Preskoči na vsebino


Oznanila leto 22, 1

Kot kaže bo tudi v novem letu bolj malo časa

(ampak včasih se je vendarle dobro ustaviti)

Neka gospa je takole pripovedovala: Dve leti je minilo, odkar se nam je v nekem jesenskem popoldnevu življenje obrnilo na glavo. Po tem dogodku, nesreči, je čas pri nas dobil popolnoma novo dimenzijo. Pred tem se je pri nas drvelo. Ni bilo časa za pogovor, kaj šele za poslušanje, ni bilo časa za družabno igro, ni bilo časa v miru pojesti obrok … Tudi tisto opoldne je bilo tako. Juho je moj mož še pojedel, za drugi del obroka ni bilo več časa. Preveč se je mudilo na delo v gozd. In ko je bil proti večeru čas za zaključek delovnega dneva, je bilo potrebno podreti še zadnje drevo. Napačna odločitev. Ravno to drevo je mojemu možu hudo poškodovalo levo nogo pod kolenom. Vse skupaj je bilo v začetku videti precej nedolžno. Poškodba pa se je zakomplicirala in sledila je operacija za operacijo. Pet mesecev bolnišnice in kasneje še dolgotrajno okrevanje s fizioterapijami, razgibavanji in številnimi zdravniškimi kontrolami in pregledi. Bili so težki časi za oba. Ko zdaj zrem nazaj, se sprašujem, kako sva to zmogla … Ko se je mož vrnil iz bolnišnice, se je začela pot rehabilitacije. Ni bilo samoumevno da bo ta pot uspešna. Vendar je njegov optimizem zmagal … Kaj sva se iz te izkušnje naučila? Če so bile prej moževe številne športne aktivnosti razlog za manj skupaj preživetega družinskega časa, je ravno to zdaj stvar, ki našo družino povezuje pri skupnih aktivnostih. Če je bilo prej delo na prvem mestu, ima zdaj mesto tam, kjer in kolikor je nujno potrebno, družina in njej posvečen čas pa sta na prvem mestu. Če prej ni bilo časa za naju, si ga zdaj preprosto vzameva. Mož me pogosto sredi dela preseneti s kakšno (zame noro) idejo, da s kolesom ali peš pobegneva na kakšen bližnji hrib na kavo (iz termo steklenice, ki jo pripravi doma). Če je toplo, pa z motrojem malo dlje … Če prej ni bilo časa za za sočloveka, si ga zdaj preprosto vzamemo. Jaz se sicer to še učim, možu pa je to že nekaj časa nekaj povsem vsakdanjega. Spoznal je dragocenost časa, ki so (smo) ga njemu med zdravljenjem posvečali, in kako ga je ravno to bogatilo in mu dajalo moč, da je vzdržal. Tudi Bog je zdaj vsak dan povabljen v naš dom in naša življenja preko skupne družinske molitve …

Mislim da zgodba ne potrebuje nobenega komentarja. V življenju je pač tako, da lahko nekaj stokrat slišimo od drugih, pa se nekaj naučimo šele, ko to izkusimo na svojo koži. Naj tokrat ne bo tako. Včasih se je vendarle dobro ustaviti in čas prostosto – vzeti.

 

Misel blaženega Antona Martina Slomška

»Koliko je takih, ki si za nebesa ne prizadevajo! Moliti je hitro predolgočasno, postiti se je pretežavno, vbogajme dajati jim je škoda, svoje dolžnosti natančno izpolniti je pretežko, svoje hude navade zatreti ni mogoče …«

 

Pisarna Karitas

Pisarna Karitas je odprta vsak 1. torek v mesecu od 18.00 do 18.30.

 

Statistika za leto 2015, ki je minilo

Leto 2015 je za nami. V družini, v državi in po svetu se je zgodilo marsikaj lepega in težkega. Aprila je bil v Nepalu hud potres, v katerem je umrlo skoraj 9.000 ljudi (več kot za dva Podutika). Julija se je zaradi nerodnosti naših arbitrov zapletel arbitražni proces glede meje s Hrvaško. V Siriji se je razplamtela državljanska vojna, kar se je po celotni Evropi zelo poznalo v ogromnem toku beguncev, ki je tekel tudi skozi Slovenijo. Novembra je bil v Parizu teroristični napad. V Sloveniji so potekale debate o družinskem zakoniku. V letu 2015 se je »upokojilo« kar nekaj športnikov. Med njimi je odlični Marko Milić, ki je oral ledino v ameriški ligi NBA, odlična judoistka Urška Žolnir - zlata olimpijka v judu leta 2012, Dejan Zavec, ki je ugnal vse mogoče nasprotnike in bil večkratni svetovni prvak v boksu. Med športniki, ki so nas v letu 2015 še najbolj razveselili so bili odlični odbojkarji in skakalci.

