Preskoči na vsebino


Oznanila leto 25, 2

Gospod župnik, ali bodo res ukinili našo župnijo?

Takole me je v preteklih mesecih vprašalo nekaj faranov. Ko sem šel o tem povprašat na Škofijo, so mi dejali, da načeloma še ni tako hudo, toda glede na vedno manjše število duhovnikov se je treba počasi pripravljati na to, da se bodo nekatere župnije morale povezati med seboj – oz. bo en župnik upravljal po dve župniji. Takim rečem smo priče že sedaj. V decembru je nepričakovano umrl mlajši duhovnik, ki je upravljal dve župniji. Na Škofiji so morali sredi leta vzeti župnika z manjše župnije in ga poslati tja, kjer so bile večje potrebe. Ko so mi prišle na ušesa govorice, da naj bi se povezali in združili z župnijo Ljubljana – Koseze, sem najprej na Škofijo pisal jaz. Med drugim sem zapisal: »Ko župnijo ukinemo, uničimo desetletni ali stoletni trud predhodnikov. Precej drugačna slika je, če se potrudimo, da laiki obdržijo vloge, ki so jim bile zaupane (vodje zborov, birmanske skupine, učenje verouka,…). Tudi če bi se dve župniji povezali, naj vsaka župnija ohrani svoj župnijski pastoralni svet, ki ureja župnijsko življenje. Tako npr. obe župniji znotraj sebe obdržita življenje, duhovnik ki ju upravlja, pa naj ima v vsaki župniji enega laika, na katerega se obrne, da ta naloge skoordinira z župljani …«. S člani župnijskega sveta smo se na to temo precej pogovarjali v novembru. V decembru 2018 so tudi oni na Nadškofijo naslovili pismo. Med drugim so zapisali: »Želimo si in pričakujemo, da se vodstvo ljubljanske nadškofije (gospod nadškof ali generalni vikar) osebno predhodno pogovori z g. župnikom in v naslednjem koraku s celotnim pastoralnim svetom župnije, da bi lahko v dialogu poiskali najoptimalnejšo rešitev … Zavedamo se, da je duhovnikov premalo, posebno takih s talenti, ki naj jih ima župnik. Zato tudi sprejemamo, da morda v naši župniji v bodočnosti ne bomo imeli stalnega župnika. Pripravljeni smo to dejstvo sprejeti. Ne moremo pa sprejeti dejstva, da je nujno potrebno župnijo združiti z eno izmed sosednjih, četudi se temu v začetni fazi reče povezovanje. Mnoge dejavnosti potekajo v naši župniji povsem samostojno pod vodstvom laikov, a v soglasju z župnikom …« Kaj lahko storimo? Zavedajmo se, da ni nič samoumevno. Zato: * Molimo za nove in svete duhovnike. * Vsak se lahko vpraša: Kje v župniji lahko jaz pomagam? Generalni vikar mi je ob najinem pogovoru dejal: »Nobene stvari se ne bo ukinjalo, dokler jo bodo verniki v župniji pripravljeni voditi.« * Na srečo v naši župniji veliko stvari vodijo verniki sami. Mnoge skupine – na primer pevski zbori, tečaj alfa, zakonske skupine, svetopisemska skupina, skupina za starejše, skupina za ročna dela in tako naprej, čudovito delujejo po zaslugi zavzetih ljudi. * Župnija ostaja živa, dokler smo v njej živi kristjani, ki smo pripravljeni sodelovati in kaj narediti, ne pa čakati »da bo to naredil en drug …« Zadeve torej niso samo v rokah Škofije, ampak so tudi v naših rokah.

Misel blaženega Antona Martina Slomška

»Kristjan mora poskrbeti tudi za svoje telo, kako se bo pošteno preživel. Zdrave, dela vajene roke so najboljša dota in človek je premožen dovolj, če s pravičnim delom sebe in svoje živi. Toda kaj pomaga, če za to kratko življenje še toliko delaš, na dolgo večnost pa pozabiš. Pride ura in boš zapustil drugim svoje orodje in blago, le kar si dobrega ali hudega storil, pojde s teboj.«

Pisarna Karitas

Pisarna Karitas je odprta vsak 1. torek v mesecu od 18.00 do 18.30.

Dragi mož, draga žena, saj nista pozabila, kaj sta si obljubila, kajne?

