Preskoči na vsebino


Oznanila leto 24, 11

NESPREMENJENI, SLABŠI ALI BOLJŠI?

Adventni čas je obdobje, ki nas loči do Božiča. V tem času smo povabljeni, da vsak izmed nas pri sebi izboljša kakšno svojo lastnost. In če se ozremo v leto, ki je za nami, lahko svoje lastnosti razdelimo v tri skupine. V določenih stvareh smo ostali nespremenjeni. Dokler gre za stvari, ki se tičejo reda in urejenosti, je to kar dobro. Žal gre včasih tudi za stvari in navade, ki niso dobre. Izberimo si eno izmed njih in jo skušajmo popraviti. Npr. nekdo zjutraj nikakor ne more iz postelje. Zato bo skušal oditi spat čim prej po 22-ti, da se bo do jutra naspal in bo v dan lahko vstopil bolj razpoložen. Kdo drug, ki na primer bolj kritizira, pa bo skušal namesto tega raje vzpodbujati. // V drugi skupini naših lastnosti so tiste, v katerih smo se poslabšali. Nekdo je bil na primer navajen, da je vsako jutro telovadil 5-10 minut. Potem je prišla bolezen in nekaj časa ni mogel telovaditi. V tem času se je odvadil in sedaj večkrat telovadbo kar izpusti. Hitro se poslabšamo in kar močno je treba vztrajati, da se kakšne dobre navade zopet oprimemo in jo redno izvajamo. V to skupino lahko spada tudi prijaznost do žene ali moža. // V tretji skupini naših navad pa so tiste, v katerih smo se izboljšali. Poznam neko gospo, ki je z upokojitvijo začela redno hoditi na telovadbo. Poznam nekoga, ki je redno zamujal in sedaj skoraj ne zamuja več. Nekdo si vzame reden čas za umirjanje in molitev. Poznam mlade, ki so se vzeli v roke in so bodisi shujšali, ali pa se začeli učiti novega tujega jezika, se izurili v kakšni veščini, omejili brskanje po internetu in se raje posvetili kakšnemu bolj uporabnemu hobiju. Ob takih primerih smo vzpodbujeni tudi mi. Ko v tem tednu na adventnem venčku prižigamo drugo svečo, se tudi mi odločimo in se v čem izboljšajmo. Tu nas vzpodbuja misel apostola Pavla, ki je zapisana v drugem berilu 2. adventne nedelje: »Prepričan sem, da bo Bog, ki je začel v vas dobro delo, to delo dokončal do dneva Kristusa Jezusa.« In potem nadaljuje: »Molim pa tole: naj vaša ljubezen vedno bolj napreduje v spoznavanju in v vsakršnem dojemanju, da boste znali razlikovati, kaj je boljše, in boste tako čisti in neomadeževani za Kristusov dan, izpolnjeni s sadom pravičnosti, po Jezusu Kristusu, v slavo in hvalo Božjo.« Janez Vianney je zapisal: »Niso vsi, ki jih danes častimo kot svetnike, dobro začeli, … so pa vsi dobro končali.« Naj to velja tudi za nas.

Misel blaženega Antona Martina Slomška

»Kar Bog stori, vse prav stori, čeravno ljudje mrmrajo, ker modre Božje previdnosti ne spoznajo. Kar Bog stori, vse prav stori, z eno roko vzame, z dvema pa da. Našo nesrečo nam v veliko srečo spremeni, ako smo vredni. Zato se moramo v vseh rečeh v Božjo voljo izročiti.«

Pisarna Karitas

Pisarna Karitas je odprta vsak 1. torek v mesecu od 18.00 do 18.30.

Dragi mož, draga žena, saj nista pozabila, kaj sta si obljubila, kajne?

Tokrat le nekaj vprašanj za vzpodbudo:

Zanimivo, da je Jezus naredil prvo znamenje na Marijino priprošnjo.

* Ali se priporočiva Mariji, da bi se trudila za dober zakon? Če imava otroke: Ali jih priporočava Marijinemu varstvu?

* Kako midva povabiva Jezusa v najino življenje? Samo ko nama gre za nohte? Si vzameva čas zanj, tudi ko nama gre lepo?

*Praviva da sva kristjana. Se s prijatelji, (od katerih so nekateri tudi kristjani) vzpodbudimo v medsebojni veri? Ali kdaj molimo drug za drugega? Sva v kakšni zakonski skupini?

* Prepir … si zmoreva reči »oprosti«, ali pa se raje »mulava«? Kaj nama v prepirih izpije največ moči?

