Preskoči na vsebino


Oznanila leto 23, 3

PRIZNAJMO SI …

Bodimo pošteni … Težko pa prepustimo glavno vlogo Bogu, saj mu kar nekako ne zaupamo. Tudi mi mu, podobno kot Samarijanka iz današnjega evangeljskega dogodka, pravimo: »Saj nimaš s čim zajeti!« Kako nam boš torej pomagal?

A Jezus tako Samarijanki, kakor tudi nam na ta izziv odgovarja na več načinov:

  1. Pokaže da ve vse o nas (»Dobro si rekla ´nimam moža´; kajti pet mož si imela in tudi ta, ki ga imaš sedaj, ni tvoj mož…«)
  2. Pokaže nam, da želi, da ga prosimo (»Ko bi vedela… bi me ti prosila«)
  3. Jasno nam pove, da je On odrešenik (»Jaz sem, ki govorim s teboj!«)
  4. Pokaže nam, da se ne pusti omejevati (»Kako vendar ti, ki si Jud, prosiš mene, Samarijanko?«). Bog ve več od nas, zato velikokrat rešuje stvari drugače, kot bi jih reševali mi.
  5. Pove nam kako potrebno je delati dobra dela, da se nam Bog lahko približa (Samarijanki pravi: »Daj mi piti!«). Usmiljenje in dobrota nas povezujeta z Bogom.

Pomembno pa je še nekaj, na kar nas je opozorila Božja beseda v 1. berilu: Bog nas skoraj vedno prehiteva. Ko je bil Mojzes v puščavi v težavah, ker ni bilo vode, ljudstvo pa je hotelo piti, se je v stiski obrnil na Boga in ta mu je dejal: »Pojdi pred ljudstvom in vzemi s seboj nekaj izraelovih starešin! Tudi palico, s katero si udaril Nil, vzemi v roko in pojdi! Glej, stal bom pred teboj tam na skali na Horebu.«

Ker smo podobni Samarijanki in si mislimo: »Saj nimaš s čim zajeti«, hočemo vse delati sami. Kar smo podobni Mojzesu, se nam pogosto zgodi, da čeprav je Bog že tam, kjer so naše težave, ga spregledamo. Prosimo ga dve stvari: naj okrepi našo dobroto, naj nam utrdi vero, da mu bomo upali prepustiti glavno vlogo pri delu. Mi pa bodimo njegovi dobri pomočniki.

 

Misel blaženega Antona Martina Slomška

»Če hočeš veliko noč vredno obhajati, očisti svojo vest v spovedi, popravi, kar si dobrega zamudil, poravnaj, kar si hudega storil, spravi se z Bogom in z bližnjim, odmri vsemu hudemu in bodi nov človek po Božji volji.«

 

Pisarna Karitas

Pisarna Karitas je odprta vsak 1. torek v mesecu od 18.00 do 18.30.

 

Dragi mož, draga žena, saj nista pozabila, kaj sta si obljubila, kajne?

Če bosta v življenju računala, da pridejo tudi preizkušnje, jih bosta lažje premagala. Dogovorita se kaj drug od drugega pričakujeta, oz. kaj potrebujeta: Drug drugega večkrat vprašajta: »Kaj v tem trenutku pričakuješ od mene«. Dogovorita se, da se bosta skupaj soočila s problemom. Drug drugega izročajta v Božje roke: Skupaj molita in izročajta problem, s katerim se morata soočiti, v Božje roke. Zavedajta se da sta Božja otroka in da vama Bog želi stati ob strani in vama pomagati. V preizkušnjah in težavah poiščita pomoč pri prijateljih, sorodnikih, ali pri duhovniku: Kadar nastopijo krize se pogosto zgodi, da se zakonca zapreta vase in se izolirata od drugih. Toda v takih primerih morata priznati svojo nemoč in prositi za nasvet in molitev (tudi za molitev Cerkve).

 

Skupina za starejše

Starejši ste vabljeni v skupino, kjer si v krogu prijetnih ljudi v pogovoru med seboj izmenjate kakšno dobro življenjsko izkušnjo. Vedno tudi malo potelovadimo in se tako naučimo ohranjati telesno spretnost. Srečanja potekajo vsak tretji četrtek v mesecu ob 17.00 v eni od učilnic v župnišču. Naslednje srečanje bo v četrtek 16.3.2017 ob 17.00.

 

Skupina za ženske

Vabljene ste na srečanja ženske skupine, ki potekajo vsak zadnji četrtek v mesecu ob 20.00 v eni od učilnic v župnišču. Na vsakem srečanju je del časa namenjen predstavitivi neke teme, sledi izmenjava mnenj, v drugem delu srečanja pa je čas za druženje in klepet. Naslednje srečanje bo v četrtek 30.3.2017 ob 20.00. Vabljene!

