Preskoči na vsebino


Oznanila leto 21,9

Modrost

Pamet ni enako modrost. Lahko je nekdo pameten in marsikaj ve, ni pa tudi moder. Zato je mladi fant Salomon, ko je postal kralj, Boga najprej prosil za modrost. Nekaj let pozneje je zapisal: »Molil sem in dana mi je bila preudarnost, klical sem in name je prišel duh modrosti.« (Mdr 7,7) Da te besede niso bile iz trte zvite, pove že to, kako je razsodil med dvema materama. Ena je na skupnih ležiščih po nesreči ponoči poležala svojega otroka in je umrl. Zjutraj si je hotela prilastiti otroka ženske, ki je ležala poleg nje. Zadeva je prišla pred kralja Salomona, ki je razsodil takole: »Ena pravi: ›Moj sin je ta, ki živi; mrtvi pa je tvoj.‹ Druga pa pravi: ›Ne, mrtvi je tvoj sin, živi pa je moj.‹« In kralj je rekel: »Prinesite mi meč!« Ko so prinesli pred kralja meč, je kralj rekel: »Presekajte živega otroka na dvoje in dajte polovico eni, polovico pa drugi!« A žena, katere sin je bil živ, je rekla kralju – kajti zaradi sina se ji je trgalo srce: »O, moj gospod, dajte njej živega otročička in nikar ga ne umorite!« Druga pa je rekla: »Ne bo ne moj ne tvoj, presekajte ga!« Tedaj je kralj odgovoril in rekel: »Prvi dajte živega otročička in nikar ga ne umorite: ona je njegova mati!« Ves Izrael je slišal o razsodbi, ki jo je izrekel kralj. Navdal jih je strah pred kraljem, ker so videli, da je Božja modrost v njem za izrekanje razsodbe. (1 Kr 3, 23-28) Poglejmo si še nekaj drugih primerov modrosti: Nek mlajši moški je veliko časa prebil na internetu. Nekega dne se je zavedel, koliko časa mu to pobere. Zadevo je modro rešil takole: »Sedaj najraje delam na računalniku še s kom. Tako me ne more več zanesti, da bi tam po nepotrebnem preživljal ure in ure. Ko narediva, z računalnikom končam in raje počnem še kaj.« Simpatičen primer modrosti opiše avtor Dale Carnegie, ko je opisal konkurenčni boj dveh ameriških jeklarjev Andrewa Carnegia in Georga Pullmana. Nekega večera sta se srečala v hotelu in Carnegie je rekel: »Dober večer, gospod Pullman. Ali se vem ne zdi, da sva oba precej za luno?« »Kaj hočete reči« je vprašal Pullman. Nato mu je tekmec razložil, da bi bilo za oba bolje, če bi sodelovala, kot pa da drug drugega spodnašata in se spravljata ob zaslužek. Pullman je pozorno poslušal, vendar brez navdušenja. »Morala bi torej ustanoviti enotno družbo, a kako naj bi jo poimenovala?« je vprašal. Carnegie je takoj odgovoril: »Zelo preprosto - Družba salonskih vagonov Pullman.« Pullmanu je obraz zasijal od zadovoljstva in brž sta se domenila za sodelovanje. Radi prosimo Boga za modrost, da bi se znali ogniti nepotrebnim problemom in da bi znali reševati težave v dobro vseh. Za vzpodbudo, da bomo radi molili v ta namen, prilagam še nekaj pregovorov o modrosti:

* Tri poti vodijo k modrosti: razmišljanje - to je najplemenitejše; vzgoja - ta je najlažja; in izkušnja - ta je najbolj neugodna. (Konfucij)
* Bolje stare modrosti kot nove norosti. (slovenski pregovor)
* Nisi moder, če nisi potrpežljiv. (latinski pregovor)

 

Misel blaženega Antona Martina Slomška

»Je v mladih letih setev, bo v starih dobra žetev. Če pridni bodemo, nam nikdar žal ne bo. V mladosti kdor praznuje, na stare dni zdihuje, lenuha brat je glad in potepuha tat.«

 

Pisarna Karitas

Pisarna Karitas je odprta vsak 1. torek v mesecu od 18.00 do 18.30.

 

Zakaj molimo rožni venec?

