Preskoči na vsebino


Oznanila leto 25, 3

HMMM … KAJ NAJ POČNEM V POSTU?

V letošnjem postu Slovenska karitas in revija Mavrice pred nas postavljata izziv, da bi se vsak teden trudili za eno dobro stvar.

Na 1. postno nedeljo smo bili povabljeni, da ozdravimo svoj kisli pogled in vsak dan koga razvedrimo. Nasmeh nič ne stane – pa toliko da. Od prvega tedna naprej torej prižigamo luč nasmeha.

Na 2. postno nedeljo smo bili povabljeni k trudu, da 1. vsako delo pri mizi dobro opravimo, 2. so vsa naša srečanja pri mizi bolj polna razumevanja in sodelovanja. Od drugega tedna se poleg nasmeha trudimo za prijetnejšo skupno mizo.

Na 3. postno nedeljo smo povabljeni, da prižgemo luč molitve. Molitev je pogovor z Bogom, ki je naš Oče, je priporočanje Mariji, naši duhovni materi. Pred njima lahko vedno izlijemo svoje srce, veselje in bolečine. Vedno nam prisluhneta, nas potolažita, nam vračata pogum. Če smo povezani z njima v molitvi, lažje postajamo prinašalci dobrega bratom in sestram tega sveta. Zato naj bo pri nas od tretjega tedna naprej poleg nasmeha in prijetnejše skupne mize, vsaj nekaj redne molitve.

Na 4. postno nedeljo bomo povabljeni k tednu zahvaljevanja. Če smo hvaležni Stvarniku za vse darove, ki nam jih naklanja – se zanje radi zahvalimo. In če smo hvaležni ljudem, potem se jim trudimo to s hvaležnostjo vračati. Torej - poleg nasmeha, prijetnejše skupne mize in nekaj redne molitve, tudi kakšna zahvala več.

Na 5. postno nedeljo bomo povabljeni h kakšni odpovedi. Mnogokrat smo v dilemi čemu naj se odpovemo. Knjiga modrosti nam daje konkreten nasvet: odpovejmo se hinavščini, maščevalnosti, opravljanju, obrekovanju – in ostalo nam bo več časa za prijaznost, naklonjenost, ljubeznivost, darežljivost … Se pravi – kakšen nasmeh, prijetnejša skupna miza, nekaj redne molitve, kakšna zahvala in odpoved kakšni slabi stvari.

Zadnji, Veliki teden pa si vzemimo več časa za tišino – torej teden tišine. Če umaknemo hrup od svojih ušes, bo srce lažje zaslišalo Božji glas.

Naj torej spregovorijo dela. Pred nami je še lep del postnega časa, v katerem se potrudimo v svojo okolico prinesti nasmeh in pozitivnost! Naj nas pri tem podpira tudi Jezus Kristus. (Povzeto iz razmišljanj »Od petka do petka«, ki so pripravljeni za nagovore ob postnih petkih.)

Misel blaženega Antona Martina Slomška

»Če želimo po stezi popolnosti hoditi, moramo z malim začeti, ne hrepeneti po čudežih velike svetosti, ampak se v vsakdanjih krepostih vaditi. Če hočeš v visok stolp priti, moraš od ene stopnice do druge stopati. Kdor naenkrat previsoko stopi, mu rado spodleti. Toliko majhnih priložnosti imamo: prestati kakšno zoprnost, požreti žal besedo, kakšno sitnost voljno potrpeti, nespamet bližnjemu ne zameriti. To so reči, ki jih vsakdo lahko stori.«

Pisarna Karitas

Pisarna Karitas je odprta vsak 1. torek v mesecu od 18.00 do 18.30.

Dragi mož, draga žena, saj nista pozabila, kaj sta si obljubila, kajne?

Vprašajta se: Česa bi bil(a) vesel(a), če bi se v najinem odnosu spremenilo? / Kaj sem pripravljen(a) jaz za to narediti? Jezus, ki je tudi sopotnik na vajini zakonski poti, vama žali biti v teh postnih dneh še bolj blizu. Jezusov prijatelj, evangelist Matej, je zapisal: »Jezus je svoje učence primoral, da so šli v čoln in se peljali pred njim na drugo stran; sam naj bi medtem odpustil množice. 23 In ko je množice odpustil, je šel na goro, da bi na samem molil. Ko se je zvečerilo, je bil tam sam.« (Mt 14,22-23) // Če si je Jezus vzel čas za osebno molitev, si ga v teh dneh skušajta vzeti tudi vidva. Recita preprosto: »Jezus, ne znava moliti. Prosiva Svetega Duha, naj moli v nama.« Nato položita pred Jezusa svoja čustva, strahove, skrbi in načrte … In ohranita odprto srce za njegove zdravilne navdihe.

