Preskoči na vsebino


Oznanila leto 21, št 5

Ni vse dobro kar nam »paše«

Pred dnevi sem se pogovarjal z enim starejšim gospodom, ki ima že kar nekaj življenjske modrosti in mi je rekel: »Veš, ni vse dobro, kar nam paše. No… v ustih je že prijetno, ni pa nujno koristno za telo.« Povedal mi je dva primera, ob katerih sem se zamislil. Rekel je: »Saj poznaš mojega soseda. Pred kratkim smo ga pokopali. Večkrat sem ga videl posedati na vrtu in sem mu rekel: ΄ne posedaj preveč, raje malo pomigaj!΄ On pa mi je dejal: ΄Če mi pa takole bolj paše!΄ Poglej… pasalo mu je, ni mu pa koristilo.« Nato mi je pripovedoval o sebi. Povedal mi je tudi, kako se je šele po petdesetem letu, ko ga je stisnilo zdravje, začel bolj ukvarjati z gibanjem. In dodal: »Zaradi gibanja in bolj primerne hrane sem shujašal vsaj za 10 kg, a sem se kondicijsko okrepil, tako, da sem svoje delo opravljal lažje kot prej. Čas, ki sem ga ΄izgubil΄ zaradi gibanja, sem pridobil, ker sem delal hitreje in bolje. Veliko stvari sem lahko premislil kar med potjo in sem jih potem, ko sem se vrnil s sprehoda, le še izpeljal.« Ko sva se poslavljala, mi je z nasmehom na ustnicah dejal: »Ne pozabi, da ti dostikrat nabolj koristijo ravno tiste stvari, ki ti manj pašejo in se ti jih ne da toliko delati.« Ko v teh dneh premišljujem o najinem pogovoru, se vedno bolj strinjam z njim. Zdi se mi, da zadeva ne drži samo na področjiu telesa, ampak tudi na duhovnem področju. Kolikokrat se nam ne da moliti, pa bi nam moč, ki jo od Boga dobimo preko molitve koristila. In kolikokrat imamo polno ΄pojasnil΄ zakaj nimamo časa iti k sveti maši, pa bi bil naši duši obisk Boga, ki ga prejmemo pri obhajilu, v poživitev. Zato se ne bojmo vzeti čas za gibanje, na bojmo se pojesti tudi kaj manj dobrega, a za zdravje bolj koristnega in poskrbimo tudi za našo dušo. Le tako bomo pridobili.   

 

Misel blaženega Antona Martina Slomška

»Molitev nam nebesa odpira, post nas po strmi poti k nebesom pelje, miloščina nam v nebesih zaklade nabira. Če smo bili do zdaj za molitev mlačni, bodimo zdaj pridni! Če smo si do zdaj preveč stregli in dovolili, se zdaj postimo! Če smo do zdaj premalo in nejevoljno v bogajme dajali, dajajmo zdaj toliko, kolikor moremo.«

 

Pisarna Karitas

Pisarna Karitas je odprta vsak 1. torek v mesecu od 18.00 do 18.30.

 

Dragi mož, draga žena, saj nista pozabila, kaj sta si obljubila, kajne?

Govoriti o sebi pomeni pripovedovati o tem, kar se dogaja v meni, ne okrog mene. Vsak človek ima svoj način govorice in počasi morata odkrivati, kakšen je vajin način. V kakšnih okoliščinah najlažje govorita o sebi. * Nikoli ne sme biti pri želji, da ti partner kaj pove, kakršnekoli prisile. * Nikoli ne smeš zlorabljati povedanega proti tistemu, ki ti je kaj povedal. * Ženske pri taki stvari potrebujete veliko mero poslušanja. Moški navadno čakate na primerno priložnost za besedo po daljšem premisleku. * Vsega tega ne gre brez vživljanja v drugega, ki vedno drugače misli in čuti. Vsakdo ima svoj tok misli. Zato je treba vedno znova vprašati, ali si prav razumel/a povedano.

* Osnovno stališče mora vsekakor biti popolna dobrohotnost. Neka ženska je dejala možu: To ti povem, ker želim, da je najin odnos lepši in ne zato, ker bi te hotela prizadeti… * Če si izbereta določen čas za pogovor, bo lažje prišlo do globljega pogovora, kot če samo čakata, da bo samo po sebi prišlo do tega.

 

Obisk bolnih, invalidov in starejših

V mesecu juniju bom starejše, bolne in invalidne obiskal v petek 5.6.2015. Če še kdo želi, da ga obiščem, naj sporoči.

 

Vabljeni k tečaju za preprečevanje padcev

Do sedaj smo na tečaju izvedeli že marsikaj uporabnega - od dobrih predlogov kako popestriti prehrano, kje se lahko kupijo uporabni pripomočki za lajšanje gibanja in za preprečevanje padcev… Mnoge uporabne izkušnje si med seboj izmenjajo tudi udeleženci. Naučili smo se že kar nekaj telovadnih vaj, s katerimi lažje ohranjamo spretnost in moč. Do konca so še tri srečanja, zato pohitite! Četrtek 28.5., 11.6. in 18.6. od 17.00 do 18.30 v učilnici župnišča.

Mlajše in starejše upokojenke, prisrčno vabljene

V našem župnišču se pod okriljem župnijske Karitas vsak ponedeljek od 9.00-12.00 zbirajo upokojenke in se ukvarjajo z različnimi ročnimi deli. Pridite in poglejte!

 

Svetopisemska skupina

Enkrat na mesec je srečanje za tiste, ki bi radi bolje spoznali Sveto pismo in to, kaj se lahko iz njega naučimo za izboljšanje življenja. G. Jože Trpin na zanimiv način preko slike in besede pove marsikaj zanimivega in uporabnega. Naslednje srečanje bo v ponedeljek 8.6.2015 ob 19.45 v učilnici v župnišču.