Rožni venec danes molimo za različne potrebe. Včasih v zahvalo, večinoma pa za različne duhovne in telesne potrebe. Za razširjenost in priljubljenost molitve rožnega venca je zaslužnih več dogodkov. Eden od pomembnejših je bila bitka pri Lepantu. Na kratko o tej bitki, ki se je odvijala v Patraskem zalivu, v Jonskem morju (Grčija). Potekala je 7.oktobra 1571 med združeno krščansko floto več držav in Otomanskim cesarstvom. V srednjem veku (kmalu po l. 1500) se je začelo zelo krepiti Otomansko cesarstvo. Po padcu Cipra leta 1570 se je otomanska vojna mornarica odpravila proti Jadranu. Dopolnila je svoje zaloge na albanski obali in začela napadati obmorska mesta; sprva je Selim II. ukazal napad na Krf, nato med 9. in 16. avgustom neuspešni napad na Kotor. Zaradi neuspeha se je Selim II. odločil, da ukaže zaplutje v Patraski zaliv, kjer bo flota popolnila zaloge, oskrbela žrtve in popravila ladje. Bitka se je pričela ob 10.30. Čeprav so muslimani v moči prevladovali, se je po srečnem spletu več okoliščin zmaga prevesila na krščansko stran. Krščanska flota je izgubila tudi okoli 9.000 mož, toda hkrati je osvobodila dvakrat toliko krščanskih ujetnikov. Turška stran je tako izgubila okoli 30.000 mož. To je bila prva pomorska bitka, ki jo je izgubil Otomanski imperij. Hkrati je to bila tudi najbolj usodna bitka, saj se imperij ni nikoli opomogel in tako je izgubil svojo vodilno vlogo v Sredozemlju. Vojaški zgodovinarji danes to bitko označujejo kot najbolj odločilno pomorsko bitko, saj je popolnoma spremenila potek vojne ingeopolitični položaj. (Vir: Wikipedia) Ljudje so po vsej Evropi v tistem času veliko molili, da bi se zadeva srečno rešila. Papež je zmago, ki ji je botrovalo mnogo srečnih »slučajev«, pripisal srčni molitvi ljudi in Marijinemu varstvu. Zato je že naslednje leto določil, naj se v spomin na ta dogodek vsako leto 7. oktobra obhaja praznik Marije zmagovalke. Molitev rožnega venca je zelo širil papež Leon XIII (1878-1903). Pozneje so bila močna vzpodbuda za molitev rožnega venca Marijina prikazovanja v Lurdu in Fatimi.

 

Dragi mož, draga žena, saj nista pozabila, kaj sta si obljubila, kajne?

Resnična ljubezen je stvar odločitve in ne občutkov. Gre za dejanje volje, podarjanja drugemu v njegovo korist. Gre za dolgotrajen proces, za nekaj, česar ne moremo osvojiti v hipu; včasih je lahko odkrito neprijetno in boleče kot vsako križanje lastne sebičnosti. In vedno ne prinese pričakovane čustvene nagrade, vsaj ne na začetku.

 

Ritem srca

V četrtek 15.10.2015 bo ob 19.30 v športni dvorani Zavoda sv. Stanislava zanimiv glasbeni dogodek – Ritem srca. Zazvenele bodo nove skladbe, sledil pa bo mladosten koncert slavilne in meditativne glasbe. Pevcem se bo pridružil kar 100 članski zbor, veliko pesmi je na novo prevedenih in besedila bodo predvajana na platno, skratka vse je pripravljeno, da vsa dvorana poje slavi in moli v en glas. Istega dne (15.10.) bo od 17.00 naprej na ogled letošnja Misijonska vas, ki bo sicer vabila na ogled 16. in 17. oktobra. Tako boste lahko opravili dve muhi na en mah: ogled vasi in še udeležba na Ritmu srca. Cena vstopnice za Ritem srca je le 5 EUR. Vstopnice so na voljo v prodajalnah založbe Ognjišče in pred začetkom koncerta.

 

Vabljeni h kateri od župnijskih skupin

 

Vabljeni h kateri od župnijskih skupin

skupina

Ima srečanje

Biblična skupina

vsak drugi ponedeljek ob 20:00

Četrtkova skupina svojcev bolnih, dementnih, ostarelih

prvo srečanje 15.10. ob 17.00

Čiščenje cerkve in okolice

vsak petek ob 7.30

Karitas

prva sreda v mesecu ob 18.00

Kateheti, katehistinje

enkrat mesečno

Katehumeni iz prejšnjih let

vsako nedeljo ob 19.00

Kitaristi - nadaljevalni I

vsak petek ob 17.00

Kitaristi - nadaljevalni II

vsak petek ob 19.30

Kitaristi - nadaljevalni III

vsak petek ob 20.15

Kitaristi - začetni

vsak ponedeljek ob 16.00

Krščansko bratstvo bolnikov in invalidov

v petek 13.11. ob 16.00

Liturgični bralci

vsako nedeljo (Glince 7.30) (Podutik 8.30 ali 10.00)

