Preskoči na vsebino


Vnesite vaš naslov

VZTRAJATI!

Od današnje Božje besede: »Enodušno so vztrajali v molitvi z ženami, Jezusovo materjo Marijo in z njegovimi brati« (prim. Apd 1, 12-14), se lahko veliko naučimo. Čeprav se na prvi pogled v tem ne zdi nič vzpodbudnega, so v tem kratkem stavku skrite štiri pomembne vzpodbude. 1. V stiski se ne zapri vase, ampak ostani povezan s soljudmi. Običajno v stiski ravnamo tako, da se osamimo. Naši prijatelji ob pogledu na naše trpljenje tudi dostikrat ne vedo, kako ravnati in si ne upajo pristopiti. Apostoli so ravnali drugače. V stiski so ostali skupaj. Čeprav so bili zelo različni med seboj, so se ravno zaradi tega lahko dopolnjevali in si pomagali, da so lažje vztrajali 2. Skupaj so molili in slavili Boga. Molitev ni bila duhamorno ponavljanje enih in istih besed, ampak je obsegala tudi petje. Samo pomislite kako je bilo prijetno, ko ste zapeli skupaj s prijatelji. Ravno pred kratkim mi je prijatelj pripovedoval, da so s skupino upokojenk šli na potep s turistično ladijco po Slovenski obali. Na ladijci je bilo poleg njih še nekaj turistov. Skoraj vso pot nazaj so prepevali. Razvila se je prijetna atmosfera, nekaj tujcev je pristopilo k njim in začelo pogovor … Na koncu pa jim je še lastnik ladije poklonil nekaj steklenic vina v zahvalo, ker so gostom polepšali dan. Že petje, ki ni molitev, na nas pozitivno vpliva. Petje, ki je hkrati tudi slavljenje Boga, pa nas dvigne in poveže na poseben način. 3. Ženske so imele v skupini enakovredno vlogo. S svojo spontanostjo, inteligenco in zaupanjem v Božjo pomoč, ter pripravljenostjo za delo, so bile gotovo pravi blagoslov za skupnost. 4. Ob sebi so imeli Jezusovo mater Marijo. Marija jim ni bila le vidno znamenje povezanosti z Jezusom, ampak tudi dober zgled. Ob njej so se učili uporabljati oči, da so opazili stisko, uporabljati srce da so sočustvovali s soljudmi in uporabljati roke za pomoč v tistem kar so zmogli. In še nekaj so se naučili od Marije - kadar nečesa niso zmogli, so se za pomoč priporočili Jezusu.

Torej - štiri vzpodbude da bi lažje vztrajali v dobrem. Morda bo kakšna od njih vzpodbuda tudi za nas.  

Misel blaženega Antona Martina Slomška

»Pošteno stoj na svojem mestu, govori tako, kakor je prav, in se nikogar ne boj!«

Pisarna Karitas

Pisarna Karitas je odprta vsak 1. torek v mesecu od 18.00 do 18.30.

Dragi mož, draga žena, saj nista pozabila, kaj sta si obljubila, kajne?

Včasih je potrebno malo pogledati nazaj, da bi lahko bolje naravnala vajin odnos za naprej. Vsi vemo, da čas hitro teče, toda vseeno je vredno, da si ob vsej hitrici zavestno vzameta čas tudi drug za drugega. Konec koncev slej ko prej spoznamo, da če sta vidva v dobrem odnosu, gre vse ostalo lepše in lažje. Pošteno si odgovorita na naslednja vprašanja:

Kdaj sva se nazadnje skupaj nasmejala?

Kdaj sva se nazadnje skupaj igrala?

Kdaj sva nazadnje skupaj kramljala (se pogovarjala kaj sproščenega)?

Kdaj sva si vzela čas za medsebojno toplino (crkljanje)?

Za katero stvar si želim da bi si moj sozakonec vzel (več) časa?