V naši župniji smo v letu 2015 v mesecu maju imeli obnovitev lanskega misijona, ki je potekalo pod naslovom obnovimo Zaupanje, oktobra smo poromali na Kras in pripravili zelo dobro obiskan športni turnir za mlade.

 

Krsti v letu 2015

Bistvo vsakega krsta je vera, da je Bog poslal svejega sina Jezusa na svet, da bi nas rešil oblasti hudobnega duha, iztrgal iz teme in nas prestavil v čudovito luč svojega kraljestva. Prav zato starši pri krstu obljubijo, da bodo z besedo in zgledom poskrbeli, da bodo njihovi otroci Jezusa Kristusa spoznali in vzljubili.

V letu 2015 so zakrament svetega krsta v naši župniji prejeli: Filip Perko (Komenda), Neža Štupar (Črnuče), Jakob Kanellopulos, Hana Hiti (Ježica), Jakob Medved (Koseze), Oskar Lušin (Bežigrad), Jaka Bohte, Eva Erjavec, Liza Novak (Sv Jurij pri Grosupljem), Jon Žakelj, Marlie Mavsar (Dravlje). Vseh krstov v naši župniji je bilo 11. Poleg teh, so bili 4 otroci iz naše župnije krščeni drugje. Izmed krščenih je bilo 6 fantov in 5 deklet. 4 krščeni so bili iz naše župnije, ostali od drugod. Iz zakonskih skupnosti je bilo krščenih 7 otrok, iz civilnozakonskih 3 otroci, iz izvenzakonskih skupnosti pa 1 otrok.

Vseh krstov v letu 2015 je bilo 11 (leta 2014-24, leta 2013-19, leta 2012-25, leta 2011-26).

 

Prvo sveto obhajilo so v letu 2015 prejeli: Tadej Cerkovnik, Jon Golob, Luka Kržan, Lara Maroh, Patricija Marolt, Izadora Nemec, Tjaša Slak, Neža Šenk, Lara Zidar. V letu 2015 je bilo 9 prvoobhajancev (leta 2014-14, leta 2013-16, leta 2012-14, leta 2011-14).

 

Birme v letu 2015:

Vsaka priprava na sveto birmo je tudi čas izbire, na katerem področju se bodo mladi angažirali v času po birmi. Nekateri sodelujejo kot bralci, nekaj jih prepeva pri mladinskem zboru, nekateri pomagajo kot animatorji, drugi sodelujejo z igranjem inštrumentov, nekateri pa še »premišljujejo.« Zakrament potrditve v veri so prejeli: Rok Blaž, Tina Kotnik, Nina Kranjec, Klemen Marinko, Neja Marinko, Lucija Mikuž, Gal Aleksander Nikić, Iza Palli, Vito Rozman, Monika Seliškar, Neža Škerl, Tadej Šteblaj, Žiga Žličar //13// Poleg veroukarjev, je zakrament svete birme prejel tudi katehumenka Tjaša Oštir //1//

Zakrament svete birme je v letu 2015 skupaj z odraslimi katehumeni prejelo 14 birmancev (leta 2014-16, leta 2013-15, leta 2012-14, leta 2011-12).

 

Poroke v letu 2015:

Vsaka poroka je znamenje poguma in ljubezni, ki jo imata dva, ki stopata na skupno pot. V naši župniji so se v letu 2015 poročili: Andreja Gimpelj in Tadej Kovačič/ Tjaša Oštir in Nejc Vrhovnik/ Tina Penezić in Jože Razoršek/ Mateja Puizdar in Ivo Bohte/ Petra Dornik in Marko Dolničar/ Urša Polajžer in Matej Lenič/ Teja Uršič in Primož Kožlakar. V letu 2014 smo imeli 7 porok (leta 2014-4, leta 2013-2, leta 2012-6, 2011-7, leta 2010-8).

Sveto obhajilo na domu prejme vsak prvi petek 17 župljanov. Vesel bom, če me sorodniki invalidov, starih in bolnih povabite na obisk. Z veseljem bom prišel.

 

V letu 2015 so se od nas poslovili: Bogdan Kovačič (februar), Pavla Rotar (marec), Mirko Gabrijel (junij), Mirko Dužič (julij), Marjana Marija Grčar (avgust), Frančiška Kovačič (avgust), Ivana Verce (september), Janez Rotar (oktober), Marija Turk (november). Radi molimo za naše umrle sokrajane, še posebno če smo jih osebno poznali. Kot veste, se vseh pokojnih faranov, še posebno pa umrlih v tistem letu, redno spominjamo tudi pri eni od nedeljskih svetih maš.

Vseh umrlih v letu 2015 je bilo 9 (leta 2014-18, leta 2013-12, leta 2012-12, leta 2011-24).

Hvaležen sem sorodnikom, ki poskrbite, da prejmejo zakrament bolniškega maziljenja. Rad prihajam k starejšim že takrat ko so še pri dobrem zdravju, z njimi zapojem in poklepetam. Vesel sem, da se mnogi tega zakramenta veselite, saj se zavedate, da nam je dan zato, da bi človeka okrepil in ga utrdil v zdravju. Vesel sem, ker večkrat osebno izkusim, da se je prejemnikom tega zakramenta zdravje utrdilo.

