Preskoči na vsebino


Oznanila leto 21, 8

Postanite uresničevalci Božje besede

 

Apostol Jakob je v pismu prvim kristjanom dejal: »S krotkostjo sprejmite vsajeno besedo, ki ima moč, da reši vaše duše« in nato dodal: »Postanite uresničevalci Božje besede in ne le poslušalci, ki sami sebe varajo.« S tem nas je spomnil na dve pomembni dejstvi.

1. Božja beseda, ki je zapisana v Svetem pismu, ni navadna beseda. Kdor jo bere in po njej živi, bo prišel v nebesa - v srečo, ki ne mine.

2. Ni pomembno kaj o neki stvari vemo, pomembno je, če v skladu s tem tudi ravnamo. Z drugimi besedami: šele ko začnemo izpolnjevati navodila, zapisana v Svetem pismu, se stvari v naših medsebojnih odnosih začnejo premikati na bolje. Jezus je v današnjem evangeliju pokazal, kako naj ravnamo, da nam bo to tudi uspelo.

Ko je Jezus ob neki priložnosti ozdravljal gluhonemega, ga je vzel stran od množice. S tem nam je pokazal kako je pomembno, da si vsake toliko privoščimo nekaj tišine in samote da (tudi ob branju Božje besede) premislimo kako naj v določenih primerih ravnamo. Tako imamo možnost prisluhniti svojim mislim in svojemu srcu, ne pa da se v ravnanju vedno prepuščamo mišljenju množice.      

Očividci, ki so videli Jezusova dejanja, so velikokrat rekli: »Vse prav dela!« Evangelist ni zapisal: »Dela le to kar mu ugaja!« ali pa: »Dela to, kar je prijetno!«, ampak: »Dela to, kar je prav!« Zato smo tudi mi povabljeni, da ne delamo vedno le tisto, kar nam prija, ampak da pogumno naredimo tudi tisto »ker se nam sicer ne da, ampak vemo da je prav.« Verjamem da se marsikomu od otrok ne da učiti in redno delati domačih nalog, a je prav da to storijo, ker učno snov na ta način predelujejo postopoma in jo tako lažje obvladajo. Verjamem da se mnogim možem in ženam velikokrat ne da narediti kakšnega drobnega dejanja pozornosti svojemu partnerju. Toda če se kljub temu trudijo, vidijo, da se velikokrat splača. Verjamem da se marsikomu ne da hoditi na obiske k soljudem in bi bil raje doma pred televizijo. Toda kolikokrat se izkaže, da od televizije nimamo nobenih koristi, od dobrih odnosov s soljudmi pa imamo korist vsi - mi in oni. Trudimo se delati to, kar je prav. Skušajmo brati in izpolnjevati Božjo besedo, ki ima moč, da reši naše duše. In prosimo Jezusa, naj nam pri našem trudu pomaga.

 

Misel blaženega Antona Martina Slomška

»Veliko velja molitev pravičnega. Dnevi molitve naj bodo tudi dnevi pokore. Kakor otroci povzdigujmo z zaupanjem svoje roke k Bogu! Koliko večji uspeh bi naše molitve imele, če bi bila naša vera bolj živa, naše upanje trdnejše. Molitev in miloščina morata biti družici.«

 

Pisarna Karitas

Pisarna Karitas je odprta vsak 1. torek v mesecu od 18.00 do 18.30.

 

Dragi mož, draga žena, saj nista pozabila, kaj sta si obljubila, kajne?

Če se danes ozrem nazaj, mislim, da je bila moja predstava o ljubezni vsaj delno pogojena s sebičnostjo. Pričakovala sem pravljični konec, ki obljublja srečo do konca dni. Hotela sem, da bi me mož tudi po poroki nenehno razvajal in zadovoljeval vse moje potrebe, kot je to delal v času zaroke ... Počasi sem začela spoznavati, da je zakonsko življenje daleč od pravljice. V ljubezni ni nič sentimentalnega ali čustvenega. V njej ne gre za erotiko ali seksualno kemijo. Ljubezen tudi predvsem ni romantika ali prijetno ščemenje ali naklonjenost ... Tako sem poslanstvo začela gledati v luči zakramenta. Bog mi je naložil delo. Bila sem žena. Moja ljubezen naj bi temeljila na dajanju in ne na sprejemanju; svojemu možu naj bi podarila samo sebe: svoj čas, pomoč, oporo, prisotnost, svojo osebo. Počasi sem se mu začela podarjati, dala sem se na razpolago njegovi osebi, njegove potrebe so dobile prednost pred mojimi. Presunjena sem bila, da mi je Bog podaril tako čudovitega moža, ki se je tudi začel učiti ljubezni do mene, služenja, tolažbe - kljub vsem mojim slabostim in napakam!

 

Mali šmaren - Marijin rojstni dan

Mali šmaren bomo praznovali v torek 8.9.2015 pri sveti maši ob 19.00. Jezus nam je dal Marijo kot veliko priprošnjico. Radi ji ostanimo blizu tudi takrat, ko jo ne potrebujemo, da nam kaj izprosi pri Jezusu J Kot se za rojstne dneve spodobi, si tudi za tega rezervirajmo čas in pridimo k sveti maši.

