Preskoči na vsebino


Oznanila leto 22, 7

VAJA IN URJENJE - V DOBREM

Nekoč je predavatelj zastavil poslušalcem tole vprašanje: »Kdaj lahko rečemo, da človek popolnoma dozori?« Odgovori so bili zelo različni: »Pri osemnajstih letih«, … »Ko začne hoditi v službo«, … »Ko se odseli od doma«, »Ko se poroči« … Predavatelj se je nasmehnil in rekel: »Človek nikoli ne dozori do konca, … ker ima zmeraj popek!« Ljudje so se zasmejali, on pa je dodal: »To je sicer besedna igra, kajti vsak človek ima na trebuhu popek. Za vsako rastlino, ki ima popke, pravimo, da še zori. Tudi s človekom je tako - vedno se lahko še v čem izpopolni. Ne pozabite tega. Ne zaspite na lovorikah, ampak se trudite in izpopolnjujte.« Tudi današnja Božja beseda nas vzpodbuja v tej smeri, saj pravi: »Bratje in sestre … zravnajte onemogle roke in klecava kolena. Za svoje noge napravite ravne steze, da se to, kar šepa, ne bo izvinilo, marveč bo ozdravelo.«

»Zravnajte onemogle roke in klecava kolena«! Po domače bi temu rekli: »Vzpodbujajte se in si pomagajte!« Nekomu, s komer smo na poti in zaradi utrujenosti težko hodi, nič ne pomaga če pametnjarimo o tem kako bi bilo dobro če bi imel boljšo kondicijo ali pa bi s seboj vzel obliže. Zelo pa mu pomaga, da znamo upočasniti hitrost hoje, pomaga mu, da ga vzpodbujamo in se z njim pogovarjamo (ker tako pot hitreje mine). Če mu damo na žulje svoje obliže (če jih seveda imamo), pa je že prelepo. Torej - raje kot kritiko v tem letu gojimo vzpodbujanje in medsebojno pomoč.

»Za svoje noge napravite ravne steze, da se to, kar šepa, ne bo izvinilo, marveč bo ozdravelo.« Temu pa bi po domače rekli: »V tistem, v čemer čutiš, da si šibek, se okrepi (oz. če si res šibek, se temu izogni). Kot omenjeno, imamo tukaj na razpolago dve poti. Ponazoril ju bom s primeroma: 1. primer: Če se ti dogaja, da zvečer, ko se vse umiri, greš na računalnik in potem težko greš spat, potem pojdi na računalnik (oz. na splet) raje čez dan. In … če ti alkohol preveč paše, ga raje ne imej doma J. Sliši se lahko, ampak ni - pomaga pa! 2. primer: Recimo da ti matematika vsako leto dela probleme. Torej - uči se jo že od prvega dne vsak dan 15 minut. Če ti kaj ni jasno, čim prej vprašaj nekoga, ki zna. Tako se počasi okrepiš v stvari, v kateri si bil prej šibek. Kot kaže, nas letos čaka vaja v urjenju – za dobro!

 

Misel blaženega Antona Martina Slomška

»Dobri Bog je človeka za veselje ustvaril, nespametni človek pa si je veselje v žalost spremenil. Ni človeka pod soncem, ki bi bil neprestano srečen! Veselje in žalost se menjavata kakor dan in noč.«

 

Pisarna Karitas

Pisarna Karitas je odprta vsak 1. torek v mesecu od 18.00 do 18.30.

 

Dragi mož, draga žena, saj nista pozabila, kaj sta si obljubila, kajne?

Vsak zakon najbolje uspeva v »dobri zemlji«. Bistvo »dobre zemlje« pa je vajin odnos. Če je ta odličen, bosta v njem lepo uspevala in zorela vidva, pa tudi vajini otroci. Če je vajin odnos manj odličen, so tudi pogoji za vajino rast slabši. Prav tako pa so v takem odnosu tudi vajini otroci slabše zaščiteni pred vsem hudim okrog vas. Kakšen je torej vajin odnos? Velika pomoč za lep odnos ja vajina pozornost na vse lepe darove, ki vama jih daje Bog. Največji od vseh darov je ljubezen med vama in ljubezen do otrok. Dokler se imata rada, znata opaziti lepe stvari drug na drugem. Zato se rada pohvalita, rada se vzpodbujajta, pripravita si kakšno lepo presenečenje. Zavedajta se - tudi usklajen zakon lahko postane dolgočasen, če se ne trudita za pestrost. Naj bo v vajinem zakonu prostor tudi za molitev. Bog ne spi! Zato vama bo velikokrat ravno po molitvi namignil marsikakšno dobro idejo J

