Preskoči na vsebino


Vnesite vaš naslov

KAJ SE LAHKO NAUČIMO OD LEONA ŠTUKLJA?

Med počitnicami sem urejal knjižne police. Med drugim mi je v roke prišel Mohorjev koledar iz leta 1999, v katerem sem našel simpatičen zapis ob stoletnici našega olimpionika Leona Štuklja. Telovadca, ki se je rodil leta 1898 v Novem mestu, so na olimpijskih igrah leta 1924 v Parizu razglasili za najboljšega telovadca na svetu. Čeprav si je v dneh pred tekmovanjem na treningu pri padcu poškodoval desno roko, je na drogu svojo predstavo izvedel tako natančno in elegantno, da je dosegel olimpijsko zlato medaljo. Nekaj dni zatem je dosegel še zmago v mnogoboju. Sodniki so se presenečeni spraševali kje je Novo mesto in kdo je njegov trener. Štiri leta pozneje je na olimpijskih igrah v Amsterdamu dosegel prvo mesto na krogih, ekipno pa so osvojili častno tretje mesto. Tudi ko je Leon Štukelj prenehal tekmovati, je z gibanjem nadaljeval. Vsak dan, neglede na letni čas in vreme, se je povzpel na Piramido - 386 m visok grič, ki se dviga nad Mariborom. Poleg tega je vsak dan vsaj nekaj časa telovadil. Jedel je pestro, a pri količini ni pretiraval. Ko so ga nekoč vprašali koliko mesa na teden poje, je rekel: »Ne več kot 10 dekagramov.« Njegov recept je bil: vsak dan duševna hrana (branje, izobraževanje), vsak dan pa tudi raznovrstna, letom primerna gibalna aktivnost.

Živimo v času, ko smo se skoraj odvadili hoditi. Izgubljamo stik z naravo, ki nas poživlja v vseh štirih letnih časih. Molče posedamo v stanovanjih in gledamo dobre in slabe televizijske oddaje pozno v noč.

Ne pozabimo: »Pravo življenje se začne šele izven cone udobja!«

Čeprav imamo malo časa, si tudi mi vsak dan vzemimo nekaj časa za duševno hrano (branje, izobraževanje in molitev), nekaj časa pa posvetimo gibanju ali vsaj redni vsakodnevni telovadbi. Morda začnimo z »minuto telovadnih vaj na dan«. In namesto da bi rekli: »Ne bo šlo …«, raje recimo: »Zakaj bi čakali na jutri? Začnimo kar danes!«      

Misel blaženega Antona Martina Slomška

»Kako skušnjavo najlažje premagamo? Najprej, da se izogibamo priložnosti, nato da svoje telo pokorimo z molitvijo, z delom, ki misli odvrača od slabega, z mislijo na nesrečno večnost, z obuditvijo zavesti, da Bog vse vidi in ve, tar končno s prejemanjem zakramentov.«

Pisarna Karitas

Pisarna Karitas je odprta vsak 1. torek v mesecu od 18.00 do 18.30.

Dragi mož, draga žena, saj nista pozabila, kaj sta si obljubila, kajne?

Nekaj nasvetov za poživljanje zakonskega odnosa:

* Vez lahko okrepita s skupno molitvijo in s tem, da gre vsak od njiju k sveti spovedi.

* Kritiziranje nadomestita z zahvaljevanjem za dve do tri stvari na dan in z iskrenim pogovorom.

* Spomnita se časa pred poroko in dejavnosti, ki sta jih rada počela ter vsega dobrega, kar sta takrat videla drug v drugem.

* Zelo vaju bodo povezale fizične aktivnosti kot npr. ples, planinarjenje, tek.

* Nujen je pogovor in dotik, četudi se samo primeta za roke. Zvečer se usedita na kavč, položita drug drugemu v naročje noge in jih zmasirajta.

* Vsaj enkrat na teden izključita vse ekrane (od televizije do računalnika in pametnega telefona), ker so morilci družinskega pogovora.

* K romantičnemu vzdušju pripomore dobra večerja, drobna svečka in izbrana glasba, ki jo imata rada.

* Vsaj dvakrat na teden hodita skupaj spat. Če je eden jutranji ptič, drugi pa zaživi šele zvečer, lahko mož ženo (ali obratno) pospremi do postelje in jo pokrije z odejo ter se ji zahvali za vse dobro, kar je tisti dan naredila. Na ta način si izrazita, da sta drug drugemu pomembna.

Vabim vas k pevskim zborom

Odrasli ste vabljeni k prepevanju v mešanemu pevskemu zboru, ki ima vaje vsako sredo ob 20.00.

Veroukarji višjih razredov devetletke, srednješolci in študenti sta vabljeni k mladinskemu pevskemu zboru.

Dekleta in matere se lahko priključite k ženski pevski skupini, ki ima vaje ob ponedeljkih ob 20.30.

Otroci pridite k otroškem pevskem zboru vsako sredo ob 18.00.

Se želiš naučiti igrati kitaro?

Kdor rad prepeva ob zvokih kitare, se lahko z oktobrom pridruži tečaju kitaristov.

