Preskoči na vsebino


Oznanila leto 22, 6

KAJ SE LAHKO NAUČIMO OD SREČANJA POD HRASTOM?

Današnja Božja beseda je prav primerna za počitniške dni, v katere vstopamo. Svetopisemska pripoved o tem, kako se je Bog Abrahamu prikazal pri Mamrejevem hrastu, je prvo razodetje velike skrivnosti, da je Bog sicer eden, a so v njem »skrite« tri osebe. Toda ista pripoved nam je lahko v vzpodbudo tudi v čisto vsakdanjem življenju. 1. Bog ni sam. Bog nas uči, da »človeku ni dobro samemu biti«. Ljudje smo po naravi družabna bitja. Čeprav nam včasih zelo prija, da smo sami in imamo »mir pred drugimi«, pa nas vendarle družba prijateljev in ljudi, ki jih imamo radi, razvedri, okrepi in poživi. Toda prijateljstvo je živa stvar. Kaj hitro lahko ugasne, če ga ne oživljamo s kakšnim obiskom, s telefonskim pogovorom, ali pismom. Izkoristimo te mesece tudi za to, da poživimo stike s sorodniki in prijatelji. 2. Dobro je biti gostoljuben. Abraham je rekel Bogu: »Moj gospod, če sem našel naklonjenost v tvojih očeh, nikar ne hodi mimo svojega služabnika! Naj prinesejo malo vode, da si umijete noge. Potem se spočijte pod drevesom! Jaz pa prinesem kos kruha, da se okrepčate…« Seveda Abraham ni ostal pri »kosu kruha«, ampak je spekel zraven še telička. Abraham s tem pokaže, kako si je za gosta vzeti čas. Pustimo se povabiti v goste, pa tudi sami koga povabimo na obisk. Pa ne z besedami: »Oglasi se kaj!«, ampak: »Vesel bom če prideš. Poglejva v koledar in se dogovoriva, kdaj se lahko srečava.« 3. Čas, ki si ga vzamemo za Boga, dostikrat obrodi nepričakovane sadove. Tudi kristjani velikokrat prelagamo čas za srečanje z Bogom na zadnje ure dneva. In kar smo takrat po navadi že utrujeni, gremo raje spat ali pa pred TV. Abraham naredi popolnoma drugače. Ko gre za Boga, vse spusti iz rok in si vzame čas. Tega ne naredi iz kakšne želje po koristi, ampak preprosto zato, ker je tako prav. Stik z Bogom nas umiri, naravna naš dan in pokaže katera opravila so bolj pomembna od drugih. Zato čas, »ki ga izgubimo za Boga«, ni tako izgubljen, kot se nam na prvi pogled zdi. In sadovi? V Abrahamovem primeru to srečanje obrodi zelo konkretne sadove. Abraham je imel ženo Saro, ki jo je imel nadvse rad. Nista pa mogla imeti otrok. Bog mu zato reče: »Čez leto dni se bom vrnil k tebi in glej, tvoja žena Sara bo imela sina.«

Misel blaženega Antona Martina Slomška

»Kar v srcu izvira, usta odpira. Kar srce misli in poželi, od tega ponavadi jezik govori. Po svetu največ hudega jezik naredi. Kjer ljudje hudobne jezike imajo, tam ni blagra Božjega. Kdor se kleti navadi, železno suknjo obleče, katere tudi poslednjo uro slekel ne bo. Starši, ki kolnejo, svojim otrokom srečo zakolnejo.«

Pisarna Karitas

Pisarna Karitas je odprta vsak 1. torek v mesecu od 18.00 do 18.30.

Dragi mož, draga žena, saj nista pozabila, kaj sta si obljubila, kajne?

