Preskoči na vsebino


Oznanila leto 21, 6

Je družina še upornica?

Tistim, ki močno nasprotujejo družini, je težko oporekati. Zakaj? Kaj to pomeni? Nikoli ne dokazujemo, kar je prvotno, dokazujemo le tisto, kar je drugotno. Zakaj je tako? Ker tisto, kar je drugotno, zakrije tisto, kar je prvotno, tako kot zgradba zakrije svoje temelje. Z lahkoto lahko doka­žemo, da otrok potrebuje vzgojitelje, težko pa je dokazati, da potrebuje očeta in mater, kajti da bi to dokazali, bi si morali najprej zakriti oči, da bi ne videli. Prav tako je težko razložiti, da človek prihaja iz moža in žene: tega ni treba razlagati, ker je to pred postavka. Ker je človek samovšečen, razlaga rajši tisto, kar je sam zgradil in ne tisto, kar mu je bilo dano. Po­naša se s svojimi svetilkami in se nič več ne zahvaljuje za svetlobo sonca.

Tri mize so v družinskem življenju neprimerljivo pomembne; so nujna potreba, če hočemo, da bo družina zdrava, da bo prava skupnost in da bo vzgajala k odnosom, ki so za človeka potrebni in, če hočemo, da bo zdrava tudi družba, za katero smo odgovorni. To so zakon­ska postelja, družinska miza in oltar. Od teh ne bi smeli nikoli odstopiti. Pri teh treh mizah bi se morala hraniti naša ljubezen, edinost in usposabljanje za življenjske naloge, na katere se družina pripravlja.

Primerjajmo tablični računalnik in družinsko mizo. Miza za katero jemo, je veliko večji dosežek od tabličnega računalnika. Prav za mizo najdemo srce družinskih odnosov: ob njej se družinski člani zbližujejo, tkejo vezi, generacije predajajo svoje bogastvo naslednjim generacijam. Tudi Kristus je želel, da se komunikacija dogaja za sveto mizo.

Za ogroženost sodobne družine niso krivi lobiji, ki jo napadajo ampak elektronske naprave, ki so se pretihotapile v naše domove, ne da bi o njih sploh razmislili. Televizorji, računalniki, pametni telefoni so uničili pomen družinske mize. Pred zaključkom leta 2014 sem dobil obisk. Zakonca Simon in Petra sta me obiskala s hčerko Žaro. Sedeli smo za mizo. Pogovarjali smo se, otrok pa je imel v rokah mali računalnik in se ves čas igral z napravo. Dobil sem zelo konkretno iztočnico za razmišljanje, kako večinoma izgledajo sodobni družinski odnosi. Vsak družinski član gleda v svoj zaslon tudi, ko so skupaj. To potrjuje tudi najsodobnejši kata­log za prodajo pohištva Ikea. V katalogu je narisana velika dnevna soba. Vsak družinski član ima računalniški kotiček. Sedi na velikem sodobnem fotelju z visokim hrbtiščem. Drug drugemu kažejo hrbet, pa so v istem prostoru. Družina živi pod isto streho, a je že razbita, ločena, ker so njeni člani fizično ločeni. Končno lahko le z žalostjo ugotovimo, da gredo nekega dne narazen, vendar so bili razbiti že mnogo prej.

Družini niso lastne ne ljubezen ne vzgoja ne spoštovanje pravic. Če pravimo, da so temelji družine te vrednote, ni družina nič drugega kot izvrstna sirotišnica. V prvovrstni sirotišnici so otroci ljubljeni, spoštovani, deležni vzgoje najboljših specialistov. Današnji človek torej v bistvu nudi otroku vse dobro, pozablja pa na njegovo bit in to je že miselnost, ki nasprotuje spočetju in je naklonjena splavu. »Otrok, ki je na poti, morda ne bo imel vse možne blaginje, torej mu preprečimo, da bi se rodil!« Če družina ne bo upornica takim sodobnim trendom, bo izgubila svojo identiteto in posledično svojo srečo. (Tone Kompare)   

 

Misel blaženega Antona Martina Slomška

»Kdo od nas ni v svojem življenju prejel od Boga dobrot? Vsak dih, sladko spanje, grižljaj kruha, kozarec vode - vse je Božji dar. Ali pa smo se za vse lepo zahvalili? Tudi Bog hvaležnost ljubi! O človek, nikoli Boga ne prosi, preden se za že prejeto ne zahvališ.«

Pisarna Karitas

Pisarna Karitas je odprta vsak 1. torek v mesecu od 18.00 do 18.30.

Dragi mož, draga žena, saj nista pozabila, kaj sta si obljubila, kajne?

Moč rojevati otroka ni največja moč, ki vama je podarjena od Boga. Še večja usodna moč je možnost vpeljevanja otroka v življenje, se pravi - vzgoja. Neverjetno je, a delno tudi razumljivo, kako je vsak otrok zaznamovan s svojimi starši v dobrem, pa tudi v manj dobrem. Ni večjega učitelja otroku od očeta in matere. Zgled je neuničljiv in neodklonljiv dejavnik v življenju vsakega človeka, kaj šele otroka. Seveda je pretresljivo močan vpliv tudi v slabem, če je to bilo kdaj navzoče. Nikoli ne pozabita kako velik blagoslov lahko prikličeta na otroka, kadar skupaj molita zanj. Varujta pa se vsake kletve otrok, kajti tudi ta ni brez moči. Velika vzpodbuda za dober zakonski odnos je zavest, da je vajin zakon tisto podnebje, v katerem lahko dobro ali slabo rastejo, se razvijajo, cvetijo in obrodijo sadove vajini otroci.

Obisk bolnih, invalidov in starejših

V mesecu juliju bom starejše, bolne in invalidne obiskal v petek 3.7.2015. Če še kdo želi, da ga obiščem, naj sporoči.

ORATORIJ - počitniški teden za otroke

ORATORIJ – se je začel v nedeljo 28.6. ob 18.00, ko smo se naučili himno in smo udeležencem razdelili oratorijske majčke. Oratorij poteka ves teden od ponedeljka 29.6., do petka 3.7.2015. Pridite nas kaj pogledat! Še posebno ste dobrodošli v petek 3.7. ob 16.00 k zaključni sveti maši, ter ogledu filmčka in razstave izdelkov z oratorija.

Ob koncu veroučnega leta že prilagam urnik za novo veroučno leto 15/16:

Nekateri že gledate naprej proti novim začetkom, zato vam že sedaj prilagam tudi veroučni koledar za novo veroučno leto.

Vpisovanje bo potekalo 1.9, 2.9 in 3. 9. dopoldne od 8.00 do 9.00, ter popoldne od 16.30-18.30. Z veroukom bomo začeli v ponedeljek 7.9.2015.

Več podrobnosti prejmete v pismu, ki vam ga bom poslal v drugi polovici avgusta.

V mesecu maju in juniju so bili krščeni

V nedeljo 24.5.2015

- Hana Hiti

- Jakob Medved

V nedeljo 7.6.2015

- Oskar Lušin

V soboto 27.6.2015

- Jaka Bohte                             (Čestitamo!)

V juniju sta v naši župniji stopila na skupno pot

V soboto 20.6.2015

- Nejc Vrhovnik in Tjaša Oštir     (Čestitamo!)

K Bogu je odšel

V sredo 24.6.2015

- Mirko Gabrijel          (Spomnimo se ga v molitvi)

Lokacija:
Print Friendly and PDF