* V najino življenje se zavleče rutina in pozabiva lepe stvari. Ne delava jih več. Pozabljava na bistvo najinega zakona in to je - Bog naju je združil, da bi bila bolj srečna (je pa res, da se je za to treba potruditi!)

* Kaj je lepo najinem odnosu? Kaj je tisto, kar nama je, oz. nama še sedaj prinaša veselje?

Spoštuj druge narode, a ceni tudi svojega

Kako malo poznamo in cenimo svoj narod. Velikokrat pišemo o drugih ljudeh, svojih stvari in svojih ljudi pa kar nekako ne znamo pohvaliti.

Včasih sem kar presenečen, kje vse so Slovenci zapustili svoj prispevek. Eden od teh je Hilary (Hilarij) Rolih, Slovenec iz Trsta. Rodil se je leta 1932 v Trstu, kjer je pozneje postal doktor pomorskega in strojnega inženirstva. Izselil se je v Ameriko, kjer se je zaposlil v podjetju za pomorsko arhitekturo George G. Sharp. Tam je dvanajst let delal kot inženir, nato je bil pet let vodja pomorskih inženirjev. Pozneje je s pridnim delom napredoval do direktorja, štiri leta pozneje pa do pod predsednika inženirskega oddelka. Pozneje je postal predsednik nadzornega sveta podjetja, ki je izdelovalo načrte za številne ladje, med njimi tudi jedrske podmornice.

Svetopisemska skupina

Tudi tokrat ste vabljeni v ponedeljek 10.12.2018 ob 19.45, da prisluhnete zanimivi razlagi evangeljskih odlomkov. Pridite, ne bo vam dolgčas.

Večer za moške

Bo v petek 14.12.2018 ob 20.00. Tokratni gost bo režiser Lojze Stražar, ki nam bo iz svojega bogatega in pestrega življenja gotovo nasul obilo vzpodbud. Moški in fantje, dobro došli!

Spovedni večer za mlade

Bo v soboto 15.12.2018 ob 20.00. Najprej bomo imeli priložnost za spoved, nato pa bomo prisluhnili mladim, ki so del svojih letošnjih počitnic namenili delu na Madagaskarju. Pridite, zanimivo bo.

Slovesnost ob dnevu samostojnosti in enotnosti

Četrtna skupnost Dravlje in Turistično društvo Dravlje vabita na slovesnost ob dnevu samostojnosti in enotnosti, ki bo v nedeljo, 16.12.2018 ob 17. uri v Domu krajanov, Draveljska 44, Ljubljana.

Spovedna nedelja za odrasle

Bo v nedeljo 23.12.2018 pri vseh svetih mašah.

Devetdnevnica pred Božičem

Prvi dan devetdnevnice bo v soboto 15.12.2018 ob 19.00. Še posebno ste vabljeni vsi veroukarji!

Maše s starši in veroučenci

V ponedeljek 17.12. bo v dvorani sveta maša v času verouka za starše in veroukarje prvega in drugega razreda. V torek 17. 12. in sredo 18.12. bo sveta maša ob 16.30. To je lepa priložnost, da se tudi na tak način kot družina pripravimo na božične praznike.

Tečaj Gama

Tečaj Gama je namenjen vsem, ki želijo nadgraditi krščansko znanje. Tokrat bomo imeli gosta – mlada zakonca, ki nam bosta spregovorila, kako namesto »veselega decembra« lahko pripravimo lepo in duhovno družinsko praznovanje. Dobimo se v četrtek, 13. 12. 2018 ob 20:00 v župnišču. S seboj lahko pripeljete še koga od vaših znancev ali prijateljev. Predavanju bo sledil pogovor.

Božično novoletno praznovanje

- v soboto 15.12.2018 se začne božična 9-dnevnica. Vsak večer bomo pri sveti maši spremljali kratko zgodbo. Še posebno vabljeni veroukarji in starši. Pri maši v ponedeljek 17.12. ob 19.00 bomo sprejeli tudi luč miru iz Betlehema.

- v ponedeljek 24.12.2018 je sveti večer. Ne pozabite pokropiti in  pokaditi hiš ter stanovanj in zmoliti za blagoslov in Božje varstvo. Prva »polnočna« sveta maša bo ob 18.00 na Glincah, »družinska polnočnica« bo ob 21.00 v Podutiku. Ob 24.00 bo v Podutiku polnočna sveta maša.