Spoštuj druge narode, a ceni tudi svojega

Včasih sem presenečen, kako malo poznamo in cenimo svoj narod. Velikokrat pišemo o drugih ljudeh, svojih stvari in svojih ljudi pa kar nekako ne znamo pohvaliti. Včasih je dobro pogledati tudi na ono stran meje, med naše Slovence. V Primorskem dnevniku sem zasledil dva simpatična zgleda. Najbrž niste vedeli, da je na večni lestvici najboljših gimnastičark World Class Gymnast na svetu tudi Tržačanka Tea Ugrin. Leta 2015 je takrat 17-letna v mnogoboju med posameznicami dosegla 14 mesto na svetu in s tem Italijanski reprezentanci, kjer tekmuje, pomagala priboriti mesto na olimpijskih igrah. Ji pa ta uspeh ni bil položen v roke, saj je trdo trenirala. V poznejših letih je morala prestati kar tri operacije na nogi. Še danes trenira. Je pravi zgled vztrajnosti. Včasih ni treba iskati samo najboljših. Tudi mnogi preprosti ljudje so včasih prav neverjetni. Ines Ferligoj iz Podgore pri Gorici, ki velik del življanja biva v Doberdobu je pripovedovala, kako se je v življanju navadila, da nikoli ni dobro sprejemati navideznih ovir. Ko ji je kdo kdaj namignil, da ona tega gotovo ne bo zmogla, je pogosto odvrnila. »Zakaj pa jaz ne bi zmogla?« In evo … postala je zanesljiva delavka, naučila se je slaščičarstva, šiviljstva, hkrati pa je obiskala še kakšen tečaj, da je pridobila nova znanja.   

Svetopisemska skupina

Zanimiva srečanja v sliki in besedi so vsak drugi ponedeljek v mesecu ob 19.45. Naslednje srečanje bo v ponedeljek 8.4. (pred cvetno nedeljo) ob 19.45.

Ustvarjalne delavnice za upokojenke

Ustvarjalne delavnice potekajo vsak ponedeljek od 9.00-12.00. Dobrodošle še nove ustvarjalke. Vesele vas bodo!

Molitev križevega pota ob petkih v postu ob 19.00:

29. marec

vodijo člani karitas

5. april

vodijo birmanci

12. april

vodijo odrasli pevci

 

 

 

 

 

Pomembni godovi in prazniki v marcu in aprilu

25.3. – materinski dan (praznik Gospodovega oznanjenja)

14.4. – cvetna nedelja (spomin Jezusovega prihoda v Jeruzalem)

18.4. – veliki četrtek (zadnja večerja – prva sveta maša)

19.4. – veliki petek (Jezusovo trpljenje in smrt na križu)

21.4. – Velika noč

Duhovna obnova za odrasli pevski zbor

Bo v soboto 6.4.2019 pred tiho nedeljo. Dobimo se ob 9.00 pred župniščem. Odšli bomo v župnijo Preserje pod Krimom, kjer se bomo pripravili na velikonočno praznovanje.

Radijski misijon na Radiu Ognjišče

Radijski misijon se bo začel na 5. postno - tiho nedeljo 7.4.2019. Potekal bo ves teden. Preko dneva boste lahko prisluhnili nagovorom različnih misijonarjev. Vsak večer ob 20.00 bo pogovorni večer, na katerem bodo lahko sodelovali poslušalci.

Dekanijski križev pot pri Sv. Marjeti v Žlebeh

Bo kot vsako leto na 5. postno nedeljo 7.4.2019 ob 15.00.

Možnost za spoved za odrasle

Bo v petek 12.4.2019 ob 19.30 ko bo spravni večer pred Najsvetejšim. Najprej bomo prisluhnili kratki vzpodbudi, potem bo možnost za sveto spoved.

Spovedni večer za mladino

Bo v soboto 13.4.2019 ob 20.00. Kot vsako leto se pri nas zberejo mladi iz okoliških župnij. Po spovedi bo čas tudi za druženje.

Seja župnijskega pastoralnega sveta v aprilu

Srečanje članov župnijskega pastoralnega sveta bo v torek 2.4.2019 ob 19.45. Vzemite si čas.

Obisk bolnih, starejših in invalidov

Bo na prvi petek 5.4.2019. Na prvi petek in soboto bo sv. maša tudi ob 8.00 na Glincah.

Postni čas prehaja v velikonočnega

Cvetna nedelja bo v nedeljo 14.4.2019 in je že uvod v velikonočno veselje. Pri vseh svetih mašah bo blagoslov butaric in zelenja.

Ponedeljek, torek in sreda v velikem tednu

Svete maše bodo ob 19.00. V teh dneh se bomo pri sveti maši srečali z letošnjima katehumenkama, ki se pripravljata na prejem zakramentov. Molimo zanju in njune domače. Tudi mi radi pridimo k sveti maši.

Veliki četrtek (18.4.)

