Preskoči na vsebino


Oznanila leto 22, 4

ZAKAJ BI SE MORALI PRIPOROČATI MARIJI?

Nekdo bi na tole vprašanje najbrž odgovoril »Zato ker se izplača!« Velikokrat se je namreč na izkušnjah potrdilo, da se je Bogu dobro priporočiti »po Mariji«. Naj naštejem nekaj primerov, iz katerih bomo videli, da to kar drži. Ravno pred dnevi sem bil s skupino romarjev v Beli krajini. Obiskali smo tudi Tri fare poleg Metlike. Župnik nas je prijazno sprejel, in nam pokazal vse tri cerkve. V srednji je kip Marije postavljen sredi cerkve, v taki višini, da se ga lahko tudi dotakneš. Ko je končal z razlago cerkve, ga je nekdo vprašal: »Pa so se kdaj zgodili tudi kakšni čudeži na Marijino priprošnjo?« Odgovoril je: »Pred leti sta v cerkev prišla dva zakonca skupaj z osemletno deklico. Ko smo se zapletli v klepet, sta omenila, da sta se prišla zahvaliti Mariji. Pojasnila sta, da sta poročena že vrsto let in da nista mogla imeti otrok. Med potepom po Beli krajini, sta se ustavila še v tem svetišču in Marijo prosila za otroka. Gospa je takole končala pripoved: »Čez devet mesecev sem rodila tole deklico in danes smo se Mariji prišli zahvalit.« Da take zgodbe niso iz trte zvite, sem izkusil tudi jaz, ko smo pred dvema letoma v Međugorju s skupinico mladih prosili za mlad par, ki sta si zelo želela otoka. Dobila sta ga čez leto dni. Slučaj? Morda … ali pa tudi ne. Nekateri dogodki so skoraj filmsko neverjetni. Iz prve svetovne vojne poznamo primer, ko je mati sinu, predno je šel na rusko fronto, dala Marijino medaljico in mu naročila, naj jo nosi pri sebi in se vsak dan priporoča Mariji v varstvo. Sam je pozneje zapisal, kako je bil med nekim napadom zadet v prsi. Vrglo ga je po tleh in mislil je, da bo umrl. Ko je prišel malo k sebi, je stekel za svojimi vojaki. Ves prsni koš ga je bolel. Ko se je pozneje pregledal, je opazil luknjo v levem prsnem žepu. Odprl ga je in v njem našel naboj, ki je zadel v Marijino medaljico in se tam ustavil. Tudi iz novejših časov poznamo kakšen podoben primer. Bilo je 13. maja 1981 - na Trgu sv. Petra so bile ogromne množice ljudi, ki so pozdravljale papeža Janeza Pavla II. Naenkrat sta odjeknila dva strela s pištolo. Atentat je bil dovršeno pripravljen. Atentator je streljal iz velike bližine in izredno natančno. Papež je preživel po čistem čudežu. Od tega da so ga prepeljali v bolnišnico v rekordno kratkem času, pa do tega, da je prejel veliko krvi, a se kar »ni prijela«. Bilo je težko, zelo težko. Papež je bil prepričan, da ga je prav Marija rešila smrti. Leto dni pozneje je poromal v Fatimo in na Marijin kip položil krono, v katero je bil vdelan naboj, ki je za las zgrešil njegovo srce.

Marija nam je dala rožni venec – izkoristimo ga in radi molimo. Družinska molitev omogoči Devici Mariji, da umiri srca, jih pripravi za medsebojno odpuščanje in jih okrepi za prenašanje vsakdanjih težav. Preko molitve staršev otroci rastejo v veri in pobožnosti, tako da je njihovo življenje prepojeno z zaupanjem v Jezusa. Rožni venec omogoči Devici Mariji, da vstopi v družine in jih obvaruje pred sovražnikom, ki poskusi prav vse, da bi zasejal prepir in nezvestobo. Naj nam ne bo žal časa, da bi vsak dan zmolili vsaj del rožnega venca. To je mogočno orožje, ki nam ga je Devica Marija podarila, da bi obvarovala naše družine.

Misel blaženega Antona Martina Slomška

»Delo je velik dar Božji in delati je vsakemu stanu valika čast. Delo nam zemljo polepša, nas s kruhom oskrbi in nas greha varuje. // Vsako delo naredimo z veseljem, naj nam bo še tako težko! Delajmo zvesto, čeravno nam nihče na roke ne gleda. Bog nas vidi, on bo naš plačnik.«

 

Pisarna Karitas

Pisarna Karitas je odprta vsak 1. torek v mesecu od 18.00 do 18.30.

 

Dragi mož, draga žena, saj nista pozabila, kaj sta si obljubila, kajne?