 

Obisk bolnih, starejših in invalidnih

Bo v septembru na prvi petek 2.9.2016. Na prvi petek in prvo soboto bo tudi sveta maša na Glincah ob 8.00. Vesel bom, če me boste opozorili še na koga, ki ga do sedaj še nisem obiskal.

 

Športni turnir, koncert in molitev za mlade od vključno 9. razreda naprej

Bo v Podutiku v soboto 10.9.2016. Začnemo že ob 14.00 s turnirjem odbojke, košarke in nogometa. Vmes bodo različne družabne igre, pa tudi možnost ogleda kratkih filmčkov. Sledila bo molitev in koncert glasbene skupine Svetnik. Pridite, ne bo vam žal.

 

Odpočili smo se in se že veselimo novega veroučnega leta

Ker se pri vpisu k verouku srečamo tudi s starši veroukarjev, je VPIS ZA VSE RAZREDE DEVETLETKE. Da si boste lahko izbrali primeren čas, prilagam razpredelnico z dnevi in urami vpisa.

ČETRTEK

1.9.

PETEK

2.9.

SOBOTA

3.9.

DOP.

8.00-9.30

9.00-10.00

9.00-10.00

POP.

16.30-18.30

16.30-18.30

//

Če je le mogoče, pridita z otrokom oba starša.

Že kar zdaj si zapišite, da bo kratek sestanek za vse starše v četrtek 8.9.2016 ob 19.45.

Veroučni urnik je bil objavljen že v junijskih Oznanilih, za lažjo orientacijo ga prilagam še enkrat.

PONEDELJEK

TOREK

SREDA

16.00

 

6 r/9

7 r/9

 

9 r/9

 

17.00

1 r/9

3 r/9

4 r/9

2 r/9

5 r/9

8 r/9

18.00

 

 

Otroški pevski zbor

Letos ste vabljeni še na

* Začetni tečaj kitare (začetek v oktobru)

* Nadaljevalni tečaj kitare (začetek 30. septembra)

* Molitveno skupino Prenove Duhu (vsaka sreda ob 20.00)

* Ustvarjalne delavnice (vsaka zadnja sobota v mesecu)

* Kuharski tečaj (za letos so termini že zasedeni, lahko pa se vpišete za naprej)

* Oratorij - počitniški teden (najverjetneje v času od ponedeljka 26. junija do petka 30. junija 2017).

Mali šmaren - Marijin rojstni dan

Otroci se silno veselijo svojih rojstnih dni, nekateri odrasli malo manj, ker jih spominjajo, da so vsako leto starejši J Pa vseeno - lepo je, da praznujemo! Tudi Marijin rojstni dan - Mali Šmaren bomo praznovali in to pri sveti maši v torek 8.9.2016 ob 19.00. Jezus nam je dal Marijo kot veliko priprošnjico in zaščitnico. Radi ji ostanimo blizu! Kot se za rojstne dneve spodobi, si tudi za tega rezervirajmo čas in pridimo k sveti maši.

 

Vabljeni k pevskim zborom

Odrasli ste vabljeni k prepevanju v mešanemu pevskemu zboru, ki ima vaje vsako sredo ob 20.00. Začetek 7. septembra.

Veroukarji višjih razredov devetletke, srednješolci in študenti ste vabljeni k mladinskemu pevskemu zboru, ki ima vaje ob ponedeljkih ob 19.30. Začetek 19. septembra.

Mlade mamice se lahko pridružite »Večernicam«, ki imajo vaje ob ponedeljkih ob 20.30. Začetek 5. septembra.

Otroci lahko svoj pevski talent izpilite pri otroškem pevskem zboru, ki ima vaje vsako sredo ob 18.00. Začetek 7. septembra.

