Preskoči na vsebino


Oznanila leto 22, 10

ADVENTNI ČAS ALI VESELI DECEMBER?

Tole je pa precej nerodno vprašanje. Adventni čas je namenjen osvežitvi spomina, da je Jezus prišel med nas in dal svoje življenje, da bomo mi lahko deležni večne sreče v nebesih. Veseli december pa je namenjen bolj zabavi in zapravljanju. Hmm … ampak mi bi radi povezali oboje … Ali to ne bi šlo? … Popolnoma sicer ne, do neke mere pa bi vendarle šlo. Adventni čas je namenjen temu, da se izboljšamo v odnosu do sebe, do Boga in do bližnjega. Primer izboljšanja odnosa do sebe: Marsikdo po napornem delavniku zvečer poseda pred televizijo in kar ne more iti spat. Zjutraj pa se zbuja utrujen in neprespan. / V tem primeru je izboljšanje odnosa do sebe v tem, da si bo prizadeval iti spat čim prej po 22ti (pa tudi če si bo zato treba nastaviti opomnik na telefonu). Primer izboljšanja odnosa do bližnjih: Mož žene nikoli ne pohvali, čeprav se žena trudi in odlično skrbi za družino. / V tem primeru bo izboljšanje odnosa v tem, da bo pohvala večkrat prišla iz njegovih ust. (če jo težko izreče, naj jo pa napiše na listič in ga vtakne v ženino denarnico). Včasih je v medsebojnih odnosih potrebno tako malo dobre volje, da se kaj obrne na bolje. Primer izboljšanja odnosa do Boga: Mnogi živimo tako, da si za Boga vzamemo čas samo še takrat, ko nam začne teči voda v grlo. Vsak od nas se počuti slabo, če ga prijatelji uporabljajo samo za to, da jim kaj postori, potem ga pa do naslednjič ko ga zopet potrebujejo, »ne povohajo več«. Podobno ravnamo tudi v odnosu do Boga. / Nekdo se je tega zavedel in si je rekel: »Od zdaj naprej pa vsak dan prvih pet minut, ko se bom usedel v avto, namenim samo za Boga!« Simpatična pripomba. Če je obljubo držal, se je njegov odnos zagotovo izboljšal. Ja … kam pa naj vključimo veseli december, zapravljanje in zabavo? Lahko kakšen večer povabimo svojo družino ali svoje prijatelje v Ljubljano na vroč čaj ali kuhano vino, potem pa na potep po ljubljanskih ulicah – tako obnavljam prijateljske vezi. Lahko kupim darilca in razveselim koga od znancev, ali pa komu darilce s prijazno mislijo podtaknem v žep bunde in mu pričaram lepši dan. – tako delam dobro za bližnjega. Lahko pa si rečem: »3% od tistega, kar bom zapravil za darila, bom poklonil pomoči potrebnim otrokom v Sloveniji ali nekje na drugem koncu sveta!« Ne vem če se zavedamo, da lahko trije odstotki … ki so sad »veselega decembra«, komu zelo polepšajo življenje. Ne pozabimo Jezusovih besed: Kar ste storili kateremu teh mojih najmanjših, ste MENI storili. – tako obnavljam tudi odnos z Bogom.  

Misel blaženega Antona Martina Slomška

»Bog nas nikoli ne pozabi. Vsak dan nam daje življenje in zdravje, živež in obleko. Kaj pa mi njemu damo?

Dajmo mu jutranjo in večerno molitev. Zjutraj se zahvalimo za preteklo noč, zvečer za vse dobrote dneva.«

Pisarna Karitas

Pisarna Karitas je odprta vsak 1. torek v mesecu od 18.00 do 18.30.

Dragi mož, draga žena, saj nista pozabila, kaj sta si obljubila, kajne?

RAZLOGI ZA REDNE ZMENKE V ZAKONU:

1. Zakonski odnos je dinamičen. Je živ in spreminjajoč. Treba ga je hraniti in spodbujati, da ostane živ.

2. Na zakoncu je vedno nekaj novega. Zmenki so dober način za ustvarjanje varnega okolja. Tako je verjetneje, da vas bo zakonec obveščal o vseh »novostih«.

3. Vlaganje v prihodnost. Tako kot pri varčevalnem računu, kjer je lažje dodati malo na že obstoječi račun in opazovati, kako premoženje raste, kot pa začeti na novo.

4. Poročili ste se, ker ste hodili na zmenke. To samo pomeni, da je ohranjanje zmenkov dober način, da ostanete poročeni.