Ministranti

prvo in tretjo soboto v mesecu ob 9.30

Mladinska skupina - mlajša

naslednje srečanje 9.10. ob 20.00

Mladinska skupina - starejša

naslednje srečanje 22.10 ob 20.30

Molitvena skupina

vsak dan ob 18.30 v cerkvi

Možje svetega Jožefa

vsak zadnji torek v mesecu 20.00

Oratorij (počitniški dnevi za osnovnošolce)

27.6-1.7. 2016

Pevski zbor (mladina)

vsak torek ob 19.30

Pevski zbor (odrasli)

vsako sredo ob 20.00

Pevski zbor (otroci)

vsako sredo ob 18.00

Prenova v Duhu

vsako sredo ob 20.30

Priprava odraslih na krst in birmo

vsako nedeljo ob 20.00

Upokojenke »Vesele urice« (ročna dela)

vsak ponedeljek od 9:00 do 12:00

Večernice - pevska skupina mamic

vsak ponedeljek ob 20.30

Zakonska skupina - mlajša

vsak zadnji torek v mesecu 20.00

Zakonska skupina - starejša

vsak drugi torek v mesecu 20.00

Župnijski pastoralni svet (ŽPS)

vsak 1. torek ob 19.45

 

Misijonar in nominiranec za Nobelovo nagrado - Peter Opeka med nami

Srečanje z enim največjih dobrotnikov našega časa bo na prireditvi v Hali Tivoli v Ljubljani 17.10.2015 ob 19.00. Peter Opeka bo pričeval o pravičnosti v današnjem svetu. Vmes bomo prisluhnili Modrijanom, Pepetuum Jazzile, skupini Alfa in Omega, ter drugim glasbenim skupinam. Vstopnice za 7 EUR lahko kupite na pošti, ter na Petrolovih črpalkah. Izkupiček bo namenjen za hrano in streho nad glavo najrevnejšim na Madagaskarju.

 

V nedeljo 1. novembra - praznik vseh svetnikov

Praznik vseh svetnikov je veliki dan veselja, vere, upanja in ljubezni. To ni dan mrtvih, kot je bilo napisano na naših koledarjih do nedavna. To je dan živih, kajti Bog sam pravi: »Kdor v mene veruje, bo živel, tudi če umrje!« Zato se na praznik vseh svetih veselimo vseh tistih ljudi, ki jim je že uspelo priti v nebesa. Njihov zgled in priprošnja pa tudi nas vzpodbujata, da se ne prenehamo truditi, ko potujemo obljubljeni sreči naproti. Sveti Bernard je zapisal, da nam na ta dan Cerkev predstavlja veliko svetnikov, ki so živeli v različnih stanovih in okoliščinah zato, da bi nas spodbudila k njihovemu češčenju, posnemanju njihovih kreposti in k prizadevanju, da bi tudi mi prišli nekoč k njim v nebeško blaženost.

Ne pozabimo, da za svoje pokojne lahko v prvih osmih dneh novembra darujemo popoln odpustek, ki ga naklanja Cerkev, če gremo v teh dneh k spovedi in obhajilu, ter molimo očenaš po namenu svetega očeta in vero. Vzemimo si čas, pridimo k maši in molimo za naše rajne.

V naši župniji bo možnost za sveto spoved v nedeljo 1.11.2015, med vsemi svetimi mašami.

 

Nedelja, 1. november (praznik vseh svetih):

  • Svete maše so po nedeljskem razporedu: ob 7.30 na Glincah, ter ob 8.30 in 10.00 v Podutiku.
  • Kot je v navadi, se ta dan popoldne zberemo na grobovih. Iz naše župnije eno leto obiščem grobove v župniji Dravlje, drugo leto pa v župniji Šentvid. Letos bom obiskal Šentvid. Ob 14.00 bo tam sveta maša. Po maši obred na pokopališču in blagoslov grobov.
  • ob 17.00 v domači župnijski cerkvi molimo rožne vence za naše rajne.

 

Ponedeljek, 2. november (spomin vernih rajnih):

  • Svete maše so kot običajno: ob 8.00 na Glincah, ter ob 19.00 v Podutiku.
  • Od lanskega novembra je odšlo izmed nas kar nekaj faranov. Mnoge smo tudi osebno poznali: Terezija Redek (+24.10.2014), Janez Zavašnik (+17.11.2014), Ivan Kosec (+2.12.2014), Marija Zavašnik (+28.12.2014), Bogdan Kovačič (+12.2.2015), Pavla (Mari) Rotar (+1.3.2015), Mirko Gabrijel (+24.6.2015), Mirko Dužič (+2.7.2015), Marjana Marija Grčar (+4.8.2015), Frančiška Kovačič (+16.8.2015), Ivanka Verce (+24.9.2015), Janez Rotar (+6.10.2015) SPOMNIMO SE JIH V MOLITVI.

