Preskoči na vsebino


Oznanila leto 22, 3

BELA NEDELJA?

NEDELJA BOŽJEGA USMILJENJA?

Prvo nedeljo po Veliki noči imenujemo bela nedelja - v spomin na čase, ko so novokrščeni kristjani oblekli pri krstu belo oblačilo. To oblačilo so nosili kot znamenje duše, ki je bila pri krstu očiščena grehov. Hkrati pa so z belo obleko javno pričevali za vero v Jezusa Kristusa. Belo oblačilo so na to nedeljo nadomestili z običajno obleko. Papež Janez Pavel II. je to nedeljo poimenoval tudi »Nedelja Božjega usmiljenja«. Pri tem se je oprl na razodetja, ki jih je Jezus dal poljski sestri Favstini Kowalski. Tej sestri je Jezus v več srečanjih naročil, naj pove duhovnikom, da naj na prvo nedeljo po veliki noči praznujejo praznik Božjega usmiljenja. S tem je postavil tesno povezavo med velikonočno skrivnostjo odrešenja in tem praznikom. Jezus je obljubil, da bo na ta praznik navezal velike milosti. Največjo med njimi je povezal s svetim obhajilom, ki ga prejmemo na ta dan - to je obljuba »popolnega odpuščanja krivde in kazni«, oziroma obljuba take milosti, kakor jo prejmemo samo pri zakramentu svetega krsta. Veličina praznika je tudi v tem, da na ta dan lahko vsi, celo tisti, ki so šele spreobrnjeni, izprosijo velike milosti, če so skladne z Božjo voljo. Jezus ji je med drugim dejal: »Želim, da bi bil praznik Božjega usmiljenja pribežališče in zavetje vsem, posebej ubogim grešnikom. Na ta dan so odprte globine mojega usmiljenja; na ljudi, ki se približajo izviru mojega usmiljenja, izlivam celo morje milosti. Kdor bo ta dan opravil sveto spoved in prejel sveto obhajilo, bo dobil popolno odpuščanje krivde in kazni. Na ta dan bodo vsako leto odprte vse Božje pretočnice, po katerih tečejo milosti: zato naj se mi nihče ne boji približati, čeprav bi bili njegovi grehi rdeči kakor škrlat« … Povej ranjenim ljudem, da se morajo zateči k mojemu usmiljenemu Srcu in dal jim bom svoj mir. Preden pridem kot pravičen sodnik, pridem kot kralj usmiljenja. Kdor zavrne moje usmiljenje, se sam obsodi.« Mnogi kristjani se ne zavedamo (ali pa pozabljamo) kako je pomembno, da v obhajilu prejmemo v srce živega Jezusa. V enem od videnj, je Jezus sestri Favstini dejal: »Vidiš, zapustil sem nebeški prestol, da bi se (v obhajilu) združil s teboj. To, kar vidiš, je šele kanček in tvoja duša od ljubezni že omedleva, toda kako se bo začudilo tvoje srce, ko me boš zagledala v vsej slavi! Toda hočem ti reči, da se mora to večno življenje začeti že tu na zemlji. Vsako sveto obhajilo te vedno bolj usposablja za večno združenje z Bogom«.

Izkoristimo ta praznik in obnovimo prijateljstvo z Jezusom.

Misel blaženega Antona Martina Slomška

»Za pravo krščansko življenje še ni dovolj samo hudega se varovati in k sveti maši hoditi. To je šele cvetje! Iz cvetja mora sad dozoreti. To pa so dobra dela. Presodimo danes, koliko je v nas pravega krščanstva!«

Pisarna Karitas

Pisarna Karitas je odprta vsak 1. torek v mesecu od 18.00 do 18.30.

Dragi mož, draga žena, saj nista pozabila, kaj sta si obljubila, kajne?

Dokler smreka raste, je lahko le vedno večja in lepša. Če neha rasti, se počasi posuši. Prav tako je z vama v zakonu. Lahko se trudita in rasteta. Če pa v tem trudu obstaneta, bosta počasi ovenela. V teh dneh živo obnovita spomine, kako sta se začela srečevati. Kaj vse si, mož, tedaj fant ali moški, počel, da bi jo osvojil … Prav tako, pomisli ti, žena, takrat dekle ali ženska, kaj si vse znala lepega reči, pokazati, vprašati, se vesti, si obleči, se odišaviti, imeti pravo pričesko, ko si želela, da bi se odločil zate? Takrat sta vedno iskala nove načine ... Zakaj ne bi vsega tega delala danes? Zdaj sta veliko bolj zrela in zato sposobnejša vse omenjeno ravnanje obnoviti obogateno po več letnih izkušnjah. Ne pozabita, da človeka ni mogoče nikoli do konca osvojiti!

Srečanje za bralce iz naše dekanije

Srečanje bralcev bo v Šentvidu, v Domu svetega Vida v ponedeljek 4.4.2016 ob 20.00. Ker so srečanja praktično obarvana, si je vredno vzeti čas.

Redna seja župnijskega pastoralnega sveta

Seja bo v torek 5.4.2016 ob 19.45. Pregledali bomo dogodke, ki nas čakajo do meseca maja.

Koncert mešanega pevskega zbora Litostroj

Toplo ste vabljeni na koncert Mešanega pevskega zbora Litostroj, ki bo v petek 8.4.2016 ob 19.45.