 

Še nekaj drugih podatkov:

Letošnje leto veroučno šolo obiskujejo 101 otrok v devetih veroučnih razredih.

Iskrena hvala katehistinjam Mateji, Moniki, Polonci in katehetu Martinu za vso ljubezen in za ves čas, ki ga posvečate otrokom. Delate zastonj, v vašem prostem času. Naj vam Bog bogato poplača vse, kar storite za veroučence in njihove družine.

V letošnjem letu se na zakrament prvega svetega obhajila pripravlja 12 otrok. Slovesnost prvega svetega obhajila bo letos zaradi praznika Svetega Rešnjega Telesa na prvo nedeljo v juniju 5.6.2016 ob 10.00. Pred tem bo tridnevnica (od četrtka 2.6 - sobote 4.6.)

K birmi bo letos pristopilo 11 pripravnikov na birmo. Zakrament svete birme bodo prejeli v soboto 24.9.2016 ob 10.00. Pred tem bo devetdnevnica (z njo bomo začeli v sredo 14.9.2016).

Radi prosimo Jezusa, naj v veri krepi veroukarje in njihove starše. Še posebej pa prvoobhajance in birmance.

 

Dragi mož, draga žena, saj nista pozabila, kaj sta si obljubila, kajne?

Počasi sem začel spoznavati, da je zakonsko življenje daleč od pravljice. V ljubezni ni nič sentimentalnega ali čustvenega. V njej ne gre za erotiko ali seksualno kemijo. Ljubezen tudi ni romantika ali prijetno ščemenje ali naklonjenost. Tudi ni prijateljstvo ali druženje. Spoznal sem, da zakonska ljubezen v osnovi ni tisto, kar naj bi iskal zase. Tako sem poslanstvo začel gledati v luči posebnega posvečenja našega zakramenta. Bog mi je naložil delo. Bil sem mož. Moja ljubezen naj bi temeljila na dajanju in ne na sprejemanju; svoji ženi naj bi podaril samega sebe: svoj čas, pomoč, oporo, prisotnost, svojo osebo. Počasi sem se ji začel podarjati, dal sem se na razpolago njeni osebi, njene potrebe so dobile prednost pred mojimi. Presunjen sem bil, da mi je Bog podaril tako čudovito ženo, ki se je tudi začela učiti ljubezni do mene, služenja, tolažbe - kljub vsem mojim slabostim in napakam! Do takšnih sprememb vedno prihaja po Božjih milostih. Toda kot možje moramo sodelovati z milostjo. To pa ni vedno tako preprosto.

 

Napovedujemo:

- v torek 2.2.2016 bomo obhajali Gospodovo darovanje ali SVEČNICO. Pri obeh svetih mašah bo blagoslov sveč. Ob tej priložnosti lahko darujete za cerkveno razsvetljavo.

- V sredo 3.2.2016 goduje sveti Blaž. Po večerni sveti maši bo blagoslov svetega Blaža za varstvo pred boleznimi grla.

- V četrtek 4.2.2016 ob 19.45 sestanek za starše pripravnikov na sveto birmo.

- V soboto 6.2.2016 srečanje za birmanske in krstne botre. Potekalo bo v domu svetega Vida v Šentvidu za celotno dekanijo. Začetek bo ob 17h.

- V soboto 6.2.2016 bo ob 19.00 slovesna sveta maša po vzhodnem obredu. Splača se priti - bo zanimivo za oko in uho!

- V sredo 10.2.2016 je pepelnica. Začnemo s postnim časom.

- V četrtek 11.2.2016 ob 19.45 sestanek za starše proobhajancev.

- v ponedeljek 15.2.2016 ORATORIJSKI DAN ZA OTROKE

- Od petka 26.2. od 18.00, do nedelje 28.2.2016 ob 14.00 bodo na Dobrovi potekale DUHOVNE VAJE ZA OSNOVNOŠOLSKA DEKLETA. Dekleta, vzemite si čas!

- V soboto 27.2.2016 dekanijski izlet za ministrante.

- V soboto 27.2.2016 ustvarjalne delavnice - darila za mamice.

 

Molitev križevega pota ob petkih v postu ob 18.30:

12. februar

vodi Karitas

19. februar

vodi župnik

26. februar

vodijo zakonci

4. marec

vodijo ministrantje

11. marec

vodijo birmanci

18. marec

vodi ŽPS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seja ŽPS

Bo v torek 2.2.2016 ob 19.45. Člani se obvestite med seboj.

 

Obisk bolnih, starejših in invalidov

Bo na prvi petek 5.2.2016. Na prvi petek in soboto bo sv. maša tudi ob 8.00 na Glincah.

 

Lokacija:
Print Friendly and PDF