Preskoči na vsebino


Oznanila leto 23,2

Če hočeš, je marsikaj mogoče! :-)

V Božji besedi te nedelje lahko opazimo simpatično obljubo svetega Pavla, ki se glasi takole:

Toliko lepih stvari še nobeno človeško oko ni videlo na zemlji, tako lepih zvokov še noben človek ni slišal in tako velike sreče še nobeno človeško srce ni uživalo, kot jih bodo uživali tisti, ki imajo radi Boga.

Ob teh besedah si človek lahko reče samo: »Uau, kaj naj naredim, da se do tega dokopljem?!!!«

Pot k tej sreči nam nakaže prerok Sirah, pa tudi Pavel sam.

Oba povesta da tu ne gre za nekaj nedosegljivega, da pa se je treba vseeno nekoliko potruditi.

Koraki do te sreče so štirje:

Prvi korak: Z življenjem po 10-ih Božjih zapovedih ohranjajmo občutljivost srca. Veruj v enega Boga, ne skruni Božjega imena (ne preklinjaj Boga), posvečuj Gospodov dan (vzemi si vsaj v nedeljo čas za Boga), spoštuj očeta in mater, ne ubijaj (niti z besedo, niti z dejanjem), ne nečistuj (v zakonu ohranjajte zvestobo drug drugemu), ne kradi, ne pričaj po krivem (in ne opravljaj), ne želi svojega bližnjega žene (moža), in ne želi svojega bližnjega blaga (ne bodi drugim nevoščljiv, ampak se veseli lepih stvari, ki jih imaš).

Drugi korak: Zvestoba Bogu v malih stvareh. Velikokrat mislimo da moramo narediti nekaj velikega, da bo kaj veljalo. Toda tako v odnosu do Boga, kot v odnosu do ljudi, več štejejo drobne stvari. Primer: Dva moža … Prvi mož ženi za osmi marec ali za rojstni dan kupi drago darilo. Drugi mož je do žene pozoren tudi čez leto. Rad jo pohvali, rad ji priskoči na pomoč, spravi jo v dobro voljo … Čeprav na ji prvi pogled ne daje velikih stvari, pa ona od njega prejme mnogo več.

Enako velja za ohranjanje zvestobe v učenju, molitvi (malo, a redno) …

Tretji korak: Zvestoba Bogu tudi takrat, ko me nihče ne vidi. Za veliko stvari je potrebno le to, da hočeš. Če človek nekaj hoče, si to skoraj vedno najde čas. Če noče, so vedno izgovori … Prerok Sirah pravi: »Če hočeš, boš izpolnjeval Božje zapovedi.« In doda: »Zvestoba Bogu je stvar tvoje dobre volje.«

Četrti korak: Računati na Jezusovo pomoč. To, da ob svojem trudu računam tudi na Jezusovo pomoč, je vir optimizma. Kot je nekdo dejal: »Jaz se potrudim kot najbolj zmorem, ostalo pa naj doda še Jezus v svoji dobroti in moči!« Taka drža tistega človeka ohranja pozitivno naravnanega in v njegovem srcu se le redko kdaj za dalj časa zasidra slaba volja in obup.

Pred nami je obljuba življenja v vsej polnosti. Bomo stegnili roko po njem?

 

Misel blaženega Antona Martina Slomška

»Prijateljev nam je treba kakor vsakdanjega kruha! Če hočeš pravega prijatelja najti, ga ne išči po imenitnosti in ne po bogastvu, ampak po krepostih. Prijateljev zvestobo boš prav spoznal v nesreči, ne pa v dobrih in veselih dneh. Ne sodi prijatelja po besedah, temveč po dejanjih.«

 

Pisarna Karitas

Pisarna Karitas je odprta vsak 1. torek v mesecu od 18.00 do 18.30.

 

Dragi mož, draga žena, saj nista pozabila, kaj sta si obljubila, kajne?

Vprašajta se: kaj nama manjka v življenju od jutra do večera, od nedelje do nedelje? V vajinem osebnem odnosu je potreben pogovor o vama, o vajinem notranjem svetu, o vajinem doživljanju drug drugega, o vajinih željah, težavah, strahovih, razočaranjih, pa tudi o veselju in hvaležnosti.

Kateri »hribi« bi se morali znižati? Skušajta biti čisto določena, ko govorita o zmanjšanju odvečnega. To so lahko skrbi (prav je da poskrbita, ni pa dobro za sta prevečkrat zaskrbljena), izgubljanje časa pred TV, računalnikom, internetom, časopisjem ...

 

Skupina za ženske

Vabljene ste na srečanja ženske skupine, ki potekajo vsak zadnji četrtek v mesecu ob 20.00 v eni od učilnic v župnišču. Na vsakem srečanju je del časa namenjen predstavitivi neke teme, sledi izmenjava mnenj o tisti temi, v drugem delu srečanja pa je čas za druženje in klepet. Naslednje srečanje bo v četrtek 23.2.2017 ob 20.00. Toplo vabljene!