Na Glincah bomo pol ure pred sveto mašo molili rožni venec v zahvalo za velik dar Kristusovega rojstva. Vmes bomo prepevali stare božične pesmi. V Podutiku bo 20 minut pred družinsko polnočnico božičnica, ki jo pripravljajo birmanci in otroški zbor. Tudi 20 minut pred polnočno sveto mašo bo kratek božični program.

- v torek 25.12.2018 - na božični dan, bodo svete maše ob 7.30 na Glincah, ob 8.30 v Podutiku in ob 10.00 v Podutiku.

- v sredo 26.12.2018 praznujemo god svetega Štefana. Na ta dan je državni praznik, saj praznujemo dan samostojnosti. Kot običajno, bomo na Glincah po sveti maši, ki bo ob 9.00, blagoslovili konje in sol. Pri maši bo prepeval mešani pevski zbor. Vabljeni vsi, še posebej pa vabimo vse lastnike konj, da jih pripeljete blagoslovit. V Podutiku svete maše zvečer ne bo. Na ta dan Boga še posebej prosimo za našo domovino. 

- v ponedeljek 31.12.2018, na silvestrski večer (drugi sveti večer), ste vabljeni k sveti maši ob 19.00, ko se bomo skupaj zahvalili za leto, ki je minilo in se Bogu priporočili za blagoslov v letu, ki prihaja. Po sveti maši ste vabljeni na kratko praznovanje.

- v torek 1. januarja praznujemo slovesni praznik Marije Božje matere. Sveti maši bosta ob 8.00 na Glincah, in ob 19.00 v Podutiku.

- v nedeljo 6.1.2019 bo praznik svetih treh kraljev. Svete maše bodo kot običajno ob nedeljah: 7.30 na Glincah, ter 8.30 in 10.00 v Podutiku. Otroci k sveti maši prinesite denarni dar, ki ste ga zbrali z adventnimi odpovedmi in ga bomo namenili za revne v misijonih.

Božično – novoletno voščilo

Dragi farani! Leto se počasi izteka. Zgodilo se je vsega po malo, gotovo tudi marsikaj lepega. Iz srca se zahvaljujem vsem sodelavcem, ki z molitvijo in delom pomagate, da se zgodi toliko lepega in zanimivega. Naj vam dobri Bog obilno poplača. Obilo Božjega blagoslova želim vsem, še posebno pa bolnim in trpečim, ki nas podpirate z molitvijo. Naj bo z vsakim Jezus, naš odrešenik. Vse dobro vam voščita tudi škofa Anton Jamnik in Franci Šuštar, ter nadškof Stanislav in sestre klarise.

Pomembnejši dogodki v decembru in januarju:

15.12. – Začetek 9-dnevnice pred Božičem

15.12. – Spovedni večer za mlade (20.00)

24.12. – sveti večer

25.12. – Božič, spomin rojstva našega odrešenika Jezusa

26.12. – Sveti Štefan. Dan samostojnosti in enotnosti.

30.12. – Nedelja svete družine. Pri vseh svetih mašah bo blagoslov otrok

1.1. – Marija, Božja mati. Svetovni dan miru

6.1. – Sv. trije kralji

13.1. – Nedelja Jezusovega krsta

27.1. – Nedelja Svetega pisma

Seja župnijskega pastoralnega sveta v decembru

Srečanje članov župnijskega pastoralnega sveta bo v torek 8.1.2019 ob 19.45. Vzemite si čas.

Obisk bolnih, starejših in invalidov

Bo na prvi petek 4.1.2019. Na prvi petek in soboto bo sv. maša tudi ob 8.00 na Glincah.

Nedelja Jezusovega krsta – spomin na naš krst

V nedeljo 13.1.2019 bomo obhajali nedeljo Jezusovega krsta. K sveti maši ob 10.00 ste vabljeni vsi veroukarji. Zahvalili se bomo za sveti krst in obnovili krstne obljube. Otroci s seboj prinesite krstne sveče.

Vabljeni na ustvarjalne delavnice

15.12.2018 – izdelovanje darilc (9.00-12.00)

22.12.2018 – izdelovanje prazničnih dobrot (9.00-12.00)

V novembru so bili krščeni

V soboto 17.11.2018

- Fran Debeljak

V nedeljo 18.11.2018

- Brina Gorjanc

- Ana Sofija Mlakar                    (Čestitamo!)

K Bogu so odšli

V torek 6.11.2018

- Jože Mirič (Ellerjeva)

V petek 16.11.2018

- Jožefa Lukšič (Na Straški vrh)

V četrtek 29.11.2018

- Frančišek Cankar (Omersova)    (Spomnimo se jih v molitvi)

Lokacija:
Print Friendly and PDF