Preskoči na vsebino


Vnesite vaš naslov

KAJ SE NAUČIMO IZ PLEZANJA PO DREVESIH?

Ko prebiram dogodivščino o Zaheju, ki je splezal na drevo, da je lažje videl Jezusa, se tudi sam velikokrat spomnim na svoja otroška leta ko smo se povzpeli na marsikakšno drevo. Včasih čisto da zadnjih vej, tako da so naše glave štrlele ven iz drevesne krošnje. Je bilo nekaj adrenalina, ampak vse to je odtehtalo zadovoljstvo ob doseženem cilju. V šoli se mi je zgodilo, da me je med odmorom nekdo porinil z drevesa. Končalo se je z zlomom roke, a sem tudi po tistem še lezel na drevesa. Potem pa pridejo leta, ko pridejo na program druge stvari in zagnanost za plezanje počasi izpuhti. Prad kratkim sem prebral simpatično razmišljanje o plezanju avtorja Gregorja Rožanca. Na kratko povzemam njegov zapis: »Plezanje na drevo. Zakaj imajo otroci to dejavnost tako radi lahko le domnevamo. Morda zato, ker na vsaki preplezani veji doživljajo osebni uspeh. Prisotna je merica adrenalina. Kontrolo imajo v svojih rokah in glavah. Občutek kontrole je v življenju pomemben (kdor ga izgubi, ali pa ga je razvil pomanjkljivo, se mu ne piše najbolje - marsikdo je zaradi tega primoran celo poiskati strokovno pomoč). Pri otroku, ki se skozi igro nauči obvladovati tveganje, je večja verjetnost, da bo kasneje veliko bolj konstruktivno in »trezno« deloval v rizičnih situacijah ali celo obdobjih v zasebnem in/ali poslovnem življenju. Zato je pomembno, da ima možnost za tvegano igro.  Plezanje po drevesu je zabavno. Uporabljati je potrebno kreativnost in sposobnost reševanja problemov pri zahtevnejših prestopih iz ene na drugo vejo. Skratka cel kup koristi. Pod drevesom so včasih vpili starši, v življenju pa nas pred izzivi strašijo mnogi drugi: ˈNe plezaj! Padel boš!ˈ Ti stavki hromijo in ne dovolijo uresničiti lastnih sanj. Plezanje po drevesu je lahko tudi simbol uspeha - začneš na ničli, zastaviš si cilj (vrh ali pa kje vmes), čakajo te ovire (veje) in včasih je pot nevarna, biti moraš aktiven, na koncu pa se ustaviš tam, kjer želiš in uživaš v razgledu. Vmes sicer lahko tudi padeš, a to je življenje. Drevo je realna stvar. Realno tveganje, stvarno življenje.« Ne dopustimo, da nam v odrasli dobi izpuhti želja po plezanju in iskanju novih poti. Zahej je ohranil znanje, ki se ga je naučil. Upal si je tvegati! Upal si je plezati in srečal je svojega Odrešenika Jezusa Kristusa. Tudi mi si upajmo! ; - )

Misel blaženega Antona Martina Slomška

»Človek ni na tem svetu doma. Dom umrljivega telesa je zemlja, ki je nas vseh mati. Dom neumrljive duše pa je v dolgi večnosti Očetova (Božja) hiša. Skozi vrata rojstva pridemo v to tujo deželo prebivat, skozi vrata smrti gremo v neznano večnost počivat.«

Pisarna Karitas

Pisarna Karitas je odprta vsak 1. torek v mesecu od 18.00 do 18.30.

Dragi mož, draga žena, saj nista pozabila, kaj sta si obljubila, kajne?