Dokler ne bosta dovolila, da se kaj zagozdi med vaju, v vajin odnos, bosta neločljiva in nepremagljiva v premagovanju vseh težav, ker bosta res »oba eno telo«. Lahko sta vesela, da imata Jezusa, ki vama vedno znova kaže pravo pot, prave odločitve, prave vrednote življenja, zakona in družine. Pomislita, kdaj in v čem sta ga ubogala, in sta bila zaradi tega dolgoročno uspešnejša. Edino, česar se morata bati, je zlo, ki bi uničevalo vajin zakonski odnos in s tem posredno vajino družino. Ne gre le za strah pred velikimi napačnimi koraki ali pregrehami. Ostanita pozorna tudi na drobne stvari. Na poročni obleki lahko pokvari njeno lepoto in belino že majhen madež. Kdor se izogiba malim napakam, malim stranpotem, ne bo zašel v velike. Vedita - Bog vaju ne pozablja. Bog vaju ne bo nikoli pozabil. Celo takrat ne, če ga bosta vidva pozabila.

Krištofova nedelja – blagoslov prevoznih sredstev

Prav na god sv. Krištofa 24.7.2016 se bomo zahvaljevali za srečno prevožene poti. Ob tem pa ne bomo pozabili misijonarjev, ki prav tako potrebujejo vozila in delovne stroje, da bi lažje vršili svoje poslanstvo. Zato bomo tudi letos v zahvalo za srečno prevožene kilometre namenili svoj dar. V lanskem letu je MIVA Slovenija s tako nabranimi darovi v misijonskih deželah pomagala z nakupom 16 avtomobilov, 9 motornih koles, 3 kombijev, 2 čolnov, 1 ambulantnega vozila, 1 delovnega stroja, 1 avtobusa in 1 radijske postaje. Blagoslov vaših vozil bo po vseh svetih mašah. Vsi, ki se boste udeležili blagoslova vozil, boste prejeli nalepko sv. Krištofa in molitveni kartonček. Naj bo to skromna zahvala za vaš dar, ki ga boste namenili za misijonska vozila in hkrati vabilo k molitvi, ko sedete za volan.

Pomemben god v juliju

26.7. - Joahim in Ana, starša Device Marije. Na ta dan so po tradiciji v mnogih krajih prišle k sveti maši še posebno matere in se sveti Ani priporočale za modrost pri vzgoji. Gotovo je lepo, da se na ta dan nekoliko bolj zahvalimo Bogu tudi za vse dobro, ki smo ga prejeli od svojih staršev.

Obisk bolnih, starejših in invalidnih

Bo v avgustu IZJEMOMA na prvo soboto 6.8.2016. Na prvi petek svete maše na Glincah ne bo, bo pa na prvo soboto ob 8.00. Vesel bom, če me boste opozorili še na koga, ki ga do sedaj še nisem obiskal.

Glinška – kozlova nedelja – žegnanje na Glincah

Že sedaj vas želim spomniti na vsakoletno kozlovo nedeljo pri sv. Antonu na Glincah. Ta bo, kot vsako leto, prvo nedeljo v avgustu - letos 7.8.2016. Slovesna sveta maša, ki jo bomo darovali ob 7.30, naj bo priložnost za srečanje z Bogom in s soljudmi. Po sveti maši ste vabljeni k mežnariji na klepet in prigrizek. Vesel bom, če boste gospodinje pripravile kakšne dobrote. Že vnaprej hvala. Povabite se med seboj.

Marijino vnebovzetje – veliki Šmaren

Je praznik, ki ga 15. avgusta praznujemo tako katoliški, kot tudi pravoslavni kristjani. Velja za enega največjih krščanskih praznikov, ki so ga slavili že v apostolskih časih. Na ta dan se kristjani spominjamo, da je Bog Marijo z dušo in telesom vzel v nebesa. Ker je ta dan od leta 1992 tudi dela prost dan, ga izkoristimo tudi za obisk svete maše. Radi se Bogu po Marij priporočimo za svoje varstvo, za varstvo naših družin (tudi župnijske družine) in za blagoslov naše domovine. Svete maše bodo kot ob nedeljah - v Podutiku ob 8.30 in 10.00, na Glincah pa ob 7.30.