5. Zakonska zveza se lahko primerja s kompletom pnevmatik. Normalno je, da se s časom ponosijo in raztrgajo. Zmenki so namenjeni ohranjanju ravnovesja in pritiska. Če so dobro opravljeni, bo zakon trajal vse življenje. J

Skupina za ženske

Vabljene ste na srečanja ženske skupine, ki potekajo vsak zadnji četrtek v mesecu ob 20.00 v eni od učilnic v župnišču. Na vsakem srečanju je del časa namenjen predstavitivi neke teme, sledi izmenjava mnenj o tisti temi, v drugem delu srečanja pa je čas za druženje in klepet. Srečanje bo v četrtek 29.12.2016 ob 20.00. Toplo vabljene!

Srečanje mladinske skupine

Bo v nedeljo 4.12. in 18.12.2016 ob 19:00. Mladi, ne pozabite in še koga pripeljite! Na srečanju 4.12. vas bo obiskal sveti Miklavž.

PRVI koncert komornega orkestra

Člani župnijskega godalnega orkestra vas vabijo na kratek promocijski koncert, ki bo v ponedeljek 12.12.2016 ob 19.45 v župnijski dvorani. V letošnjem letu ima godalni komorni orkester vaje ob ponedeljkih od 19.00-20.30. Orkester vodi prof. Peter Kranjec. Lahko se jim še pridružite.

Redna seja župnijskega pastoralnega sveta

Seja bo v torek 6.12.2016 ob 19.45. Ozrli se bomo v minulo koledarsko leto in pogledali v prihajajoče mesece.

Tečaj Alfa

Tečaj Alfa lepo poteka. Namenjen je kristjanom, ki želijo osvežiti svojo vero, ter ljudem, ki želijo spoznati Jezusa in krščanstvo. Srečanja so ob četrtkih ob 20.00 v župnišču župnije Ljubljana - Podutik, Podutiška 130.

Zahvala za adventne venčke

Tudi letos smo lahko na domove odnesli čudovite adventne venčke. Dar, ki ste ga namenili, bo uporabljen za pomoč družinam v stiski. Iz srca hvala izdelovalcem: Ljubici, Tini, Nikotu, Silvotu, Tončki in Anki.

Ustvarjalne delavnice

Ustvarjalne delavnice bodo potekale še dve decembrski soboti od 10.00-12.00: 10.12., in 17.12.2016. Pridite s prijatelji!

Ustvarjalne delavnice za upokojenke

Ustvarjalne delavnice potekajo vsak ponedeljek od 9.00-12.00. Njihove izdelke ste si lahko ogledali v nedeljo 4.12. po obeh svetih mašah - ob 8.30 in 10.00. Vesele bodo še kakšne nove ustvarjalke.

Praznik brezmadežnega spočetja Device Marije

Resnica o tem, da je bila Marija vnaprej obvarovana izvirnega greha (ki se kristjanom izbriše pri svetem krstu), se je med kristjani izoblikovala počasi. Papež Pij IX. je povzel to stoletno vero, ko je 8. decembra 1854 razglasil versko resnico, »da je bila blažena Devica Marija v prvem trenutku svojega spočetja obvarovana vsakega madeža izvirnega greha, in sicer po edinstveni milosti in predpravici, ki ji jo je podelil vsemogočni Bog, z ozirom na zasluženje Jezusa Kristusa, odrešenika človeškega rodu.« Na praznik Brezmadežne bomo med večerno sveto mašo sprejeli v ministrantske vrste nove ministrante. Radi molimo za fante, da se bo kdo izmed njih odločil tudi za duhovnika.

Božična spoved za mlade

Mladi ste vabljeni k sveti spovedi v soboto 17.12 ob 20.00. Po sveti spovedi se večer nadaljeval ob družabnih igrah in klepetu.

Božična spoved za odrasle

K spovedi boste lahko pristopili v nedeljo 18.12. med sveto mašo ob 8.30 in 10.00. Spovedoval bo tuj duhovnik.

Svete maše z veroukarji in starši

V ponedeljek 19., v torek 20. in v sredo 21. 12. 2016 bomo imeli v okviru rednega verouka »letniške svete maše«. Prosim, da prideta zraven oba starša – ker je vajin zgled pomemben in ima veliko težo. Svete maše bodo v dvorani v župnišču. V ponedeljek 19.12.2016 bo sveta maša ob 17.00, v torek in sredo pa ob 16.30. Zvečer bo redna sveta maša za farane ob 19.00.

Božično novoletno praznovanje

- v četrtek 15.12.2016 se začne božična 9-dnevnica. Vsak večer bomo pri sveti maši spremljali kratko zgodbo. Še posebno vabljeni veroukarji in starši. Pri tej maši bomo sprejeli tudi luč miru iz Betlehema.