Tudi ljubezensko - spolno življenje - naj bo osrečevanje obeh. Ne pozabita da skrivnost osrečujočega ljubezensko spolnega življenja ni samo osvajanje telesa, ampak osebe, celega človeka z duhom, dušo in telesom. Saj vesta - ona bi cele ure bila v objemu in bi se pogovarjala, on bi pa rad dosegal vrhunce in potem ali blaženo zaspal ali šel na delo z novim neustavljivim poletom. Bog si je zamislil njuno vrhunsko bližino tako, da je sad darovanja osebe osebi, ne pa tešenje takšne ali drugačne potrebe obeh. Za polno doživljanje osebnega ljubezensko spolnega življenja bi moški moral upočasnjevati svoje približevanje vrhuncem. Ti morajo biti resnično krona duševnega in duhovnega zlitja.

 

Maj - mesec Marijine pobožnosti - Šmarnice

Cel mesec maj potekajo Šmarnice - pobožnost v čast Mariji. Letošnje leto bomo prisluhnili življenjepisu svetega patra Pija iz Pietrelcine (ITA).

V Podutiku bodo Šmarnice vsak večer ob 19.00, nato pa bo možnost še za nogomet in druge igre. Toplo vabljeni, da se skupaj priporočimo Mariji.

Na Glincah bodo Šmarnice od torka do petka ob 18.00. Tudi tam bo po Šmarnicah možnost za igre.

 

Koncert komornega zbora AVE

Komorni zbor Ave letos obhaja 32 let obstoja. Ustanovljen je bil leta 1984 v župniji Ljubljana-Vič kot Vokalna skupina Ave. Pod umetniškim vodstvom ustanovitelja Andraža Hauptmana je kmalu prestopil prag domače župnije. Do danes so prepevali tako rekoč po celem svetu in osvojili številna glasbena priznanja. Pri nas bodo prepevali v nedeljo 8.5.2016 ob 19.00. Lepo vabljeni.

 

Svetopisemski večer:

Vabljeni na svetopisemski večer, ki bo v ponedeljek 9.5.2016 ob 19.45. Naslov: Sveti Duh v stari in novi zavezi - v čem je bistvo Binkošti? Naslednji svetopisemski večer bo v juniju v ponedeljek 13.6.2016 ob 19.45.    

 

Predavanje Mete in Rudija Tavčar

Zakonca Tavčar bosta skupaj z asistenti  izvajala medgeneracijsko delavnico, na kateri bodo imeli odrasli otroci in njihovi starši možnost, da se pogovorijo o temah, o katerih težko govorimo in bolijo. Namenjena je možnosti, da se ponovno obnovijo in zdravijo skrhani in ranjeni odnosi med generacijam in da se opustijo stari, uničevalni vzorci, ki se vlečejo iz generacije v generacijo. To je licenčna Imago  delavnica za starše in odrasle otroke. Predavanje bo v sredo 11.5.2016 ob 20.00.

 

Vabljeni k ustvarjalnim delavnicam

V mesecu maju bodo ustvarjalne delavnice v soboto 14.5.2016 od 10.00-12.00. Otroci pridite in s seboj pripeljite še svoje prijatelje.  

 

Dobrodelni koncert za družino bolne deklice

V soboto 14.5.2016 ob 18.00, bo pod okriljem župnijske Karitas dobrodelni koncert Boštjana Dirnbeka za bolno deklico Isabello iz Novega mesta. Vstopnina (priporočamo dar 10 EUR) bo v celoti namenjena družini male deklice, ki zbira denar za operacijo v Ameriki. Vzemite si čas in pridite. Ob tej priložnosti prisrčna hvala pevcu Boštjanu ter Sazas-u, ki sta se za ta namen odpovedala prispevkom. Hvala tudi g. Alešu Adamiču, ki se trudi z organizacijo dobrodelnega koncerta. 

 

Srečanje za starejše, bolne in invalide

Bo v nedeljo 15.5.2016 ob 10.00. Pri sveti maši bo priložnost za prejem bolniškega maziljenja. Po sveti maši vabljeni na druženje ob kozarčku in pecivu.

 

Moški večer:

Bo v četrtek 19.5.2016 ob 20.00 v župnijski dvorani. Gost je še skrivnost. Vabljeni vsi moški.

 

Zaključek birmanskih skupin

V soboto 21.5.2016 ob 20.00 se bodo srečali letošnji pripravniki na sveto birmo iz vseh birmanskih skupin. Najprej se bomo ozrli v minulo leto, potem pa si bomo vzeli čas tudi za igro. Takoj naslednjo soboto 28.5.2016 pa boste devetošolci pri sveti maši ob 19.00 že dobili tudi veroučna spričevala.  

 

Srečanje za starše letošnjih prvoobhajancev in birmancev:

V torek 24.5.2016 ob 19.45 bo srečanje za starše prvoobhajancev in birmancev. Skupaj bomo prisluhnili prečevanju zakoncev Mehle. Za starše prvoobhajancev in birmancev je srečanje obvezno, starši drugih razredov pa toplo vabljeni.

