Preskoči na vsebino


Oznanila leto 23, 6

RAZLIČNA TEŽA

Ko je v maju (23.5.2017) zaradi eksplozije v koncertni dvorani v Manchestru, v Angliji, umrlo 22 ljudi, je dogodek prišel na vse naslovnice časopisov in drugih medijev. Od vseh koncev so prihajale zahteve da je treba nekaj ukreniti. Novinarji so pisali o poteku policijske preiskave, sledila so redna poročila medijev. S strtimi srci smo objokovali žrtve, med katerimi je bilo kar nekaj otrok. Svet se je za teden dni zavil v žalost. Pet dni po tem dogodku je v Egiptu umrlo 29 kristjanov po tem, ko so teroristi napadli avtobus romarjev. Poleg teh pa je bilo še 42 kristjanov resno ranjenih. Novica je izginila iz medijev prej kot v 48. urah. Ker o tem dogodku verjetno niste slišali, ga na kratko opišemo. Skupina krščanskih staršev, starih staršev in otrok je z dvema avtobusoma potovala na molitveno srečanje v samostanu. Zunaj mesta Minya so jih ustavili teroristi in potnike iz prvega avtobusa prisilili da so zapustili vozilo. Vsakega posebej je zamaskiran oborožen mož vprašal: »Si musliman?« Nihče ni bil. Hoteli so jih prisiliti da bi se odpovedali Jezusu Kristusu in se spreobrnili v islam. Vsakega, ki se ni hotel odpovedati Jezusu Kristusu, so odvlekli na rob ceste in ga ustrelili ali pa so mu prerezali vrat. Med ubitimi je bilo tudi 18 najstnikov in 10 otrok. Predno so odšli, so teroristi streljali še na drugi avtobus in pri tem težko ranili 42 ljudi. Zakaj so mediji prvi tragediji dali večjo težo od druge? Morda tudi zato, ker se jim zdi, da bi utegnili krščanski mučenci preveč pričevati za krščansko vero. Ob prvi novici, ko so naključni obiskovalci koncerta postali žrtve terorističnega terorja, so bralci občutili žalost nad njihovo smolo, da so se znašli ob nepravem času na nepravem mestu. Ko pa bralci vidijo, da so kristjani umrli ker niso hoteli odreči svoji veri, to govori o moči in svobodi, ki so jo čisto običajni ljudje našli v Jezusu Kristusu. Noben normalen človek namreč ne bi umrl za nekaj, kar bi bila laž. Ker mediji vedo da taki zgledi lahko v bralcih povzročijo željo, da bi se tudi oni navdušili za Jezusa, pri tem nočejo sodelovati. Po drugi strani je res tudi to, da celo kristjani na Zahodu neradi prisluhnejo novicam o kristjanih, ki raje umirajo, kot da bi zavrgli Jezusa. Te novice namreč trkajo na njihovo vest v spoznanju, kako revna je njihova vera v Jezusa. V deželah, kjer preganjajo krščanstvo, verniki tvegajo svoje življenje in varnost svojih otrok, če želijo iti k sveti maši. V deželah, kjer krščanstvo ni preganjano, pa kristjani namesto k sveti maši, otroke raje peljejo na nogomet. V Ameriki se kristjanom zdi, da »redno hodijo k sveti maši«, če gredo tja dvakrat na mesec. Jezus pa je dejal: »Takó torej nobeden izmed vas, ki se ne odpove vsemu, kar ima, ne more biti moj učenec.« (Lk 14,33). (prevod iz: t2gospel.wordpress.com)

Misel blaženega Antona Martina Slomška

»Človek rajši stori to, kar vidi, kakor to, kar sliši. Dobri zgledi vlečejo v nebesa, slabi pa v pekel!«

Pisarna Karitas

Pisarna Karitas je odprta vsak 1. torek v mesecu od 18.00 do 18.30.

Dragi mož, draga žena, saj nista pozabila, kaj sta si obljubila, kajne?

Marsikaj se lahko naučimo iz zgledov drugih zakoncev. Meta in Rudi Tavčar sta se zavedala, da rabita čas zase in drug za drugega, če želita biti dobra starša. Zvečer sta šla včasih na sprehod, spet drugič na pico, tretjič na sok in v savno, se udeležila kakega dogodka, srečanja na zakonski skupini, obiska pri prijateljih ... Včasih je Rudi narezal salamo, sir in sta skupaj nekaj pojedla ter se pogovarjala. Četrtek je bil njun dan za randi. Takrat sta si pisala pisemca in se še posebej uredila. Meta se spominja, da se je včasih težko odpravila od doma, ker je bila izčrpana od plenic, otroškega vrišča, pospravljanja... Toda drža­la se je dogovora z možem. Tudi takrat, ko se ji ni ljubilo, se je lepo oblekla za moža in sta šla. Vedela je namreč, da bo lahko še nekaj let doma, če bo samo čakala na idealen čas, ko bo hiša pospravljena, sama pa odlično razpoložena. Tako kot se morajo ljubitelji teka včasih prisiliti, da obujejo telovadne copate, gredo ven in pretečejo prvih nekaj metrov, se je tudi v zakonu včasih potrebno zavestno odločiti za korak naprej. Domov sta se vračala napolnjena z novimi močmi, tako kot tekači, ko se vračajo s teka. »Aktivnost prinese v odnos svežino, novo energijo, živost in prežene utrujenost,« je dejal Rudi.