Kdor rad prepeva ob zvokih kitar, se lahko pridruži kitaristom. Začetniki 3. oktobra ob 16h, nadaljevalci v petek 30. septembra ob 17.15 (nad. I), 19.45 (nad. II), 20.30 (nad. III).

Blagoslov šolskih torb

Vsako delo lepše teče, če ga spremlja Božji blagoslov. Zato bomo pri sveti maši v nedeljo 18.9.2016 ob 10.00 blagoslovili šolske torbe. Otroci naj imajo v njih nekaj zvezkov ali knjig. Po maši bo skupno kosilo v župnišču. Za sladico poskrbite starši, za hrano poskrbi župnik.

Stična za mlade

Festival Stična mladih bo letos v soboto 17.9.2016. Pripravljajo ga mladi za mlade. Odvijal se bo pri cistercijanskem samostanu Stična na Dolenjskem. Je prav posebno doživetje, saj se na festivalu vsako leto zbere med 5000 in 8000 mladih. Program bo pester, saj se bo med drugim odvijal »dijaški program«, »program 19+« za študente in odrasle, »program na ulici«, veliko stojnic z zanimivimi predstavitvami, živahna sveta maša in še in še… Ves čas bo možen tudi obisk pred Najsvetejšim in spoved. Ob 14.00 bo sveta maša, po maši pa bo sledilo še praznovanje in zaključni koncert s Stična bendom.

Zakonske skupine

»Kdor ne napreduje, nazaduje« in »Nihče vsega ne ve sam!« S tema dvema rekoma, bi naljepše opisali zakaj je dobro priti v zakonski skupino. Tu se zakonci vzpodbujajo h kvalitetnemu zakonskemu odnosu in si izmenjujejo dobre izkušnje. Ko se vidva dobro razumeta, potem vse drugo dobro teče. Splača se. Pridite! Srečujemo se ob torkih ob 20.00. Starejši zakonci drugi torek v mesecu, mlajši pa zadnji torek v mesecu.

Praznik svete birme

Sveta birma bo v soboto 24.9.2016 ob 10.00. V sredo 14.9.2016 bomo začeli devetdnevnico pred birmo. Molimo za naše pripravnike in pripravnice, da bodo vedno črpali moč in modrost pri našemu odrešeniku Jezusu Kristusu. Letos bo prejelo zakrament svete birme 11 fantov in deklet: ČIŽMAN Teja, GRUDEN Tea, OZVATIČ Anamarija, RAVNOHRIB Nika, REJEC Rok, REŠEK Leon, SKUBIC Urša, SUHADOLC Matic, TOMPA Lara, TOMPA Lea, TOŠNJAK Anja. 

Prva seja župnijskega pastoralnega sveta

Prva seja po počitnicah bo v torek 6.9.2016 ob 20.00. Vzemite si čas, da naredimo načrt za novo pastoralno leto.

V mesecu avgustu je bil krščen

V nedeljo 14.8.2016

- Maks Petač                    (Čestitamo!)

Sveti zakon sta sklenila

V soboto 23.7.2016

Naš pevovodja Peter Smolič in naša pevka Anita Novak   (Čestitamo!)

Hvala za kartice s pozdravi s počitnic

Iz srca se zahvaljujem za kartice, ki ste jih poslali z različnih koncev sveta, kjer ste si nabirali novih moči: Nekateri ste bili v Krakowu na svetovnem srečanju mladih s papežem, drugi ste obiskali ljubke kotičke naše domovine, slovenskega in hrvaškega morja, toplic, hribov, pa tja do Međugorja, Firenc, Marseilla, Sicilije in še kje. Res, hvala za pozornost. Sedaj pa s pogumnimi koraki v nove izzive!

Pomembni godovi v avgustu in septembru

22.8. – Devica Marija Kraljica

8.9. - Marijino rojstvo - mali Šmaren.

14.9. - Povišanje svetega Križa.

18.9. – Nedelja svetniških kandidatov  (Baraga, Gnidovec, …)

24.9. - Blaženi Anton Martin Slomšek - prvi Slovenec, ki se mu lahko priporočamo kot svetniku.

29.9. - Sveti nadangeli: Mihael, Gabriel in Rafael.

Lokacija:
Print Friendly and PDF