 

Pripravljamo se na praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi, ki je praznik naše župnije

V četrtek 26.5.2016 bo ob 9.00 sveta maša. Takoj po sveti maši bo Jezus v Najsvetejšem zakramentu izpostavljen v češčenje, ki bo trajalo do 12.00, nato pa zopet od 17.00 do 19.00. Ob 19.00 bodo slovesne pete litanije, sledila bo sveta maša.

V nedeljo 29.5.2016 bo zaradi praznovanja samo ena sveta maša ob 9.00. Lepo je, da se zberemo v kar največjem številu in tudi na ta način Jezusu pokažemo, da smo mu hvaležni, ker dan za dnem izpolnjuje svojo obljubo, da bo ostal z nami vse dni do konca sveta. Takoj po sveti maši bo procesija, pri kateri bomo Jezusa prosili, naj nas varuje navarnosti in nadlog, ter blagoslovi sadove našega truda. Po procesiji ste vabljeni na kozarček pijače in prigrizek.  

 

Praznik prvega svetega obhajila

Bo v nedeljo 5.6.2016 ob 10.00. Na ta velik praznik se bomo pripravili s tridnevnico, ki se začne s sveto mašo ob 19.00 v četrtek 2.6. in traja do sobote 4.6.2016. Molimo za naše prvoobhajance in njihove družine, da bodo imeli Jezusa zares srčno radi. 

 

Koncert akademskega pevskega zbora »Risto Savin«

Akademski pevski zbor »Risto Savin« iz Žalca je mešani pevski zbor, ki je svojo pot pričel v sezoni 2013/2014. Imenuje se po velikem skladatelju in tamkajšnjemu domačinu Ristu Savinu. Vodi ga Peter Smolič, ki vodi tudi naš odrasli župnijski pevski zbor. O visoki kvaliteti pevskega zbora Risto Savin priča tudi zlata medalja, ki so jo leta 2015 v konkurenci več kot 50 zborov osvojili na mednarodnem tekmovanju pevskih zborov v Budimpešti. Koncert bo v soboto 4.6.2016 ob 20.00. Pridite in pripeljite s seboj tudi svoje prijatelje in znance.

 

Redna seja župnijskega pastoralnega sveta v juniju

Seja bo v juniju IZJEMOMA v ponedeljek 6.6.2016 ob 19.45. Pregledali bomo dogodke, ki nas čakajo v juniju, malo pa se bomo ozrli že tudi v novo pastoralno leto.

 

Obisk bolnih, starejših in invalidov v juniju

Bo na prvi petek 3.6.2016. Na prvi petek in soboto bo sv. maša tudi ob 8.00 na Glincah.

 

Zaključni koncert tečajnikov kitare

Koliko so se tečajniki kitare naučili letos, boste lahko videli 10.6.2016 najprej pri sveti maši ob 19.00, nato pa še v župnijski dvorani, kjer bo ob 20.00 zanimiv koncert. Pridite!

 

Mlajše in starejše upokojenke, prisrčno vabljene

V našem župnišču se pod okriljem župnijske Karitas vsak ponedeljek od 9.00-12.00 zbirajo upokojenke in se ukvarjajo z različnimi ročnimi deli. Pridite in poglejte!

 

Zadnjo nedeljo v juniju bomo praznovali obletnice porok

Praznovanje bo v nedeljo 26.6.2016 pri sveti maši ob 10.00. Ker nimamo veliko podatkov o porokah, prosim tiste, ki obhajate 5., 10., 15., 20. in višjo obletnico poroke, da izpolnite prijavnico, ki je v cerkvi, na mizicah za tisk. PRIJAVE ŽE ZBIRAMO.

 

ORATORIJ - počitniški teden za otroke

ORATORIJ – počitniški teden za otroke, kjer veliko časa namenimo igri, petju, pogovorom in ustvarjalnim delavnicam, bo tudi letos. Začetek bo v nedeljo 26.6. ob 18.00, ko se bomo naučili himno in bomo udeležencem razdelili oratorijske majčke. Oratorij pa bo potekal do petka 1.7.2016. V tem tednu bodo otroci pri verouku že dobili prijavnice. Čim prej se prijavite, da bomo lahko pravi čas poskrbeli za oratorijske majčke in ostalo organizacijo.

 

V mesecu aprilu so bili krščeni

V nedeljo 10.4.2016

- Lili Mevlja in Lenart Šušteršič

V nedeljo 17.4.2016

- Luka Štravs, Klara Tome in Ana Peklaj

V nedeljo 24.4.2016

- Gašper Konec ml.                             (Čestitamo!)

 

K Bogu so odšli

V sredo 30.3.2016

- Frančiška Dobnikar

V četrtek 7.4.2016

- Alojz Rebec

V sredo 27.4.2016

- Janez Pirnat                  (Spomnimo se jih v molitvi)

Lokacija:
Print Friendly and PDF