 

Zadnje dni oktobra in prve dni novembra bodo v cerkvi pred oltarjem, tako kot lani postavljeni »nagrobniki« z imeni pokojnih. Lahko so nam v vzpodbudo, da se jih bomo večkrat spomnili v molitvi. Žal še vedno veliko ljudi umre brez zakramentov. Strah da bodo umrli, če k njim pride duhovnik, je popolnoma odveč. Omogočite domačim, da jih v bolezni okrepi sam Bog, skrit v zakramentu bolniškega maziljenja in sveti hostiji!

 

Pomembni godovi in prazniki v novembru

8.11. - Zahvalna nedelja

11.11. - Martin, škof

22.11. - Cecilija (zavetnica cerkvene glasbe)

23.11. - Kristus, kralj vesoljstva

 

Seja ŽPS

Bo v torek 3.11.2015 ob 19.45. Člani se obvestite med seboj.

 

Obisk bolnih, starejših in invalidov

Bo na prvi petek 6.11.2015. Na prvi petek in soboto bo sv. maša tudi ob 8.00 na Glincah.

 

Ob zahvalni nedelji iskrena hvala!

Letos obhajamo zahvalno nedeljo 8.11.2015. Na koncu svete maše bomo zapeli zahvalno pesem, s katero se bomo Bogu zahvalili za darove zemlje in dela človeških rok, ter za vse dobrine in talente, ki nam jih Bog vedno znova podarja. Hvala številnim sodelavcem in sodelavkam na koru in pod korom, ter dobrotnikom in dobrotnicam. Lani smo izpeljeli obnovitev misijona, obe veroučni učilnici sta bogatejši za novi omari, naredili smo novo igrišče za odbojko, ob začetku počitnic smo imeli čudovit počitniški teden za otroke. Med letom pa smo bili deležni več zanimivih dogodkov, iger, koncertov in praznovanj. Zaradi vas je bilo narejeno mnogo več stvari. Hvala vsem, ki molite in darujete svoje trpljenje za našo župnijo. Naj vam Bog stoterno povrne! Dar, ki ga dajete v pušico na običajne nedelje, gre za kritje stroškov župnije. Le dar, ki ga boste dali v pušico na zahvalno nedeljo, bo namenjen za župnika. Duhovniki ne dobivamo plače. Hvala pa Bogu in vam, da najnujnejšega nikoli ne pogrešamo. 

 

Priprava na prejem zakramentov za odrasle

V naši župniji imamo tudi letos srečanja za vse odrasle, ki bi bodisi radi spoznali krščanstvo, bodisi se pripravili na prejem zakramentov svetega krsta, svetega obhajila in svete birme. Srečanja začemo v nedeljo 11.10.2015 ob 20.00.

 

Sosednja župnija Lj – Dravlje praznuje 30-letnico posvetitve cerkve Kristusovega učlovečenja

Ob tej priložnosti nas vabijo na več zanimivih dogodkov:

V petek 23.10.2015, bo v cerkvi Kristusovega učlovečenja v Dravljah ob 19.45 drugi glasbeni večer posvečen duhovno ritmični glasbi. Na njem se bodo predstavile skupine: Tvoj glas, Nov dih, Odkloplen Grega, Vertigo in najmlajša zasedba, Alarm.

V sredo 11.11.2015, bo v cerkvi Kristusovega učlovečenja v Dravljah ob 19:45 draveljski duhovni večer s p. Markom I. Rupnikom. 

V petek 27.11.2015 bo v cerkvi Kristusovega učlovečenja v Dravljah ob 19:45 tretji glasbeni večer. Na njem se bodo predstavili izvajalci klasične glasbe: Matija Cergolj, Dalibor Miklavčič, Tadej Horvat, Damjan Ristič, Tilen Bajec.

 

V septembru so v naši župniji stopili na skupno pot

V soboto 5.9.2015

- Marko Dolničar in Petra Dornik

V soboto 12.9.2015

- Matej Lenič in Urša Polajžer

V soboto 19.9.2015

- Primož Kožlakar in Teja Uršič    (Čestitamo!)

 

K Bogu sta odšla

V četrtek 24.9.2015

- Ivanka Verce

V torek 6.10.2015

- Janez Rotar             (Spomnimo se ju v molitvi)

 

Lokacija:
Print Friendly and PDF