Namig za starše otrok, ki imajo (preveč) radi računalnike

Gospod Miha Kramli, terapevt za bolezni odvisnosti je v aprilski številki Ognjišča (4/17) med drugim podal še nekaj namigov staršem: danes noben otrok ne spoštuje starša zato ker je njegov starš, ampak na podlagi tega, kakšen starš je. Zato bodite pozorni na tri stvari: Miselna enotnost med obema staršema. Glede delovnih obveznosti, glede uporabe računalnika, … morata starša pred otrokom zagovarjati enotno mnenje. Z otrokom nekaj početi: Ko z otrokom zlagamo kocke, kosimo travo, pospravljamo po hiši, se v otrokovih možganih odpira del za določanje ciljev, da bo lahko lažje razvijal svoje talente. Postavljanje meja: Ko ima otrok čustveni izbruh, potrebuje ob sebi starša, ki mu dasta vedeti, da ni noben problem, če kriči in nori. Ona dva se ga ne bojita in kljub temu ostajata ob njem. Ko otrok ugotovi, da s svojimi izbruhi ne doseže cilja, bodo ti izbruhi počasiizzveneli. Hkrati pa otrok izkusi, da sta starša ostala ob njem, kar mu da občutek varnosti. 

ORATORIJ - počitniški teden za otroke

Teden dni časa namenimo igri, petju, pogovorom in ustvarjalnim delavnicam. Začetek bo v nedeljo 25.6. ob 18.00, ko se bomo naučili himno in bomo udeležencem razdelili oratorijske majčke. Oratorij pa bo potekal do petka 30.6.2017. V tem tednu so otroci pri verouku že dobili prijavnice. Čim prej se prijavite, da bomo lahko pravi čas poskrbeli za oratorijske majčke in ostalo organizacijo.

Obisk bolnih, starejših in invalidov

Bo na prvi petek 2.6.2017. Na prvi petek in soboto bo sv. maša tudi ob 8.00 na Glincah.

Skupina za starejše

Starejši ste vabljeni v skupino, kjer si v krogu prijetnih ljudi v pogovoru med seboj izmenjate kakšno dobro življenjsko izkušnjo. Vedno tudi malo potelovadimo in se tako naučimo ohranjati telesno spretnost. Srečanja potekajo vsak tretji četrtek v mesecu ob 17.00 v eni od učilnic v župnišču. Naslednje srečanje bo v četrtek 15.6.2017 ob 17.00.

Skupina za ženske

Vabljene ste na srečanja ženske skupine, ki potekajo vsak zadnji četrtek v mesecu ob 20.00 v eni od učilnic v župnišču. Na vsakem srečanju je del časa namenjen predstavitivi neke teme, sledi izmenjava mnenj, v drugem delu srečanja pa je čas za druženje in klepet. Včasih so srečanja praktične narave, kakor je bilo srečanje v maju, ko smo se učile izdelovati kreme. Naslednje srečanje bo v četrtek 29.6.2017 ob 20.00. Vabljene!

Srečanja za animatorje oratorija

Bodo: v soboto 3.6.2017 ob 10.00 / v soboto 10.6.2017 ob 10.00 / v petek 16.6.2107 ob 17.00 in 23.6.2017 ob 17.00. Dragi mladi, hvala za vaš trud in zavzetost, da skupaj naredimo nekaj dobrega za otroke.

Ustvarjalne delavnice za otroke in mlade

Ustvarjalne bodo 3.6.2017 10.00-12.00. Vabljeni!

Srečanje mladinske skupine

Bo v nedeljo 4.6.2017 ob 19.00. Mladi, ne pozabite in še koga pripeljite!

Svetopisemska skupina

Zanimiva srečanja v sliki in besedi so vsak drugi ponedeljek v mesecu ob 19.45. Naslednje srečanje bo 12.6.2017 ob 19.45.

Skupina za vse, ki bi radi poglobili vero

Zanimiva srečanja bodo vsak tretji četrtek v mesecu ob 20.00. Naslednje srečanje bo 15.6. ob 20.00.

Ustvarjalne delavnice za upokojenke

Ustvarjalne delavnice potekajo vsak ponedeljek od 9.00-12.00. Dobrodošle še nove ustvarjalke. Vesele vas bodo!