Kristjani verujemo, da je Jezus Kristus resnično, v človeškem - čeprav poveličanem - telesu vstal od mrtvih in živi. In to čaka tudi vaju, vajine otroke in vse nas. Ne samo, da človek kot oseba nikoli ne umre, ker je enkrat spočet - večnostno bitje. Pač pa bosta po vstajenju deležna tudi v svojih - seveda poveličanih - teles. Bosta iz mesa in kosti, kot Kristus, toda brez vseh telesnih slabosti, ki jih zdaj poznata. Kakšna božanska prihodnost se nam obeta! Kaj vama drugega preostane, kot da se veselita neverjetnih, izrednih Božjih darov. Največji od vseh darov pa je ljubezen do Boga in ljubezen do ljudi. Ljubezen med vama, ljubezen do otrok se bo podaljšala v srečno, blaženo, tudi telesno večnost. Jezus vama želi pomagati. Toda tudi vidva sodelujta z njim. Že danes delajta na tem, da ohranjata medsebojno ljubezen, ki se kaže v podpori, pomoči in vzpodbudnih besedah. J

Skupina za ženske

Vabljene ste na srečanja ženske skupine, ki potekajo vsak zadnji četrtek v mesecu ob 20.00 v eni od učilnic v župnišču. Na vsakem srečanju je del časa namenjen predstavitivi neke teme, sledi izmenjava mnenj o tisti temi, v drugem delu srečanja pa je čas za druženje in klepet. Srečanje bo v četrtek 24.11.2016 ob 20.00. Toplo vabljene!

Priprava odraslih na prejem zakramentov (katehumenat)

Odrasli, ki želite v letošnjem pastoralnem letu pripraviti na sveti krst ali sveto birmo. S pripravo smo že začeli. Srečanja so vsako nedeljo ob 20.00 in trajajo eno uro.

Srečanje mladinske skupine

Bo v nedeljo 6.11.2016 ob 19:00. Mladi, ne pozabite in še koga pripeljite!

Vabljeni k mladinskemu pevskemu zboru

Mladinski pevski zbor ima v letošnjem pastoralnem letu pevske vaje ob torkih ob 19:30. Vabljeni pevci in instrumentalisti.

Vabljeni h komornemu orkestru

V letošnjem letu bo imel godalni komorni orkester vaje ob ponedeljkih od 19.00-20.30. Orkester vodi prof. Peter Kranjec. Vabimo nove člane.

Redna seja župnijskega pastoralnega sveta

Seja bo v torek 8.11.2016 ob 19.45. Pregledali bomo dogodke, ki nas čakajo do meseca decembra. Ob tem vas spomnim, da bo v nedeljo 20.11. ob 15.00 v Vodicah srečanje dekanijskih ŽPS.

Tečaj Alfa

Tečaj Alfa že poteka. V prvi vrsti je namenjen ljudem, ki želijo spoznati Jezusa in krščanstvo. Glede na dosedanja predavanja pa lahkorečem, da je zelo koristna osvežitev vere tudi za tiste, ki že verujejo. Srečanja so ob četrtkih ob 20.00 v župnišču župnije Ljubljana - Podutik, Podutiška 130.

Adventni venčki

Tudi letos bo pri svetih mašah 20.11 in 27.11 možno dobiti izdelane adventne venčke. Dar, ki ga boste dali, bo namenjen župnijski Karitas za pomoč družinam v stiski.

Ustvarjalne delavnice

Ustvarjalne delavnice v naslednjih tednih bodo: 26.11.2016 od 10.00-12.00 (adventni venčki), 3.12., 10.12., in 17.12.2016. Pridite s prijatelji!

Vabljeni h kateri od župnijskih skupin

skupina

Ima srečanje

Biblična skupina

vsak drugi ponedeljek ob 20:00

Četrtkova skupina svojcev bolnih, dementnih, ostarelih

srečanje 17.11. ob 17.00

Čiščenje cerkve in okolice

vsak petek ob 7.30

Karitas

prva sreda v mesecu ob 18.00

Kateheti, katehistinje

enkrat mesečno

Katehumeni iz prejšnjih let

vsako nedeljo ob 19.00

Kitaristi - nadaljevalni I

vsak petek ob 17.15

Kitaristi - nadaljevalni II

vsak petek ob 19.45

Kitaristi - nadaljevalni III

vsak petek ob 20.30

Kitaristi - začetni

vsak ponedeljek ob 16.00

Krščansko bratstvo bolnikov in invalidov

v petek 18.11. ob 16.00

Liturgični bralci

vsako nedeljo (Glince 7.30) (Podutik 8.30 ali 10.00)