Romanje k svetemu Roku v Dravlje

Župnija Ljubljana - Dravlje nas vabi, da poromamo k njim in se na romarskem shodu priporočimo svetemu Roku za zdravje na duši in na telesu. Letos bo praznovanje na torek 16.8.2016. Sveta maša za našo župnijo bo ob 10.00. Med mašo bo tudi priložnost za sveto spoved.

Praznik združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

Če vsaj malo poznamo svojo zgodovino, potem vemo, da je kar nekaj slovensko govorečega prebivalstva izven naših sedanjih meja. Zato smo toliko bolj veseli, da je po prvi svetovni vojni tamkajšnjim Slovencem uspelo, da so se združili z matičnim narodom. Leta 1919 se je v Beltincih na ljudskem zborovanju namreč zbralo več kot 20.000 ljudi in podprlo priključitev Prekmurja k matici po več kot 900 letih. 12. avgusta je po sklepu Vrhovnega sveta mirovne konference v Parizu redna vojska Kraljevine SHS vkorakala v Prekmurje in ga pet dni pozneje, 17. avgusta, prepustila v upravljanje civilni upravi. Ta praznik je lep pokazatelj, kaj Slovenci zmoremo, če držimo skupaj. Naj nam bo v vzpodbudo. Praznik je bil uveden leta 2006, od leta 2009 se uradna državna proslava prireja vsakih pet let.

ORATORIJ - počitniški teden za otroke

Oratorij se je končal. Letošnji oratorij je potekal ob zgodbi o Ostržku. Ostržek je simpatična nagajiva in neposlušna lutka. Blizu nam je bil tudi po tem, ker se iz svojih napak ni nič naučil in ni mislil s svojo glavo. Ob njem smo otroke vzpodbudili, k več dobrim stvarem:

1. Lepa domača atmosfera je odvisna od vsakega družinskega člana.

2. Ni hudo če napako narediš, pomembno je, da se iz nje nekaj naučiš.

3. Vzpodbujali smo jih k temu, da bi znali premagovati miselnost »ne da se mi«.

4. Resnica se na daljši rok bolj izplača kakor laž.

Vsak dan smo si vzeli čas za petje, igro in ustvarjalne delavnice.

Poleg tega pa smo se na katehezah učili kako napredovati v lepem in dobrem. En dan smo z avtobusom LPP poromali tudi v Ljubljano in obiskali katedralo. Turisti, ki so med otroškim petjem prihajali v cerkev so ob navdušenju kar obsedeli in poslušali. Nazaj grede smo obiskali Klub 300 in se pomerili v bowlingu. Res je bilo lepo. V torek nas je obiskal oratorij iz Jesenic. Skupaj nas je bilo okoli 200 in za nekaj ur smo se uvrstili med največje oratorije v Sloveniji. V enem izmed najbolj vročih dni smo se z otroki in animatorji dodobra ohladili tudi v vodnih igrah. Vsak dan pa smo si vzeli tudi čas za obisk Jezusa v cerkvi.

Bilo je čudovito vzdušje, zato smo si na koncu oratorija rekli, da se drugo leto zopet vidimo!

V mesecu juniju so bili krščeni

V nedeljo 12.6.2016

- Matej Čuk

V soboto 18.6.2016

- Luka Perić

V nedeljo 19.6.2016

- Iva Dežman                   (Čestitamo!)

 

K Bogu je odšla

V sredo 22.6.2016

- Kristina Vahen               (Spomnimo se je v molitvi)

Počitnice

Želim vam lepo dopustovanje. Vedno ste dobrodošli tudi k sveti maši. Radi pa se spomnite tudi na Jezusa povsod, kjer boste.

Kakšno kartico lahko pošljete tudi v župnišče, na Podutiško 130!

Lokacija:
Print Friendly and PDF