 

Literarni večer z dr. Rosvito Pesek

Bo v ponedeljek 20.3.2017 ob 20.00 v župnijski dvorani. Na literarnem večeru z znano slovensko novinarko, TV voditeljico in zgodovinarko bomo spregovorili ob njeni zadnji knjigi o Francetu Bučarju, o dr. Jožetu Pučniku in o 25. obletnici osamosvojitve. Toplo vabljeni na večer, ki bo tudi glasbeno obarvan, saj bo na začetku nekaj pesmi zaigral tudi komorni godalni orkester.

 

Srečanja za animatorje oratorija

Bodo: v soboto 25.3.2017 ob 20.00 / v soboto 1.4.2017 ob 17.00 / 22.4.2107 ob 20.00. Mladi, pridite, da skupaj naredimo nekaj dobrega za otroke.

 

Ustvarjalne delavnice za otroke in mlade

Ustvarjalne bodo 25.3.2017 10.00-12.00 (darilca za mamice), 1.4.2017 10.00-12.00 (velikonočne voščilnice in okraski), 8.4.2017 10.00-12.00 (butarice).  

 

Potopis o Avstraliji

Kot je bilo obljubljeno, bo potopis v soboto 1.4.2017 ob 20.00. Vabljeni!

 

Srečanje mladinske skupine

Bo v nedeljo 2.4.2017 ob 19.00. Mladi, ne pozabite in še koga pripeljite!

 

Svetopisemska skupina

Zanimiva srečanja v sliki in besedi so vsak drugi ponedeljek v mesecu ob 19.45. Naslednje srečanje bo 10.4.2017 ob 19.45.

 

Skupina za vse, ki bi radi poglobili vero

Zanimiva srečanja bodo vsak tretji četrtek v mesecu ob 20.00. Naslednje srečanje bo 20.4. ob 20.00.

 

Ustvarjalne delavnice za upokojenke

Ustvarjalne delavnice potekajo vsak ponedeljek od 9.00-12.00. Dobrodošle še nove ustvarjalke. Vesele vas bodo!

 

Molitev križevega pota ob petkih v postu ob 18.30

24. marec

vodijo birmanci

31. marec

vodijo ministranti

7. april

vodijo odrasli pevci

 

 

 

 

 

 

Postni čas se počasi preveša v velikonočnega

Cvetna nedelja bo v nedeljo 9.4.2017 in je že uvod v velikonočno veselje. Pri vseh svetih mašah bo blagoslov butaric in zelenja.

Ponedeljek, torek in sreda v velikem tednu

Svete maše bodo ob 19.00. V teh dneh se bomo pri sveti maši srečali z letošnjimi katehumeni, ki se pripravljajo na prejem zakramentov. Molimo zanje in za njihove domače. Tudi mi radi pridimo k sveti maši.

Veliki četrtek (13.4.)

- dopoldne ob 9.00 bo v stolnici krizmena maša, pri kateri se ob nadškofu po možnosti zberejo vsi duhovniki iz nadškofije. Pri tej sveti maši se duhovniki zahvaljujejo za dar duhovniškega posvečenja, nadškof pa posveti krstno in bolniško olje, ter krizmo. S temi olji mazilimo novokrščence, birmance in bolnike.

- ob 19.00 bomo v župnijski cerkvi obhajali slovesni spomin zadnje večerje - dan, ko je bila darovana prva sveta maša. K tej maši so posebej povabljeni lanski prvoobhajanci in njihovi starši. Skupaj se bomo spomnili dneva, ko so tudi Jezusovi apostoli prejeli prvo sveto obhajilo.

- po sveti maši ste vabljani, da skupaj z našimi pripravniki na birmo del večera preživite v molitvi, ko bomo kakor apostoli, bdeli z Jezusom na Oljski gori.

Veliki petek (14.4.)

 - to je dan Jezusovega trpljenja in strogi post. Poleg tega, da se samo enkrat v dnevu lahko do sitega najemo, vas vabim, da naredite še kakšno prostovoljno odpoved. Lahko pa zavestno naredite kakšno dobro delo ljudem okoli vas. Ker je to dan, ko je Jezus za nas umrl na križu, na ta dan edinkrat v letu ni svete maše. So samo obredi velikega petka.

- ob 15.00 (po izročilu je to ura Jezusove smrti) se bomo zbrali v župnijski cerkvi k molitvi križevega pota. Obudimo v srcih hvaležnost do Jezusa, ki je namesto nas trpel za naše grehe in grehe sveta.