ČAS ZA SPREMEMBE JE DANES: Draga zakonca. Velikokrat si želimo sprememb. Še večkrat pa si govorimo: »Jutri«, ali pa: »Čas mora dozoreti«. Včasih je treba res nekoliko odložiti stvari … Včasih je treba malo počakati … toda ne pozabita, da je čas za spremembe »samo DANES«. Bog sam nama govori besede: »Zdaj je čas milosti in čas rešitve.« Zdaj lahko spreminjata, zdaj lahko prejemata Božjo pomoč. Če čakamo, se ne bo zgodilo veliko. ZAKON JE POT: V Apostolskih delih se krščanska vera kar štirikrat imenuje tudi »pot«. Pot je tudi zakon vsakega izmed vas. Biti na poti, pomeni tudi »ne hoditi sam«. Na poti so tudi drugi - številni bratje in sestre, ki se ravno tako vsak po svoje trudijo, da bi na tej poti napredovali. Ne pozabimo da je na tej poti tudi Jezus. V odnosu do mene in najinega zakona ima tri dobre lastnosti: Ima me (naju) rad./ Jemlje me (naju) resno. / Zame (za naju) se želi zavzeti. Naj vama bo v tolažbo Božja beseda iz Psalma 37: »Zaupaj v GOSPODA in delaj dobro, prebivaj v deželi in se pasi v zaupanju. Razveseljuj se v GOSPODU, pa ti bo dal, kar želi tvoje srce. Izroči svojo pot GOSPODU, zaupaj vanj, in on bo storil. Dal bo, da tvoja pravičnost zasije kakor luč, tvoja pravica kakor poldan. Bodi miren pred GOSPODOM, zaupaj se mu.«

Spoštuj druge narode, a ceni tudi svojega

Včasih sem presenečen, kako malo poznamo in cenimo svoj narod. Velikokrat pišemo o drugih ljudeh, svojih stvari in svojih ljudi pa kar nekako ne znamo pohvaliti. Najbrž niste vedeli, da je Slovenec Franklin (Frenk) Puhek, ki po rodu izvira iz Grosuplja, odigral pomembno vlogo pri osvajanju vesolja, saj je razvil usmerjevalni sistem rakete, v kateri je leta 1962 v vesolje poletel prvi Američan, John Glenn. Namesto težkih in nerodnih žiroskopov je razvil manjše, a enako uspešne – v velikosti  pločevinke paradižnikove juhe. Kot mlad fant se je z željo, da postane elektroinženir, vpisal na srednjo šolo v Hibbingsu, ki jo je pozneje vodil slovenski ravnatelj William Lah. Študij je nadaljeval na višji tehniški šoli, ki jo je vodil slovenski ravnatelj dr. Anthony Kužnik. Vmes je poprijel za vsako delo. S pridobljenim znanjem je veliko pripomogel tudi k zasnovi rakete Atlas, s katero so v Zemljino orbito poslali neštevilne satelite. Slovenec Aleks Jakulin je podjetnik od leta 2009, pred tem je bil profesor statistike in raziskovalec na univerzi Columbia. Iz računalništva je doktoriral v Ljubljani leta 2005, za doktorat o umetni inteligenci je prejel nagrado evropskega združenja za umetno inteligenco za najboljše delo tisto leto. Je direktor podjetja Ganxy s sedežem v New Yorku. Ekipa Ganxyja pod vodstvom slovenskega doktorja računalništva razvija orodja, ki omogočajo ustvarjalcem, da zaščitijo svoje pravice in živijo od lastnega dela. Verjame v drugačen ekosistem spleta, kot ga poznamo: zdaj veliki igralci, kot so Google, Facebook in Amazon, pobirajo skoraj vse, malim pa ostanejo le drobtinice.

Od junija 2018 je predpisan višji dar za sveto mašo 

Da ne bo nepotrebne zadrege, obveščam, da so junija lani (2018) po dolgih letih dvignili dar za sveto mašo na 20 EUR. Ob tej priložnosti se zahvaljujem vsem, ki darujete za svete maše. Duhovniki namreč nimamo plače in je vaš dar za sveto mašo naše edino plačilo. Hvala tudi za vašo siceršnjo skrb.

Prvo srečanje za animatorje letošnjega oratorija

Bo v četrtek 21.2.2019 ob 18.00. Naslednje srečanje bo v ponedeljek 4.3.2019 ob 18.00.  Mladi, pridite, da nekaj dobrega naredimo za otroke.

Oratorijski animatorji vabljeni tudi na Rakovnik

Prvo spomladansko srečanje animatorjev bo na Rakovniku 9.3.2019 ob 9.00. Spoznali bomo temo letošnjega oratorija, se poigrali in sodelovali v različnih delavnicah.