ORATORIJ 2017 se je končal

Teden dni časa, namenjenega igri, petju, pogovorom in ustvarjalnim delavnicam, se je kar prehitro končal. V tednu dni smo ob Mariji, Jezusovi materi spoznavali njene kvalitete: Znala je opaziti potrebe ljudi, z njimi sočustvovati in jim tudi pomagati. Kadar ni mogla pomagati sama, je še koga prosila. Rada je molila. V svoje okolje je znala prinašati mir in veselje. Ob njej smo videli, da smo takrat, kadar smo dobri in pomagamo, najlepše darilo za druge. Hvala vsem animatorjem, ki ste s prisrčno zagnanostjo delali z otroki. Hvala staršem, ki ste nam otroke zaupali in nekateri tudi med smehom pripovedovali, da so se vsak dan vračali domov zadovoljni, ter prijetno utrujeni. Hvala gospem, ki so nam pripravljale jedi, da smo skupaj z otroki lažje zmogli težo dneva. Hvala vsem, ki ste nam tako ali drugače
priskočili na pomoč, da nam je bilo lepo.  

Obisk bolnih, starejših in invalidov

Bo na prvi petek 7.7.2017. Na prvi petek in soboto bo sv. maša tudi ob 8.00 na Glincah.

Glinška – kozlova nedelja – žegnanje na Glincah

Že sedaj vas želim spomniti na vsakoletno kozlovo nedeljo pri sv. Antonu na Glincah. Ta bo, kot vsako leto, prvo nedeljo v avgustu - letos 6.8.2017. Slovesna sveta maša, ki jo bomo darovali ob 7.30, naj bo priložnost za srečanje z Bogom in s soljudmi. Po sveti maši ste vabljeni k mežnariji na klepet in prigrizek. Vesel bom, če boste gospodinje pripravile kakšne dobrote. Že vnaprej hvala. Povabite se med seboj.

Napovedujemo:

- v nedeljo 23.7.2017 bo Krištofova nedelja. Po vseh svetih mašah bomo blagoslovili vaša vozila. Ob tej priložnosti lahko darujete dar za srečno prevožene kilometre. Dar bomo namenili za nakup vozil misijonarjem, ki delujejo v misijonskih deželah.

- v nedeljo 23.7.2017 ob 18.00 se v Logarski dolini začnejo duhovne vaje za mladino. Teden dni boste preživeli v prelepi naravi, petju, igrah, druženju z Bogom, ter mladimi fanti in dekleti. Prijavite se lahko na: stefanija.logar@rkc.si

- v torek 15.8.2017 bo praznik Marijinega vnebovzetja ali Veliki Šmaren. Svete maše bodo kot ob nedeljah: 7.30 na Glincah, ter 8.30 in 10.00 v Podutiku.

- v sredo 16.8.2017 bo praznik svetega Roka v Dravljah. Sveta maša za našo župnijo bo ob 10.00. Med mašo bo tudi priložnost za sveto spoved.

Ob koncu veroučnega leta prilagam urnik za novo veroučno leto 17/18:

Več podrobnosti prejmete v pismu, ki vam ga bom poslal v drugi polovici avgusta.

PONEDELJEK

TOREK

SREDA

16.00

 

6 r/9

7 r/9

 

9 r/9

 

17.00

1 r/9

3 r/9

4 r/9

2 r/9

5 r/9

8 r/9

18.00

 

 

Otroški pevski zbor

V mesecu maju in juniju so bili krščeni

V soboto 27.5.2017

- Maša in Lana Štebih

V nedeljo 4.6.2017

- Žiga Zajc in Sofija Hiti

V nedeljo 25.6.2017

- Julija Kužnik in Sara Salamon Božič              (Čestitamo!)

V maju in juniju so v naši župniji stopili na skupno pot

V soboto 27.5.2017

- Blaž Grmič in Maja Čelešnik

V soboto 10.6.2017

- Tomaž Dolinar in Polona Mehle

- Niko Vodnik in Brigita Breskvar

V soboto 17.6.2017

- Andrej Gorjanc in Tanja Koren           (Čestitamo!)

 

Lokacija:
Print Friendly and PDF