- ob 19.00 bodo obredi velikega petka. Ti obredi imajo tri dele: opravilo Božje Besede, češčenje križa in obhajilo.

- po obredih ste vabljeni, da del večera preživite v skupni molitvi ob Božjem grobu. Molili bomo za mir v naših družinah, v našem narodu in v svetu.

Velika sobota (15.4.)

- ob 7.00 bo blagoslov ognja na Glincah.

- ob 8.00 bo blagoslov ognja pred župnijsko cerkvijo.

- od 8.00-12.00 bo odprta župnijska cerkev: Pridite k Božjemu grobu počastiti Jezusa v Najsvetejšem zakramentu.

- Blagoslov velikonočnih jedil bo potekal po naslednjem razporedu:

11.00 Toško čelo

13.00 Glince

14.00 Podutik

15.00 Glince

16.00 Podutik

- ob 19.00 bomo v župnijski cerkvi obhajali slovesno sveto mašo, pri kateri bodo letošnji odrasli pripravniki prejeli zakramente.

Podprimo jih z molitvijo, da se bodo med nami dobro počutili in da bodo postajali dobri in pogumni kristjani, ki bodo z besedo in življenjem kazali na Jezusa.

- po vigiliji se bomo s katehumeni, pevci in bogoslužnimi sodelavci še nekoliko zadržali v župnišču in se poveselili.

Velika noč (16.4.)

- Velikonočno jutro bomo začeli z vstajenjsko procesijo. Pri Božjem grobu bomo ob 8.00 zapeli trikratno alelujo, nato pa bomo šli v procesiji okrog župnijske cerkve.

- pri sveti maši ob 8.00 pojeta odrasli in otroški pevski zbor.

- po sveti maši boste na domovih zaužili »velikonočni žegen«. Kruh je znamenje Božje dobrote in človekovega dela. Meso oz. šunka je podoba Jezusa Kristusa, ki se je daroval za naše grehe. Pobarvana jajca oz. pirhi simbolizirajo pet Jezusovih ran oz. kaplje krvi, so pa tudi podoba groba in simbol vstajenja. Hren nas spominja na žeblje, s katerimi je bil Jezus pribit na križ.

- Naslednja sveta maša bo ob 10.00 v Podutiku. Svete maše na Glincah ta dan ne bo.

Velikonočni ponedeljek (17.4.)

- Sveta maša bo ob 8.00 na Glincah in ob 10.00 v Podutiku. Zvečer svete maše ne bo.

- Na veliki ponedeljek po starem običaju »odidemo v Emavs« - torej na obisk k prijateljem in sorodnikom, da tudi tja ponesemo vstajenjsko veselje! Kar je to dela prost dan, si le vzemimo čas za to.

 

Redna seja župnijskega pastoralnega sveta

Seja bo v torek 4.4.2017 ob 19.45. Pregledali bomo dogodke, ki nas čakajo do meseca maja.

 

Napovedujemo:

- v ponedeljek 20.3.2017 bo literarni večer z dr. Rosvito Pesek. Začetek ob 19.45.

- v četrtek 30.3.2017 bo ob 20.00 ženski večer. Splača se priti – zanimivo bo.

- v soboto 1.4.2017 duhovna obnova za odrasli pevski zbor.

- v nedeljo 2.4.2017 bo ob 15.00 dekanijski križev pot v Žlebeh nad Presko.

- v petek 7.4.2017 ste takoj po sveti maši vabljeni na spovedni večer. Začetek ob 19.45.

- v soboto 8.4.2017 bodo od 10.00-12.00 potekale ustvarjalne delavnice. Izdelovali bomo butarice.

- v soboto 8.4.2017 bo ob 18.00 koncert komornega godalnega orkestra.

- v soboto 8.4.2017 bo ob 20.00 pri nas dekanijsko srečanje za mladino in možnost za sveto spoved.

- v tednu pred veliko nočjo bodo svete maše za starše in veroukarje. V ponedeljek 10.4. ob 17.00, v torek 11.4. ob 16.30, v sredo 12.3. ob 16.30.

 

Obisk bolnih, starejših in invalidov

Bo na prvi petek 7.4.2017. Prvo soboto bomo tokrat obhajali 8.4. Na prvi petek in soboto bo sv. maša tudi ob 8.00 na Glincah.

 

V mesecu marcu je bila krščena

V nedeljo 5.3.2017

- Bojana Ducanović

(kot odrasla je hkrati prejela tudi zakrament svete birme)         (Čestitamo!)

 

K Bogu sta odšla

V nedeljo 5.3.2017

- Andrej Bizjak

V četrtek 9.3.2017

- Valentin Tome (Buzicov)            (Spomnimo se ju v molitvi)

 

Lokacija:
Print Friendly and PDF