Preskoči na vsebino


Oznanila leto 25, 6

KAJ SE LAHKO TUDI STAREJŠI NAUČIMO IZ ORATORIJA?

Letos smo z otroki in mladino ob zgodbi Petra Klepca spoznali pet simbolov: 1.) Narobe obrnjen klobuk predstavlja prošnjo. Vsaka prošnja naj ima tri lastnosti: * Naj bo jasna / * naj bo taka, da z njo ne podpiramo svoje lenobe / * naj bo vztrajna. 2.) Srce, na katerega je prilepljen obliž nas vzpodbuja, naj pomislimo, da če nam nekaj ni všeč, tega tudi drugim ne počnimo + če potem nekoga prosimo za odpuščanje, se moramo potruditi, da smo od takrat naprej do njega/nje drugačni – boljši. 3.) Iztegnjena roka predstavlja moč, pa tudi pomoč. Noben talent in nobena moč nam ni dala samo zato da nadvladujemo druge. Dana nam je najprej zato, da jim pomagamo. 4.) Žarnica predstavlja trenutke, ko se nam »je posvetilo«. Po navadi se nam posveti na dva načina: fizično: ko nam drugi kaj razložijo, kar nismo znali. Torej – pametno se je dati poučiti, in lepo je, da dobro svetujemo, če nas nekdo vpraša za nasvet. Duhovno: ko dojamemo, da je bolje živeti z ljudmi, ki morda na zunaj niso nič posebnega, so pa pripravljeni na to, da si med seboj pomagamo, kot pa riniti za ljudmi, ki so sicer atraktivni, ampak mislijo samo nase. 5.) Dva prstana predstavljata dve dobri plati zakona. Ena je ta, da ko moški prosi dekle, če bi se poročila z njim, ji na ta način pove da je zanj bolj dragocena kot vsa ostala dekleta. In ko sta dva dragocena drug za drugega, se trudita ohranjati topel medsebojni odnos v besedah in dejanjih. Druga prednost pa je ta, da tudi Jezus obljublja svojo pomoč in ga v stiski lahko dobesedno »primeta za ovratnik« in računata tudi nanj, da bo izpolnil svoj del obljube in pomagal, ko bo to potrebno. To so bile stvari, ki smo se jih naučili na oratoriju. Poleg tega pa smo doživeli ogromno lepega – od čudovitega vremena, novih prijateljstev, pestrih ustvarjalnih delavnic, iger, petja in še in še. Zares Bogu hvala za te lepe dni, ki so nam bili dani. Hvala letošnjim animatorjem! Svoj čas in talente ste posvetili otrokom, se z njmi igrali in jih vzgajali s svojim zgledom. Hvala staršem, ki ste nam otroke zaupali in nekateri tudi med smehom pripovedovali, da so se vsak dan vračali domov zadovoljni, ter prijetno utrujeni. Hvala gospem, ki ste nam kuhale in tudi sicer skrbele za nas. Hvala vsem, ki ste nam tako ali drugače priskočili na pomoč, da nam je bilo tako lepo, da so se otroci v petek kar težko poslovili od župnišča.

Misel blaženega Antona Martina Slomška

»Navadimo se v svojem vsakdanjem življenju na pameten red. Ne bi bila modrost in ne prava svetost, danes živeti trdo, jutri mehkužno, danes biti marljiv, jutri zanikrn. Samo red pospešuje srečno življenje družbe in posameznika.«

Pisarna Karitas

Pisarna Karitas je odprta vsak 1. torek v mesecu od 18.00 do 18.30.

Dragi mož, draga žena, saj nista pozabila, kaj sta si obljubila, kajne?

Želja, da bi dobili lepo, nam pomaga vzdržati v slabem. V Svetem pismu (1 Mz 29, 15-35), je ohranjena zelo pomenljiva zgodba o Jakobu, ki je želel dobiti ljubljeno dekle Rahelo. Njen oče Laban je imel še eno hči Leo, ki je bila manj lepa. Takole piše:  »Ker je Jakob ljubil Rahelo, je rekel Labánu: »Služil ti bom sedem let za tvojo mlajšo hčer Rahelo.« Dokler je med vama želja in pričakovanje, da bosta drug pri drugem dobila še kaj lepega, potem sta pripravljena iti tudi skozi težke dni. Ko teh pričakovanj ni več, samo še odidemo. Laban je Jakoba prinesel okrog in mu podtaknil Leo. Toda Jakob je bil pripravljen delati še 7 let, da je dobil ljubljeno Rahelo. Ne pozabi, da je tvoj mož /tvoja žena zelo dragocen/dragocena. Vreden/vredna je najmanj toliko, kot zaslužiš v službi v 14 letih! Zanimivo pa je tole: Rahela je bila bolj lepa, a manj rodovitna: Rahela na nek način predstavlja lepe dogodke, ki jih skupaj soustvarjata, prijetna presenečenja, ki si jih pripravljata. Predstavlja vse lepe stvari, ki jih še vidita pred seboj. Lea je bila manj lepa, a bolj rodovitna: Lea je rodila 6 sinov in 1 hči, Rahela le dva sinova (Jožefa in Benjamina). Lea na nek način predstavlja vajine težave in medsebojne neprijetnosti. Če takrat zdržita, se vama lahko pozneje zelo obrestuje (PRIMER: Dva zakonca sta se dobro sprla. Ker je ženi moževa sestra svetovala, naj ne odide, je spala v garaži 3 mesece … ker nista za seboj podrla vseh mostov, sta ostala skupaj in pozneje še marsikaj lepega doživela).

