajance in njihove starše

Bo v soboto 9.5.2015 ob 10.00. Naprej bomo opravili spoved, nato pa bomo skupaj uredili še okolico cerkve in jo pripravili za slovesnost prvega obhajila.

 

Prošnja procesija v »križevem tednu« in molitev za dobro letino in blagoslov dela

V dneh pred praznikom Gospodovega vnebohoda poromamo med polji in travniki. Boga bomo prosili za dobro letino. Prosili ga bomo tudi za blagoslov našega dela, za odvrnitev naravnih nesreč, za varstvo pred naravnimi ujmami, za odvrnitev vojske in drugih stisk. Kot vsako leto, se bomo tudi letos zbrali v TOREK 12.5.2015 ob 7.00 pri Antonovi kapelici v Dolnicah. Nato bomo poromali k sveti maši v cerkev na Glincah. Vabljeni!

 

Srečanje za starše pripravnikov na sveto birmo

Dobimo se v ponedeljek 25.5.2015 ob 19.45. Srečanje ne bo dolgo, zato prosim, da prideta oba starša, da se pogovorimo o stvareh, ki jih je še potrebno narediti do svete birme.

 

Pripravljamo se na prvo sveto obhajilo

Zadnjo nedeljo v mesecu maju 31.5.2015, bo 9 naših drugošolcev prvič pristopilo k svetemu obhajilu in v svoje srce prvič prejelo živega Boga. Na ta dogodek se bomo še posebej pripravili s tridnevnico pred prvim svetim obhajilom, ki bo od četrtka 28.5. do sobote 30.5.2015. Skušajmo v teh dneh priti k svetim mašam v večjem številu, da z molitvijo in zgledom podpremo prvoobhajance in njihove starše.

 

Zadnjo nedeljo v juniju bomo praznovali obletnice porok

Praznovanje bo v nedeljo 28.6.2015 pri sveti maši ob 10.00. Ker nimamo veliko podatkov o porokah, prosim tiste, ki obhajate 5., 10., 15., 20. in višjo obletnico poroke, da izpolnite prijavnico, ki je v cerkvi, na mizicah za tisk. Tisti, ki še premišljujete, ali bi se prijavili - kar pogumno! Ne bo vam treba nastopati! Po sveti maši vas vabim na prijateljsko srečanje in zakusko v župnišče.

 

Počitniški teden za otroke - rezervirajte si čas

ORATORIJ je aktivno preživljanje počitnic v družbi sovrstnikov. Namenjen je otrokom od 6. leta naprej. V dneh oratorija, se izmenjujejo razgibane dejavnosti, pesmi, igre, delavnice, molitev... To je res čas, ki je polno preživet in se splača biti zraven.

Vsako leto sledimo zgledu kakšne osebe, pri kateri izpostavimo njene dobre lastnosti in jih skušamo tudi mi posnemati v vsakdanjem življenju. Letos bomo spremljali zgled mladega fanta Dominika Savia.

Oratorij se bo začel v nedeljo 28.6. ob 18.00, ko se bomo naučili himno in bomo udeležencem razdelili oratorialne majčke. Oratorij bo potekal od ponedeljka, do petka 3.7.2015. Prijave že zbiramo!

 

Napovedujemo

- V četrtek 23. aprila 2015 ob 20.00 vas skupina TVOJ GLAS vabi na koncert duhovno ritmične glasbe v našo dvorano. Igrajo lepo in poslušljivo glasbo. Pridite!

- V soboto 25. aprila 2015 ob 19.45 vas TRBOJSKE LJUDSKE PEVKE vabijo na koncert ljudskih pesmi. Koncert bo v župnijski dvorani.

- V nedeljo 7. junija 2015 ob 16.00 ste vabljeni na Čatež-Zaplaz (blizu Trebnjega) na letni koncert duhovniškega okteta Oremus.

- V petek 12. junija 2015 ob 19.45 boste lahko prisluhnili zaključnemu koncertu tečajnikov kitare. Igrali bomo pri sveti maši ob 19.00, nato bo v dvorani še koncert.

Lokacija:
Print Friendly and PDF