 

Obnovitev župnijskega misijona

Misijonsko dogajanje poteka skozi cel mesec maj: »Obnovimo ZAupanje!« V tem času smo lahko obiskali veliko zanimivih srečanj. Zelo lep je bil glasbeni večer za mlade, ko nam je g. Gregor podal lepe vzpodbude. Ena od teh je bila: če se ti ponudi priložnost da lahko narediš nekaj dobrega zase ali za druge, jo zgrabi! Čudovit je bil večer slavljenja, kjer smo lahko molili ob obilici lepe glasbe. Gospod Marko Juhant je med drugim dejal tudi to, da so na strani staršev samo tisti vzgojitelji, ki so do otroka tudi zahtevni, saj ga s tem učijo reda in discipline, ki sta za uspeh v življenju nujno potrebna. Na svetopisemskem večeru smo med drugim slišali zanimivo primerjavo med sedmimi glavnimi grehi in sedmimi blagri. Na ženskem večeru nas je ga. Klara Ramovš med drugim vzpodbudila, da je za dober odnos do drugih najprej pomemben dober odnos do sebe. Zelo lepo je bilo srečanje z družino Marinko. Ob njih smo videli kako pomembno je, da si starša vzameta čas, da drug z drugim, pa tudi z otroki kaj lepega doživijo. Ob simpatičnih idejah smo spoznali kako malo lahko stane, da se imamo z družino pestro in zabavno, ter kako preprosta, a pomembna je povezava vere z vsakdanjim življenjem. Na večeru za tiste, ki živijo sami smo slišali: tudi če živimo sami, smo vseeno vpeti v mrežo mnogih odnosov. In vendar se je treba vprašati ali na odru življenja igram to kar drugi želijo, ali pa sem to kar resnično sem. Na večeru za pare smo govorili o tem, da je konflikt v odnosu nekaj naravnega, pa tudi - kako ta konflikt obrniti v dobro odnosa. V petek smo imeli celonočno molitev. Najprej so nas od 20.00 do 21.00 s petjem in branjem svetopisemskih odlomkov bogatili mladi kitaristi. Cerkev je ostala nato odprta do jutra, tako, da je lahko prišel molit vsak, ki je to želel. Molitev se je prepletala s tišino vse do jutra. V soboto smo pri večerni sveti maši prisluhnili lepemu petju moškega zbora Lira iz Kamnika. Po sveti maši so nam pripravili še krajši koncert. V nedeljo smo imeli srečanje za starejše in bolne ter njihove svojce. V soboto 29.5. nas ob 20.00 čaka še moški večer v vinski kleti v Podutiku. Bogu hvala za te lepe dni, kjer smo lahko slišali in doživeli marsikaj lepega in vzpodbudnega.  

Več o tem lahko preberete tudi na facebooku: »Misijon Podutik«

 

Smo tik pred prvim svetim obhajilom

Zadnjo nedeljo v mesecu maju 31.5.2015, bo 9 naših drugošolcev prvič pristopilo k svetemu obhajilu in bodo v svoje srce prvič prejeli živega Jezusa. Na ta dogodek se bomo še posebej pripravili s tridnevnico pred prvim svetim obhajilom, ki bo od četrtka 28.5. do sobote 30.5.2015. Skušajmo v teh dneh priti k sveti maši v večjem številu, da z molitvijo in zgledom podpremo prvoobhajance in njihove starše.

 

Ne pozabimo na šmarnice

V Podutiku so šmarnice vsak večer ob 19.00. Po sveti maši si vzamemo čas tudi za nogomet in druge igre. Šmarnice so tudi na Glincah od ponedeljka do četrtka ob 18.00. Pridite, da se bomo skupaj priporočali Mariji! 

 

Redna seja župnijskega pastoralnega sveta

Zadnja seja v letošnjem pastoralnem letu bo v torek 2.6.2015 ob 19.45. Spomnite se med seboj.

 

Zadnjo nedeljo v juniju bomo praznovali obletnice porok

Praznovanje bo v nedeljo 28.6.2015 pri sveti maši ob 10.00. Ker nimamo veliko podatkov o porokah, prosim tiste, ki obhajate 5., 10., 15., 20. in višjo obletnico poroke, da izpolnite prijavnico, ki je v cerkvi, na mizicah za tisk.

 

ORATORIJ - počitniški teden za otroke

ORATORIJ – pester počitniški teden za otroke se bo začel v nedeljo 28.6. ob 18.00, ko se bomo naučili himno in bomo udeležencem razdelili oratorijske majčke. Oratorij pa bo potekal od ponedeljka 29.6., do petka 3.7.2015. Čim prej se prijavite!

 

Napovedujemo

- V nedeljo 7. junija 2015 ob 16.00 ste vabljeni na Čatež-Zaplaz (blizu Trebnjega) na letni koncert duhovniškega okteta Oremus.

- V petek 12. junija 2015 ob 19.45 boste lahko prisluhnili zaključnemu koncertu tečajnikov kitare. Igrali bomo pri sveti maši ob 19.00, nato bo v dvorani še koncert.

 

V mesecu aprilu in maju so bili krščeni

V nedeljo 19.4.2015

- Filip Perko

- Neža Štupar

V nedeljo 17.5.2015

- Jakob Kanellopulos        (Čestitamo!)

 

V maju sta v naši župniji stopila na skupno pot

V soboto 9.5.2015

- Tadej Kováčič in Andreja Gimpelj       (Čestitamo!)

Lokacija:
Print Friendly and PDF