 

Skupina za starejše

Starejši ste vabljeni v skupino, kjer si v krogu prijetnih ljudi v pogovoru med seboj izmenjate kakšno dobro življenjsko izkušnjo. Vedno tudi malo potelovadimo in se tako naučimo ohranjati telesno spretnost. Srečanja potekajo vsak tretji četrtek v mesecu ob 17.00 v eni od učilnic v župnišču. Naslednje srečanje bo v četrtek 16.2.2017 ob 17.00.

 

Srečanje mladinske skupine

Bo v nedeljo 19.2., 5.3. in 19.3.2017 ob 19.00. Mladi, ne pozabite in še koga pripeljite!

 

Srečanje za animatorje oratorija

Bo v soboto 25.2.2017 ob 10.00. Mladi, pridite, da nekaj dobrega naredimo za otroke.

 

Animatorji vabljeni na Rakovnik

Prvo spomladansko srečanje animatorjev bo na Rakovniku 18.2.2017 ob 9.00. Spoznali bomo temo letošnjega oratorija, se poigrali in sodelovali v različnih delavnicah.

 

Svetopisemska skupina

Zanimiva srečanja v sliki in besedi so vsak drugi ponedeljek v mesecu ob 19.45. Naslednji dve srečanji sta 13.2. in 13.3. ob 19.45.

 

Skupina za vse, ki bi radi poglobili vero

Zanimiva srečanja bodo vsak tretji četrtek v mesecu ob 20.00. Naslednje srečanje bo 16.2. ob 20.00.

 

Enodnevni počitniški oratorij za otroke

Bo potekal v soboto 4.3.2017 od 9.00-13.00. Vzeli si bomo čas za druženje in igre, za ustvarjanje, ter krajši potep po okolici Podutika. Dobrodošli!

 

Ustvarjalne delavnice za upokojenke

Ustvarjalne delavnice potekajo vsak ponedeljek od 9.00-12.00. Dobrodošle še nove ustvarjalke. Vesele vas bodo!

 

S pepelnico bomo začeli postni čas

V sredo 1.3.2017 je pepelnica. Pepelnična sreda ali krajše - pepelnica je premakljiv praznik. Obhajamo ga na sredo, 46 dni pred veliko nočjo. Bistvena značilnost tega dne je obred pepeljenja - posipanja s pepelom. Že v stari zavezi poznamo navado, da so se ljudje v znamenje spokornosti oblekli v raševino in potresli s pepelom. Duhovnik vernikom s pepelom nariše križ na čelu in izgovori besede: »Pomni, človek, da si prah in da se v prah povrneš!« Pepeljenje nas spomni, da smo vsi ljudje zapisani smrti. Križ nas spominja Jezusove zmage nad smrtjo. Spokornost in dobra dela pa so eden od načinov, da ostajamo bližje Jezusu in soljudem. 

Naj nas v postnih dneh še posebej vzpodbujajo Jezusove besede: "Tako torej vse, kar hočete, da bi ljudje storili vam, tudi vi storite njim!« (Mt 7,12).

 

Molitev križevega pota ob petkih v postu ob 18.30:

3. marec

vodi Karitas

10. marec

vodijo zakonci

17. marec

vodi ŽPS

24. marec

vodijo birmanci

31. marec

vodijo ministranti

7. april

vodijo odrasli pevci

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pomembni godovi in prazniki v februarju in marcu

14.2. – sveti Valentin

1.3. – Pepelnica (dan strogega posta)

10.3. – 40 mučencev iz Armenije

19.3. – sv. Jožef (zaradi nedelje ga letos liturgično obhajamo en dan prej – 18.3)

 

Obisk bolnih, starejših in invalidov

Bo na prvi petek 3.2.2017. Na prvi petek in soboto bo sv. maša tudi ob 8.00 na Glincah.

 

Dohodnina

Slovenska Karitas nas vabi, da del dohodnine namenimo za pomoč ljudem v stiski. V skladu s 142. členom Zakona o dohodnini, lahko davčni zavezanec sam izrazi željo, za kaj naj se nameni 0,5% od dohodnine, ki mu jo tako ali tako vzamejo. Potrebno je izpolniti listič z zahtevo in jo poslati pristojnemu davčnemu uradu, ali pa Slovenski Karitas (Kristanova ul.1, 1000 Ljubljana). Lističe z zahtevkom lahko dobite v cerkvi na mizicah za tisk ali v župnišču pri oglasni deski.

 

Naj bo postni čas blagoslovljen za nas, zaradi nas pa tudi za naše bližnje

Lokacija:
Print Friendly and PDF