Ministranti

drugo in četrto soboto v mesecu

ob 10.00-11.00 (12.11.2016)

Mladinska skupina

naslednje srečanje 6.11. ob 20.00

Molitvena skupina

vsak dan ob 18.30 v cerkvi

Možje svetega Jožefa

vsak zadnji torek v mesecu 20.00

Oratorij (počitniški dnevi za osnovnošolce)

26.6-30.6. 2017

Pevski zbor (mladina)

vsak torek ob 19.30

Pevski zbor (odrasli)

vsako sredo ob 20.00

Pevski zbor (otroci)

vsako sredo ob 18.00

Pevski zbor za ženske (Večernice)

vsak ponedeljek ob 20.30

Prenova v Duhu

vsako sredo ob 20.15

Priprava odraslih na krst in birmo

vsako nedeljo ob 20.00

Upokojenke »Vesele urice« (ročna dela)

vsak ponedeljek

od 9:00 do 12:00

Zakonska skupina - mlajša

vsak zadnji torek v mesecu 20.00

Zakonska skupina - starejša

vsak drugi torek v mesecu 20.00

Tečaj Alfa

vsak četrtek ob 20.00

 

V torek 1. novembra - praznik vseh svetnikov

Praznik vseh svetnikov je izšel iz preprostega dejstva, da je število svetnikov v stoletjih tako naraslo, da ni bilo več mogoče spominjati se vsakega posebej v bogoslužju. Na praznik vseh svetnikov naj bi popravili, kar med letom v češčenju svetnikov opustimo.

Cerkev na dan vseh svetnikov praznuje spomin vseh tistih poveličanih duš, od katerih ni morda ostalo niti imena; vendar one ne prenehajo prositi za nas pred Božjim obličjem. Državni praznik dan mrtvih se v Sloveniji časovno skoraj pokriva s praznikom vseh svetih; vendar vsebina ni istovetna, saj je tu poudarek bolj na mrtvih. Krščanski pisatelj pa praznik vseh svetih opiše takole: Praznik vseh svetnikov je veliki dan vere, upanja in ljubezni. To ni dan mrtvih, kot je bilo napisano na naših koledarjih do nedavna. To je dan živih, kajti Bog je zvest in trdno drži njegova obljuba: »Kdor v me veruje, bo živel, tudi če umrje!« Praznik vseh svetnikov je naš skupni praznik, praznik velike krščanske družine. Danes se, kot poje Cerkev v hvalospevu, »radujemo poveličanja vseh svetih članov Cerkve in ob njihovem zgledu in priprošnji v veri potujemo obljubljeni sreči naproti.« Po besedah svetega Bernarda nam končno Cerkev predstavlja veliko svetnikov, ki so živeli v različnih stanovih in okoliščinah zato, da bi nas spodbudila k njihovemu češčenju, posnemanju njihovih kreposti in k prizadevanju, da bi tudi mi prišli nekoč k njim v nebeško blaženost.

Ne pozabimo, da za svoje pokojne lahko v prvih osmih dneh novembra darujemo popoln odpustek, ki ga naklanja Cerkev, če gremo v teh dneh k spovedi in obhajilu, ter molimo očenaš po namenu svetega očeta in vero. Vzemimo si čas, pridimo k maši in molimo za naše rajne.

Torek, 1. november (praznik vseh svetih):

  • Svete maše so po nedeljskem razporedu: ob 7.30 na Glincah, ter ob 8.30 in 10.00 v Podutiku.
  • Kot je v navadi, se ta dan popoldne zberemo na grobovih. Iz naše župnije eno leto obiščem grobove v župniji Dravlje, drugo leto pa v župniji Šentvid. Letos bom obiskal Dravlje. Ob 14.00 bo tam sveta maša. Po maši obred na pokopališču in blagoslov grobov.
  • ob 17.00 v domači župnijski cerkvi molimo rožne vence za naše rajne.