Spoštuj druge narode, a ceni tudi svojega

Včasih sem presenečen, kako malo poznamo in cenimo svoj narod. Velikokrat pišemo o drugih ljudeh, svojih stvari in svojih ljudi pa kar nekako ne znamo pohvaliti. Najbrž še niste slišali za Alberta Volka, sina Slovenskega izseljenca iz Dobravelj blizu Trsta. Še manj vam je najbrž znano, da je prav ta možak skupaj s svojim sodelavcem izdelal posebna kolesa za lunarno vozilo Apollo 15. Njegovo delo je dobesedno pustilo sledi na Luni, oddaljeni 385.000 km od Zemlje in vozilo se je po vseh poročilih odlično obneslo.    

Objava

Pripravljamo gradivo (tudi slikovno) za knjigo, ki bo izšla ob 25. letnici župnije. Zaradi zakona o varstvu osebnih podatkov prosimo vse, ki morebiti ne želijo biti objavljeni na kakšni fotografiji, da to sporočite v župnišče. V primeru da tega ne storite, smatramo, da se z objavo strinjate.

Napovedujemo:

- v nedeljo 21.7.2019 bo Krištofova nedelja. Po vseh svetih mašah bomo blagoslovili vaša vozila. Ob tej priložnosti lahko darujete dar za srečno prevožene kilometre. Dar bomo namenili za nakup vozil misijonarjem, ki delujejo v misijonskih deželah.

- v nedeljo 21.7.2019 ob 18.00 se v Logarski dolini začnejo duhovne vaje za mladino. Teden dni boste skupaj z drugimi fanti in dekleti preživeli v prelepi naravi, petju, igrah in druženju z Bogom. Prijavite se lahko na: stefanija.logar@rkc.si

Glinška – kozlova nedelja – žegnanje na Glincah

Vsakoletno avgustovsko praznovanje v cerkvici svetega Antona na Glincah bo tudi letos na prvo nedeljo v avgustu - 4.8.2019. Slovesna sveta maša, ki jo bomo darovali ob 7.30, naj bo priložnost da se Bogu zahvalimo za vse, kar prejemamo od prijateljstva z ljudmi in prijateljstva z Bogom.  Po sveti maši ste vabljeni k mežnariji na klepet in prigrizek. Gospodinjam se že vnaprej zahvaljujem za dobrote, ki jih boste pripravile. Povabite se med seboj in pridite v čim večjem številu.

- v četrtek 15.8.2019 bomo praznovali Marijino vnebovzetje ali Veliki Šmaren. Svete maše bodo kot ob nedeljah: 7.30 na Glincah, ter 8.30 in 10.00 v Podutiku.

- v petek 16.8.2019 bo praznik svetega Roka v Dravljah. Sveta maša za našo župnijo bo ob 10.00. Med mašo bo tudi priložnost za sveto spoved.

Praznovanje 100-letnice priključitve Prekmurja nazaj k Sloveniji:

Dne 17.8.2019 bo ob 17.00 v Beltincih slovesna zahvalna sveta maša ob somaševanju slovenskih škofov, gostov iz sosednjih škofij in duhovnikov.

Tistega za zdajšnje generacije že zelo oddaljenega leta 1919, so se za Slovence dogajale usodne stvari. Dotedanja skupna državna tvorba avstro-ogrska monarhija je ob koncu prve svetovne vojne razpadla in na navedeni mirovni konferenci so pogajalci risali nove meje novih držav. In če ne bi duhovnik, dr. Matija Slavič naknadno okrepil slovenskega dela pogajalske skupine SHS, bi drugi pogajalci najbrž kar pozabili na Slovence na levem bregu Mure. Do prelomnega dejanja je, ob zelo domišljenem pristopu dr. Matije Slaviča, izvedenca za Prekmurje, sicer Prleka, a po babici tudi Prekmurca, prišlo v Parizu, ko je bila z naknadnim sklepom vrhovnega sveta mirovne konference večina ozemlja, kjer je v Ogrski živelo večinsko slovensko prebivalstvo, to je današnje Prekmurje, naknadno priključeno novi skupni državi SHS. A žal ne vse ozemlje, kajti Porabje je, vsem prizadevanjem navkljub, ostalo zunaj meja nove domovine slovenskega naroda. Glavno in največje delo pa je bilo v prelomnih časih in že stoletja pred tem opravljeno tukaj, doma. Opravili so ga slovenski narodni buditelji – od Jožefa Klekla st. in njegovih sodobnikov do bolj ali manj znanih predhodnikov, od obeh Küzmičev do Košiča, Ivanocija, Küharjev, Baše, Klekla ml., Jeriča in mnogih drugih, ki so skozi stoletja med preprostim slovenskim življem na levem bregu Mure širili in ohranjali slovensko govorjeno in pisano besedo ter narodnostno pripadnost.

Obisk bolnih, starejših in invalidov

Ker bom v začetku avgusta v Medžugorju, bom obiskal starejše, bolne in invalide že teden dni prej (26. in 27.7). Oba dneva bo sv. maša tudi ob 8.00 na Glincah.

V preteklih mesecih so bili krščeni

V nedeljo 9.6.2019

- Gaber Tišma

- Lovrenc Tišma

- Rozalija Korenčan

V nedeljo 16.6.2019

- Paulina Knafelc

V soboto 29.6.2019

- Alina Avsenek

V nedeljo 30.6.2019

- Jure Dovečar                 (Čestitamo!)

Sveti zakon so v naši župniji sklenili

V soboto 22.6.2019

Andrej KOPLAN in Nina ŽIVEC

V soboto 29.6.2019

Aleš AVSENEK in Anja KOŠIR                  (Čestitamo!)

Lokacija:
Print Friendly and PDF