Mesec maj se počasi zaključuje

Z mesecem majem končujemo ŠMARNICE. Hvala vsem, ki ste jih pomagali izpeljati in vsem, ki ste del svojega časa namenili za obisk te lepe pobožnosti. Bog se ne pusti prekašati v velikodušnosti. Iz svoje izkušnje si upam trditi, da čas, ki sem ga nemanil za Boga, ni bil nikoli izgubljen.

Srečanje starejših, bolnih in invalidnih faranov

Bo v na binkoštno nedeljo 4.6.2017 ob 10.00. Pri sveti maši boste lahkoo prejeli bolniško maziljenje, po sveti maši pa si vzemite čas za druženje ob pesmi, kozarčku in pecivu.

Redna seja župnijskega pastoralnega sveta

Seja bo v torek 6.6.2017 ob 19.45. Pregledali bomo dogodke pred nami.

Zaključni koncert tečajnikov kitare

Koliko so se tečajniki kitare naučili letos, boste lahko videli 9.6.2017 najprej pri sveti maši ob 19.00, nato pa še v župnijski dvorani, kjer bo ob 20.00 zanimiv koncert. Pridite in še koga pripeljite s seboj!

Praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi - praznik naše župnije

V četrtek 15.6.2017 bo ob 9.00 sveta maša. Takoj po sveti maši bo Jezus v Najsvetejšem zakramentu izpostavljen v češčenje, ki bo trajalo do 12.00, nato pa zopet od 17.00 do 19.00. Ob 19.00 bodo slovesne pete litanije, sledila bo sveta maša.

V nedeljo 18.6.2017 bo zaradi praznovanja samo ena sveta maša ob 9.00. Lepo je, da se zberemo v kar največjem številu in tudi na ta način Jezusu pokažemo, da smo mu hvaležni, ker dan za dnem izpolnjuje svojo obljubo, da bo ostal z nami vse dni do konca sveta. Takoj po sveti maši bo procesija, pri kateri bomo Jezusa prosili, naj nas varuje navarnosti in nadlog, ter blagoslovi sadove našega truda. Po procesiji ste vabljeni na kozarček pijače in prigrizek. 

Prav to nedeljo se bomo zahvalili Bogu za letošnje šolsko in veroučno leto, tudi z veroukarji. Ob tej priložnosti se iskreno zahvaljujem katehistom: Mateji Bokal, Moniki Pajk, Polonci Lesar in Martinu Lenarčiču za čas, ki so ga tako srčno posvečali vašim otrokom.

Hvala tudi Petru Smoliču za vodenje odraslega pevskega zbora, Alenki Kranjec za vodenje otroškega pevskega zbora, Beni Briški za vodenje mladinskega pevskega zbora in Večernicam za lepo petje.    

Zadnjo nedeljo v juniju bomo praznovali obletnice porok

Praznovanje bo v nedeljo 25.6.2017 pri sveti maši ob 10.00. Ker nimamo veliko podatkov o porokah, prosim tiste, ki obhajate 5., 10., 15., 20. in višjo obletnico poroke, da izpolnite prijavnico, ki je v cerkvi, na mizicah za tisk. PRIJAVE ŽE ZBIRAMO.

Napovedujemo:

- v nedeljo 4.6.2017 bo ob 10.00 pri sveti maši srečanje ostarelih, invalidnih in bolnih. Po sveti maši bo prijateljsko druženje.

- v petek 9.6.2017 bo ob 19.00 zaključni koncert tečajnikov kitare.

- v nedeljo  25.6.2017 bo ob 10.00 pri sveti maši srečanje zakoncev, ki obhajajo okrogle jubileje (5, 10, 15 …)

V mesecu maju sta bila krščena

V soboto 13.5.2017

- Jakob Žagar

V nedeljo 14.5.2017

- David Lenič                                      (Čestitamo!)

V maju sta v naši župniji stopila na skupno pot

V soboto 20.5.2017

- Luka Susič in Andreja Schwarzmann             (Čestitamo!)

K Bogu sta odšla

V petek 12.5.2017

- Franc Kovač

V torek 16.5.2017

- Marica Rebec                 (Spomnimo se ju v molitvi)

Lokacija:
Print Friendly and PDF