Sreda, 2. november (spomin vernih rajnih):

  • Svete maše so kot običajno: ob 8.00 na Glincah, ter ob 19.00 v Podutiku.
  • Od lanskega novembra je odšlo izmed nas kar nekaj faranov. Mnoge smo tudi osebno poznali: Marija Turk (+4.11.2015), Štefanija Dolinar (+1.2.2016), Marjan Grah (+26.2.2016), Frančiška Dobnikar (+30.3.2016), Alojz Rebec (+7.4.2016), Janez Pirnat (+27.4.2016), Alojz Fekonja (+2.6.2016), Kristina Vahen (+22.6.2016), Marija Cerar (+22.10.2016) SPOMNIMO SE JIH V MOLITVI.

Kot že nekaj let, so tudi letos pred oltarjem postavljeni »nagrobniki« z imeni pokojnih. Lahko so nam v vzpodbudo, da se jih bomo večkrat spomnili v molitvi. Žal še vedno veliko ljudi umre brez zakramentov. Omogočite domačim, da jih v bolezni okrepi Jezus!

Na poseben listič lahko napišete pokojne, za katere bomo molili v novembru.

Pomembni godovi in prazniki v novembru

6.11. - Zahvalna nedelja

11.11. - Martin, škof

22.11. - Cecilija (zavetnica cerkvene glasbe)

20.11. - Kristus, kralj vesoljstva

Ob zahvalni nedelji iskrena hvala!

Letos obhajamo zahvalno nedeljo 6.11.2016. Na koncu svete maše bomo zapeli zahvalno pesem, s katero se bomo Bogu zahvalili za darove zemlje, pa tudi za vse lapo, kar smo v tem letu prejeli.  Pred kratkim smo bili na zanimivem župnijskem romanju v Zasavje, na Glincah smo prenovili zvonjenje, prenovljena je Antonova kapelica v Dolnicah, v septembru smo imeli čudovito športno in molitveno srečanje, ki se ga je udeležilo preko 130 mladih, poleg tega pa še počitniški uratorij in še mnogo drugega. Hvala številnim sodelavcem in sodelavkam na koru in pod korom, ter dobrotnikom in dobrotnicam. Brez vas bi bilo težćko speljati vse, kar se v naši župniji dogaja. Hvala tudi vsem, ki molite in darujete svoje trpljenje za našo župnijo. Naj vam Bog stoterno povrne!

Dar, ki ga dajete v pušico na običajne nedelje, gre za kritje stroškov župnije. Le dar, ki ga boste dali v pušico na zahvalno nedeljo, bo namenjen za župnika. Duhovniki ne dobivamo plače. Hvala pa Bogu in vam, da najnujnejšega nikoli ne pogrešamo. 

Napovedujemo prireditve v župniji:

- V soboto 12.11.2016 ob 18.00 bo igra za otroke z naslovom Dobri pastir išče izgubljeno ovčko.

- v petek 18.11.2016 bo v župnijski dvorani ob 19.30 igra z naslovom Iz velikih filmskih platen.

- v nedeljo 20.11 bo takoj po deseti sveti maši v cerkvi krajši koncert pihalnega orkestra konzervatorija za glasbo in balet.

- v nedeljo 4.12.2016 nas bo ob 18.00 obiskal sveti Miklavž.

- v soboto 10.12 bo ob 19.45 komedija z naslovom Agata. Igrali bodo iz KUD Škofljica in društva upokojencev Lavrica. Pridete da se nasmejite in okrepite za nov teden.

- v nedeljo 11.12.2016 bo ob 15.00 revija otroških pevskih zborov v župniji Ljubljana – Stožice

- v soboto 17.12 bo ob 18.00 igra z naslovom Zvezdica zaspanka. Igrali bodo igralci iz Polhovega Gradca.

 

Obisk bolnih, starejših in invalidov

Bo na prvi petek 4.11.2016. Na prvi petek in soboto bo sv. maša tudi ob 8.00 na Glincah.

V mesecu septembru so bili krščeni

V nedeljo 25.9.2016

- Ivan Ruairi Žerjal

V nedeljo 9.10.2016

- Vasja Bivec

V nedeljo 23.10.2016

- Ajda Vrhovnik              (Čestitamo!)

K Bogu je odšla

V soboto 22.10.2016

- Marija Cerar             (Spomnimo se je v molitvi)

Lokacija:
Print Friendly and PDF