- v soboto 24.12.2016 je sveti večer. Ne pozabite pokropiti in  pokaditi hiš ter stanovanj in zmoliti za blagoslov in Božje varstvo. Prva »polnočna« sveta maša bo ob 18.00 na Glincah, »družinska polnočnica« bo ob 21.00 v Podutiku. Ob 24.00 bo v Podutiku polnočna sveta maša.

Na Glincah bomo pol ure pred sveto mašo molili rožni venec v zahvalo za velik dar Kristusovega rojstva. Vmes bomo prepevali stare božične pesmi. V Podutiku bo 20 minut pred družinsko polnočnico božičnica. Tudi 20 minut pred polnočno sveto mašo bo kratek božični program.

- v nedeljo 25.12.2016 - na božični dan, bodo svete maše ob 7.30 na Glincah, ob 8.30 v Podutiku in ob 10.00 v Podutiku.

- v ponedeljek 26.12.2016 praznujemo god svetega Štefana. Na ta dan je državni praznik, saj praznujemo dan samostojnosti. Kot običajno, bomo na Glincah po sveti maši, ki bo ob 9.00, blagoslovili konje in sol. Pri maši bo prepeval mešani pevski zbor. Vabljeni vsi, še posebej pa vabimo vse lastnike konj, da jih pripeljete blagoslovit. V Podutiku svete maše zvečer ne bo. Na ta dan Boga še posebej prosimo za našo domovino. 

- v soboto 31.12.2016, na silvestrski večer (drugi sveti večer), ste vabljeni k sveti maši ob 19.00, ko se bomo skupaj zahvalili za leto, ki je minilo in se Bogu priporočili za blagoslov v letu, ki prihaja. Po sveti maši ste vabljeni na kratko praznovanje.

- v nedeljo 1. januarja se bomo zbudili v novem letu 2017. Na ta dan praznujemo slovesni praznik Marije Božje matere. Svete maše bodo kot običajno ob nedeljah: ob 7.30 na Glincah, ob 8.30 v Podutiku in ob 10.00 v Podutiku.

- v petek 6.1.2017 bo praznik svetih treh kraljev. Sveta maša bo ob 19.00 v Podutiku. Otroci lahko takrat prinesete denarni dar, ki ste ga zbrali z adventnimi odpovedmi in ga bomo namenili za revne v misijonih.

Božično-novoletno voščilo:

Dragi farani! V letošnjem letu smo doživeli veliko lepega. Srečali smo se z novimi izzivi v službi in šoli, lahko smo prisluhnili lepim koncertom, si ogledali nekaj zanimivih iger, v ob začetku počitnic smo imeli enotedenski oratorij za osnovnošolce, v septembru športno in molitveno srečanje za mlade, … Iz srca se zahvaljujem vsem sodelavcem, ki z molitvijo in delom pomagate, da se je vse to zgodilo. Naj vam dobri Bog vaš trud obilno poplača. Obilo Božjega blagoslova želim vsem, še posebno pa bolnim in trpečim, ki nas podpirate z molitvijo. Naj bo tudi v novem letu Jezus, naš odrešenik, vir upanja, poguma in veselja.  Vse dobro vam voščita tudi škofa Anton Jamnik in Franci Šuštar, ter nadškof Stanislav in sestre klarise.

Pomembni godovi in prazniki v decembru

6.12. – Sv. Nikolaj, škof

8.12. – Brezmadežno spočetje Device Marije

24.12. – sveti večer

25.12. – Božič, spomin rojstva našega odrešenika Jezusa

26.12. – Sveti Štefan. Dan samostojnosti in enotnosti.

Napovedujemo prireditve v župniji:

- v soboto 10.12.2016 ob 19.45 bo komedija z naslovom Agata. Igrali bodo iz KUD Škofljica in društva upokojencev Lavrica. Pridete da se nasmejite in okrepite za nov teden.

- v nedeljo 11.12.2016 bo ob 15.00 revija otroških pevskih zborov v župniji Ljubljana – Stožice

- v ponedeljek 12.12. bo ob 19.45 krajši koncert župnijskega godalnega orkestra.

- v torek 13.12 bo ob 20.00 večer za moške.

- v soboto 17.12 bo ob 18.00 igra za otroke z naslovom Zvezdica zaspanka. Igrali bodo igralci iz Polhovega Gradca.

- v petek 23.12 bo ob 19.45 Božični koncert mešanega pevskega zbora dr. Bogdan Derč.

Obisk bolnih, starejših in invalidov

Bo na prvi petek 6.12.2017. Na prvi petek in soboto bo sv. maša tudi ob 8.00 na Glincah.

V mesecu novembru je bil krščen

V nedeljo 6.11.2016

- Jan Kerznar Debelec       (Čestitamo!)

Lokacija:
Print Friendly and PDF