- dopoldne ob 9.00 bo v stolnici krizmena maša, pri kateri se ob nadškofu po možnosti zberejo vsi duhovniki iz nadškofije. Pri tej sveti maši se duhovniki zahvaljujejo za dar duhovniškega posvečenja, nadškof pa posveti krstno in bolniško olje, ter krizmo. S temi olji mazilimo novokrščence, birmance in bolnike.

- ob 19.00 bomo v župnijski cerkvi obhajali slovesni spomin zadnje večerje - dan, ko je bila darovana prva sveta maša. K tej maši so posebej povabljeni lanski prvoobhajanci in njihovi starši. Skupaj se bomo spomnili dneva, ko so tudi Jezusovi apostoli prejeli prvo sveto obhajilo.

- po sveti maši ste vabljani, da skupaj z našimi pripravniki na birmo del večera preživite v molitvi, ko bomo kakor apostoli, bdeli z Jezusom na Oljski gori.

Veliki petek (19.4.)

 - to je dan Jezusovega trpljenja in strogi post. Poleg tega, da se samo enkrat v dnevu lahko do sitega najemo, vas vabim, da naredite še kakšno prostovoljno odpoved. Lahko pa zavestno naredite kakšno dobro delo ljudem okoli vas. Ker je to dan, ko je Jezus za nas umrl na križu, na ta dan edinkrat v letu ni svete maše. So obredi velikega petka.

- Na veliki petek ob 15.00 (po izročilu je to ura Jezusove smrti) se bomo zbrali v župnijski cerkvi k molitvi križevega pota. Obudimo v srcih hvaležnost do Jezusa, ki je namesto nas trpel za naše grehe in grehe sveta.

- ob 19.00 bodo obredi velikega petka. Ti obredi imajo tri dele: opravilo Božje Besede, češčenje križa in obhajilo.

- po obredih ste vabljeni, da del večera preživite v skupni molitvi ob Božjem grobu. Molili bomo za mir v naših družinah, v našem narodu in v svetu.

Velika sobota (20.4.)

- ob 7.00 bo blagoslov ognja na Glincah.

- ob 8.00 bo blagoslov ognja pred župnijsko cerkvijo.

- od 8.00-12.00 bo odprta župnijska cerkev: Pridite k Božjemu grobu počastiti Jezusa v Najsvetejšem zakramentu.

- Blagoslov velikonočnih jedil bo potekal po naslednjem razporedu:

11.00 Toško čelo    13.00 Glince

14.00 Podutik        15.00 Glince

16.00 Podutik

- ob 19.00 bomo v župnijski cerkvi obhajali slovesno sveto mašo, pri kateri bosta letošnji odrasli pripravnici prejeli zakramente.

Podprimo ju z molitvijo, da se bosta med nami dobro počutili in da bosta postajali dobri in pogumni kristjanki, ki bosta z besedo in življenjem kazali ljubezen do Jezusa.

- po vigiliji se bomo s katehumeni, pevci in bogoslužnimi sodelavci še nekoliko zadržali v župnišču in se poveselili.

Velika noč (21.4.)

- Velikonočno jutro bomo začeli z vstajenjsko procesijo. Pri Božjem grobu bomo ob 8.00 zapeli trikratno alelujo, nato pa bomo šli v procesiji okrog župnijske cerkve.

- pri sveti maši ob 8.00 pojeta odrasli in otroški pevski zbor.

- po sveti maši boste na domovih zaužili »velikonočni žegen«. Kruh je znamenje Božje dobrote in človekovega dela. Meso oz. šunka je podoba Jezusa Kristusa, ki se je daroval za naše grehe. Pobarvana jajca oz. pirhi simbolizirajo pet Jezusovih ran oz. kaplje krvi, so pa tudi podoba groba in simbol vstajenja. Hren nas spominja na žeblje, s katerimi je bil Jezus pribit na križ.

- Naslednja sveta maša bo ob 10.00 v Podutiku. Svete maše na Glincah ta dan ne bo.

Velikonočni ponedeljek (22.4.)

- Sveta maša bo ob 8.00 na Glincah in ob 10.00 v Podutiku. Zvečer svete maše ne bo.

- Na veliki ponedeljek po starem običaju »odidemo v Emavs« - torej na obisk k prijateljem in sorodnikom, da tudi tja ponesemo vstajenjsko veselje! Kar je to dela prost dan, si le vzemimo čas za to.

 
   

V marcu je bil krščen

V nedeljo 10.3.2019

- Lenart Kovačič              (Čestitamo!)

K Bogu sta odšli

V ponedeljek 18.2.2019

- Jelka Pavlin iz Vodnikovega naselja    

V četrtek 28.2.2019

- Jožefa Serafini Šijanec s Kaminove ul.   (Spomnimo se ju v molitvi)

Lokacija:
Print Friendly and PDF