Svetoletno romanje za učitelje in vse, ki vzgajate

Romanje na Brezje bo v soboto 9.4.2016 ob 14.00. Vodil ga bo g. nadškof Stanislav Zore. Imeli boste priložnost za sveto mašo, za spoved, za prehod skozi svetoletna vrata, ter za druženje in klepet. Vzemite si čas.

Spoved za prvoobhajance in njihove starše

Bo v soboto 9.4.2016 ob 10.00. Pridemo vsi – starši in prvoobhajanci. Jaz bom pripravil na spoved otroke, istočasno boste starši imeli srečanje z duhovnikom.

Predstavitev prvoobhajancev:

Bo v nedeljo ob 10.00. Letošnji prvoobhajanci bodo sodelovali pri sveti maši, na koncu pa bodo kot vsako leto prosili za molitveno podporo, da se bodo kar najbolje pripravili na prejem Jezusa v svetem obhajilu.

Predstavitev novega križevega pota po prizorih iz Škofjeloškega pasijona

Bo 14.4.2016 takoj po sveti maši, ki je ob 19.00. Najprej bo kratka predstavitev postaj, prisluhnili bomo ustvarjalcem prvega pasijona, ter ustvarjalcem sedanjih pasijonov. Srečali se bomo tudi z vsemi, ki so sodelovali pri izdelavi križevega pota. Po predstavitvi bo za vse še družabno srečanje v župnišču.

Duhovno počitniški konec tedna (Davča)

Veroukarje od 3.-9. razreda vabimo na duhovno počitniški konec tedna. Tokrat bomo odšli na Davčo. Vzeli si bomo čas za igro in petje, pa tudi za molitev in pogovor. Odhod bo v petek 15.4.2016 ob 16.30, vrnemo se 16.4. v poznih večernih urah. Prijave že zbiramo.

Pripravljamo se na Oratorij

V petek 22.4.2016 bo ob 16.00 prvi sestanek za pripravo letošnega Oratorija - počitniškega tedna za otroke. Vabimi vse dosedanje animatorje, veseli pa bomo, če se nam bodo pridružili še kakšni fantje ali dekleta.

Vabljeni k ustvarjalnim delavnicam

V mesecu aprilu bodo ustvarjalne delavnice v soboto 23.4.2016 od 10.00-12.00. Tokrat bomo izdelovali darilca za očete, strice in dedke.  

Srečanje za starše pripravnikov na sveto birmo

Bo v ponedeljek 25.4.2016 ob 19.45. Srečanje ne bo dolgo, zato prosim, da prideta oba starša, da se pogovorimo o zadnjih stvareh, ki jih je še potrebno narediti do svete birme.

Maj - mesec Marijine pobožnosti - Šmarnice

Z mesecem majem začenjamo Šmarnice - pobožnost v čast Mariji. Tudi letošnje leto bomo prisluhnili vzpodbudnim zgodbam.

V Podutiku bodo šmarnice vsak večer ob 19.00, nato pa bo možnost še za nogomet in druge igre. Toplo vabljeni, da se skupaj priporočimo Mariji.

Na Glincah bodo šmarnice od torka do petka ob 18.00. Tudi tam bo po Šmarnicah možnost za igre.

Prošnja procesija v »križevem tednu« pred Vnebohodom za dobro letino in blagoslov dela

Lep slovenski običaj je, da v dneh pred praznikom Gospodovega vnebohoda poromamo med polji in travniki. Tako prosimo Boga za dobro letino in blagoslov našega dela, za odvrnitev naravnih nesreč, za varstvo pred naravnimi ujmami, za odvrnitev vojske in drugih stisk. Kot vsako leto, se bomo tudi letos v TOREK 3.5.2016 ob 7.00 zbrali v Dolnicah pri Antonovi kapelici in med molitvijo in blagoslavljanjem polj, travnikov in gozdov, poromali k sveti maši v cerkev na Glincah. Vabljeni!

Obisk bolnih, starejših in invalidov v maju

Bo na prvi petek 6.5.2016. Na prvi petek in soboto bo sv. maša tudi ob 8.00 na Glincah.

Ne pozabimo na leto Božjega usmiljenja

Če hočemo biti usmiljeni do soljudi v vsakodnevnem življenju, to od nas zahteva veliko napora. Nekaj vzpodbud kako smo v svetem letu lahko kristjani usmiljeni do svojih bližnjih:

  1. Izogibajte se sarkazmu.
  2. Znebite se odvečnih stvari - delite jih s tistimi, ki jih potrebujejo.
  3. Če ti gre kdo močno na živce, večkrat moli: "Ljubi Bog, blagoslovi (ime osebe, ki mi gre na živce) in bodi usmiljen z menoj".
  4. Namenite mašni dar za prijatelje, za družinske člane, ali za ljudi, za katere veste, da preživljajo težke čase.
  5. Ponudite svojo pomoč pri opravkih.

V mesecu marcu so bili krščeni

Na veliko soboto 26.3.2016

- Blaž Grmič                              (Čestitamo!)

V mesecu marcu so prejeli birmo katehumeni

Na veliko soboto 26.3.2016

- Blaž Grmič

- Maja Bartolme

- Maja Čelešnik

- Simona Erman

- Vanja Cipot                            (Čestitamo!)

K Bogu je odšel

V petek 26.2.2016

- Marjan Grah                 (Spomnimo se ga v molitvi)

Lokacija:
Print Friendly and PDF