Stična za mlade

Festival Stična mladih bo letos v soboto 16.9.2017 od 9.00 do 16.30. Program pripravljajo mladi. Odvijal se bo ob cistercijanskem samostanu Stična na Dolenjskem. Festival bo ponujal različne delavnice za dijake in študente, nogometni turnir in študentsko tržnico. Ob 14.00 bo sveta maša s Stična bendom. Sveto mašo bo vodil škof, dr. Peter Štumpf. Na letošnji Stični nas bo nagovorila bivša manekenka in TV voditeljica Ania Golędzinowska. Iz Ljubljane pelje poseben vlak ob 7.45. Cena prevoza je 7 EUR.

Blagoslov šolskih torb

Za Božji blagoslov v novem šolskem letu bomo prosili pri sveti maši v nedeljo 17.9.2017 ob 10.00. Pri tej sveti maši bomo  blagoslovili šolske torbe. Otroci naj imajo v njih nekaj zvezkov ali knjig. Po maši bo skupno kosilo v župnišču. Za sladico poskrbite starši, za hrano poskrbi župnik.

Zakonske skupine

Vi, ki se trudite za dober zakonski odnos, ste vabljeni k zakonski skupini. Pridite, veseli vas bomo!

Starejša zakonska skupina se srečuje vsak drugi torek v mesecu od 20.00-21.30. Mlajša zakonska skupina se srečuje vsak zadnji torek v mesecu od 20.00-21.30.

Praznik svete birme

Sveta birma bo v soboto 30.9.2017 ob 10.00. V sredo 20.9.2017 bomo začeli devetdnevnico pred birmo. V sredo 25.9.2017 ob 18.00 se bomo srečali z letošnjim birmovalcem - škofom dr. Francijem Šuštarjem, ki bo naše fante in dekleta izprašal in vzpodbudil. Ob 19.00 bo sveta maša, med katero bo g. birmovalec na voljo za sveto spoved.

Vabim vas, da v teh dneh več molite za te fante in dekleta. Letos bo prejelo zakrament svete birme 9 fantov in deklet: BOKAL Jerca, DOLENC Aljaž, ERIČ Vanessa, JAKOFČIČ Hana, LESAR Jakob, PLAVC Pija, ŠKOF Klemen, VOLENIK Ana in VRTAČNIK Nejc. 

Obletnica ustanovitve naše župnije

Letos avgusta je minilo 23 let od ustanovitve župnije Ljubljana - Podutik. Praznovanje bo v nedeljo 1.10.2017. Da se bomo srečali vsi farani, bo samo ena sveta maša ob 9.00 v Podutiku.

Seja župnijskega pastoralnega sveta v oktobru

Srečanje članov župnijskega pastoralnega sveta bo v torek 3.10.2017 ob 19.45. Vzemite si čas.

Pomembnejši dogodki v septembru in oktobru:

14.9. - Povišanje svetega Križa.

15.9. se veselimo dneva vrnitve Primorske k matični domovini.

17.9. - Nedelja slovenskih svetniških kandidatov.

20.9. - Začetek 9-dnevnice pred sveto birmo.

23.9. - Srečanje za dekanijske ministrante v Preski (ob 14.00)

24.9. - Blaženi Anton Martin Slomšek

25.9. - Srečanje s škofom birmovalcem (ob 18.00)

28.9. - Začetek 3-dnevnice pred obletnico župnije (19.00)

29.9. - Sveti nadangeli: Mihael, Gabriel in Rafael.

1.10. - Obletnica župnije (Začetek meseca rožnega venca)

7.10. - Rožnovenska mati Božja

8.10. - Oratorijska maša (ob 10.00)

Obisk bolnih, starejših in invalidov

Bo na prvi petek 6.10.2017. Na prvi petek in soboto bo sv. maša tudi ob 8.00 na Glincah.

Še enkrat hvala za kartice s pozdravi

Tudi letos ste me razveselili s karticami, ki ste jih med počitnicami poslali z različnih koncev sveta: od Slovenije (Dolina Soče, Bogojina), slovenskega Primorja, hrvaškega Primorja (Umag, Lošinj, Ugljan, Brač, Labin, Olib), toplic, hribov, pa tja do Portugalske, Krete, Chamonixa,  in še kje. Res, hvala za pozornost. Kartice si boste lahko ogledali na nedeljo, ko bomo blagoslovili šolske torbe.

Dve vabili

V ponedeljek 11.9. ob 19.00 lahko v eni od veroučnih učilnic prisluhnete gostu Josipu Lončarju, ki je na Hrvaškem zastavil biblične skupine po t.i. metodi figulus. G. Lončar je laik in sovoditelj katoliške karizmatične skupnosti »Dobri pastir«. Vsekakor boste zvedeli veliko novega o tem kako se v sosednji državi trudijo za evangelizacijo in imajo lepe sadove!

Prav tako v ponedeljek 11.9. ste ob 19.30 vabljeni k svetopisemski skupini, ki jo vodi Jože Trpin.

Lokacija:
Print Friendly and PDF