 

Vabljeni k pevskim zborom

Odrasli ste vabljeni k prepevanju v mešanemu pevskemu zboru, ki ima vaje vsako sredo ob 20.00.

Za veroukarje višjih razredov devetletke, srednješolce in študente ustanavljamo mladinski pevski zbor.

Mlade mamice »Večernice« se lahko priključite k pevskemu zboru, ki ima vaje ob ponedeljkih ob 20.30.

Otroci lahko svoj pevski talent izpilite pri otroškem pevskem zboru, ki ima vaje vsako sredo ob 18.00.

Kdor rad prepeva ob zvokih kitar, pa se lahko z oktobrom pridruži tudi kitaristom.

 

Blagoslov šolskih torb

Vsako delo lepše teče, če ga spremlja Božji blagoslov. Zato bomo pri sveti maši v nedeljo 13.9.2015 ob 10.00 blagoslovili šolske torbe. Otroci naj imajo v njih nekaj zvezkov ali knjig.

Po maši bo skupno kosilo v župnišču. Za sladico poskrbite starši, za hrano poskrbi župnik.

 

Stična za mlade

Festival Stična mladih bo letos v soboto 19.9.2015. Pripravljajo ga mladi za mlade. Odvijal se bo pri cistercijanskem samostanu Stična na Dolenjskem in je po kraju dobil tudi ime. Je prav posebno doživetje, saj se na festivalu vsako leto zbere med 5000 in 8000 mladih. Festival bo ponujal pester program za mlade, tako za dijake kot tudi za vse 19+. Program bo popestril nogometni turnir, likovni atelje, različne delavnice. Ves čas bosta potekala tudi molitev pred Najsvetejšim in spoved. Ob 14.00 bo sveta maša, po maši pa bo sledilo še praznovanje in zaključni koncert s Stična bendom. Vsebina Stične mladih vsako leto temelji na papeževi poslanici mladim. Na letošnji Stični nas bo obiskal Michel Remery, avtor knjige Tweeting with God. Dolgo časa je deloval kot kaplan na Nizozemskem, kjer je večino časa delal z mladimi in študenti. Skupaj z mladimi je naredil Tweeter profil, kjer so mladi tweet-ali in komentirali določeno problematiko v cerkvi. Michel Remery je to zbral v knjigi, ki bo prevedena v slovenščino izšla v Stični mladih.

 

Zakonske skupine

V današnjem svetu je včasih tak tempo, da skoraj ne ostane nič časa za gradnjo odnosa mož-žena. Vzpodbude za tak trud v javnosti skoraj ni, zato se vzpodbujamo kar med seboj. Saj vesta - če se vidva dobro razumeta, potem vse drugo dobro teče. Splača se. Pridite! Srečujemo se ob torkih, enkrat na mesec.

 

Praznik svete birme

Sveta birma bo v soboto 26.9.2015 ob 10.00. V sredo 16.9.2015 bomo začeli devetdnevnico pred birmo. Molimo za naše pripravnike in pripravnice, da bodo vedno črpali moč in modrost pri našemu odrešeniku Jezusu Kristusu. V sredo 23.9.2015 ob 18.00 se bomo srečali tudi z letošnjim birmovalcem - škofom Francijem Šuštarjem, ki bo naše fante in dekleta izprašal in vzpodbudil. Ob 19.00 bo sveta maša, med katero bo g. birmovalec na voljo za sveto spoved.

Letos bo prejelo zakrament svete birme 13 fantov in deklet: BLAŽ Rok, KOTNIK Tina, KRANJEC Nina, MARINKO Klemen, MARINKO Neja, MIKUŽ Lucija, NIKIČ Gal, PALLI Iza, ROZMAN Vito, SELIŠKAR Monika, ŠKERL Neža, ŠTEBLAJ Tadej in ŽLIČAR Žiga. 

 

Obletnica ustanovitve naše župnije

Letos avgusta je minilo 21 let od slovesne razglasitve novoustanovljene župnije Ljubljana - Podutik. Skupaj se bomo poveselili pri sveti maši v nedeljo 4.10.2015 ob 9.00 v Podutiku. Na praznovanje se bomo pripravili s tridnevnico, pri kateri nas bodo nagovili različni duhovniki.

V četrtek 1.10 bo takoj po sveti maši koncert za mlade (ob 20.00), v soboto 3.10.2015 pa bo ob 16.00 še športni turnir za mlade (košarka, nogomet in odbojka).

 

Seja župnijskega pastoralnega sveta v oktobru

Srečanje članov župnijskega pastoralnega sveta bo v torek 6.10.2015 ob 20.00. Vzemite si čas.

 

Pomembni godovi v septembru in oktobru:

8.9. - Marijino rojstvo - mali Šmaren.

14.9. - Povišanje svetega Križa.

24.9. - Blaženi Anton Martin Slomšek - prvi Slovenec, ki se mu

  lahko priporočamo kot svetniku.

29.9. - Sveti nadangeli: Mihael, Gabriel in Rafael.

1.10. - Sveta Terezija Deteta Jezusa (Začetek meseca rožnega  venca)

7.10. - Rožnovenska mati Božja

 

K Bogu sta odšli

V torek 4.8.2015

- Marjana Marija Grčar

V nedeljo 16.8.2015

- Frančiška Kovačič     (Spomnimo se ju v molitvi)

Lokacija:
Print Friendly and PDF