Svetopisemska skupina

Zanimiva srečanja v sliki in besedi so vsak drugi ponedeljek v mesecu ob 19.45. Naslednji dve srečanji sta 11.3. in v ponedeljek 8.4. (pred cvetno nedeljo) ob 19.45.

Skupina za vse, ki bi radi poglobili vero

Zanimiva srečanja bodo vsak tretji četrtek v mesecu ob 20.00. Naslednji srečanji bosta 21.2. in 21.3. ob 20.00.

Večer za moške

Tokrat vabljeni vsi fantje in možakarji. Srečali se bomo z gostom – članom skupine Čuki - Jožetom Potrebuješem. Gotovo bo zanimivo prisluhniti kako se njemu uspe spopadati s hitrico življenja, v katero smo vsi ujeti. Srečanje bo v četrtek 14.3. ob 20.00.

Enodnevni počitniški oratorij za otroke

Bo potekal v ponedeljek 25.2.2019 od 9.00-13.00. Vzeli si bomo čas za druženje in igre, za ustvarjanje, ter krajši potep po okolici Podutika. Dobrodošli!

Ustvarjalne delavnice za upokojenke

Ustvarjalne delavnice potekajo vsak ponedeljek od 9.00-12.00. Dobrodošle še nove ustvarjalke. Vesele vas bodo!

S pepelnico bomo začeli postni čas

V sredo 6.3.2019 je pepelnica. Pepelnična sreda ali krajše - pepelnica je premakljiv praznik. Obhajamo ga na sredo, 46 dni pred veliko nočjo. Liturgična barva pri tej sveti maši je vijolična – znamenje spokornosti. Obred pepeljenja nas ne spominja le na to, da bomo enkrat vsi umrli: »Pomni, človek, da si prah in da se v prah povrneš!« Pepelnica ima še drugačen pomen in težo. Iz Svetega pisma se gotovo spomnimo pripovedi o stvarjenju Adama, ko je Bog vzel prah zemlje, ga oblikoval in mu s svojim dihom vdahnil življenje. Drugi poudarek je torej ta, da smo poklicani naj svoje življenje preživimo tako, da tudi mi vdihujemo življenje drugim. Prav zato na pepelnico sklenemo, da se bomo ves postni čas odrekli stvarem, ki nas oddaljujejo od Boga in od soljudi. Prav zato bomo na pepelnico sklenili, za prijaznejše besede, oz. da bomo pomagali komu, ki je pomoči potreben. Možnosti je veliko. Izberimo si vsak eno!   

Molitev križevega pota ob petkih v postu ob 18.30:

8. marec

vodi  ŽPS

15. marec

vodijo zakonci

22. marec

vodijo ministranti

29. marec

vodijo člani karitas

5. april

vodijo birmanci

12. april

vodijo odrasli pevci

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pomembni godovi in prazniki v marcu

6.3. – pepelnica (dan strogega posta)

8.3. – dan žena

10.3. – 40 mučencev iz Armenije

19.3. – sv. Jožef

25.3. – materinski dan

Vseslovensko srečanje moških

Bo v soboto 16.3.2019 od 9.00 naprej v dvorani Škofijske gimnazije v Šentvidu. Tokrat bo prišel na obisk Bill Mayer iz ZDA. Moški, vzemite si čas!

Seja župnijskega pastoralnega sveta v marcu

Srečanje članov župnijskega pastoralnega sveta bo v torek 5.2.2019 ob 19.45. Vzemite si čas.

Nadaljujemo s tečajem Gama

Tečaj Gama je namenjen vsem, ki želijo nadgraditi krščansko znanje. Tokratna tema bo: »Od kod zlo in kaj imamo mi pri tem? Dobimo se v četrtek, 21. 2. 2019 ob 20:00. S seboj lahko pripeljete še koga od vaših znancev ali prijateljev. Predavanju bo sledil pogovor.

 

 

 

 

 

 

 

Spoved za prvoobhajance in starše

Bo v soboto 30.3.2019 ob 10.00. Obenem se bomo pogovorili še o zadnjih podrobnostih glede priprav, ki čakajo vaše otroke do prvega obhajila.

Rezultat iskanja slik za confession - happiness

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obisk bolnih, starejših in invalidov

Bo na prvi petek 1.3.2019. Na prvi petek in soboto bo sv. maša tudi ob 8.00 na Glincah.

Lokacija:
Print Friendly and PDF