Preskoči na vsebino


Oznanila 26,3

SPREMINJANJE NA BOLJE

Neki znanec mi je nekoč pripovedoval tale pripetljaj: Bil je študent na Filozofski fakulteti, bolj umetniškega duha in je zelo poredko zahajal na predavanja. Nekega dne se je odločil da gre zopet malo pogledat v Ljubljano, na fakulteto. Postavil se je za cesto in štopal. Kmalu mu je ustavil prijazen starejši voznik in ga odpeljal proti Ljubljani. Med potjo sta se začela pogovarjati, beseda je dala besedo in voznik ga je vprašal: »Kam pa greste?«  Fant: »Malo grem v Ljubljano, na faks!« Moški: »A študent ste? Na katero fakulteto pa hodite?« Fant: »Na Filozofsko, na slavistiko…« Moški: »O… lepo… in kako vam kaj gre?« Fant: »Hja tko, tko… na predavanja skoraj ne hodim…« Moški: »Pa poznate kakšne profesorje?« Fant: »No nekatere že…« Moški: »Kateri profesor pa velja za najbolj zaguljenega?« Fant: »Profesor Toporišič…ta je menda zaguljen kot strela…« Moški: »Pa je kaj štosov o njem?« Fant: »Uh…polno…« Moški: »No… povej kakšnega.« In fant je stresal štose iz rokava… Nekaterim sta se skupaj prav prijetno nasmejala… Ko sta prispela v mesto, mu je moški dejal: »No… ko sva se takole luštno pogovarjala, mi pa vsaj svoje ime in priimek zaupajte.« Ko mu je fant povedal svoje ime, mu je tudi moški stisnil roko in dejal: »Jaz sem pa profesor Toporišič!...« Lahko si predstavljamo, da so se fantu ob tem postavili lasje pokonci. In dvomom da je prav kmalu zbral dovolj poguma, da se je oglasil na izpitu pri Toporišiču. Tudi Jezusovi učenci so imeli podobno izkušnjo. Čeprav so videli mnoge Jezusove čudeže, so ga imeli vseeno za navadnega človeka. Zato so se silno prestrašili ob pogledu na njegovo mogočnost (ko se je pred njimi spremenil). Ob Jezusovi lepoti so se zavedli svoje grešnosti, nepopolnosti in lastne majhnosti… Toda vedeli so, da jih ima Jezus kljub njihovi nepopolnosti in grešnosti rad!!! Prav to spoznanje jim je vlivalo voljo, da bi postajali boljši… Zaradi Jezusa, se je začelo tudi njihovo spreminjanje. Naj bo tudi z nami tako. Postni čas hitro beži, zato ne bodimo kakor polžki. Dobro izkoristimo čas, da nam ne uide, in se boljšajmo. Naj nam tudi Jezus pri tem pomaga.

Misel blaženega Antona Martina Slomška

»Bog nas ne oblaga s trpljenjem čez naše moči. Kadar bo dovolj, nam bo preložil. Vsako, še tako veliko trpljenje, malo časa traja. Kadar trpimo, ne pozabimo, da jih je veliko tisoč po svetu, ki trpijo huje od nas.«

Pisarna Karitas

Pisarna Karitas je odprta vsak 1. torek v mesecu od 18.00 do 18.30.

Dragi mož, draga žena, saj nista pozabila, kaj sta si obljubila, kajne?  

Draga zakonca … spomnita se, kako sta bila v prvih časih vajinega odnosa pozorna drug do drugega. Se še spomnita ko sta se prvič zazrla v oči … Potem pa pridejo dnevi vsakdana in dnevna rutina prekrije vse drobne vsakodnevne lepote, ker:  1. nimamo časa da bi jih videli. 2. se nanje navadimo in izgubimo čut za občudovanje in veselje. V teh postnih dneh bodita pozorna na dve stvari: POSLUŠATI, GLEDATI. »Poslušati«: Ko se poslušamo si ne vpadajmo v besedo! Pri zakonskih skupinah imamo lepo navado da vsak pove svoje mnenje in svoje poglede. Noben mu ne oporeka ali z njim debatira, ampak (ko je na vrsti) enostavno pove svoje mnenje… // Pri pogovoru lahko dodate: Če sem te prav razumel, je to potem … // + ko se pogovarjaš NE HITI! … v hitrici se najhitreje sporečemo … »Gledati«: Ko se z nekom pogovarjaš, ga poslušaš tudi z očmi. Kdaj si svojo ženo/moža med poslušanjem zadnjič zares gledal/gledala v oči, oz. vsaj nisi mislil(a) na kaj drugega?

Spoštuj druge narode, a ceni tudi svojega

Včasih sem presenečen, kako malo poznamo in cenimo svoj narod. Velikokrat pišemo o drugih ljudeh, svojih stvari in svojih ljudi pa kar nekako ne znamo pohvaliti. Dr. Robert (Bob) Pucel je ameriški Slovenec, ki je leta 1965 zasnoval prve programe za integrirano vezje na svetu. Poleg tega je zasnoval prve mikrovalovne polprevodnike. Integrirano vezje (tudi čip) je mikrovezje, sestavljeno iz množice elektronskih elementov, ki so na skupni podlagi iz polprevodniškega materiala med seboj povezani v električno vezje. Izdelava integriranih vezij je postala mogoča ko so prišli do odkritja, da lahko polprevodniki opravljajo enako nalogo kot vakuumske cevi. Prednost polprevodniških materialov od vakuumskih cevi je predvsem njihova majhnost in relativno enostavna izdelava v velikem številu. Med najbolj napredna integrirana vezja spadajo mikroprocesorji, ki jih danes najdemo v računalnikih, pa vse do mikrovalovne pečice.

Poznamo svojo zgodovino?

Ob objavi obletnice o bitki pri Sisku na Facebooku, je med komentarji neki Branko med drugim zapisal: ,,Slovenci so dobili svojo neodvisno republiko SLO zdaj po vojni 1990-91, prej pa jih sploh ni bilo … kaj šele takrat, ko so Turki  vladali vse do Dunaja. To vejo vsi razumni ljudje…« Izjava in z njo piščevo zgodovinsko neznanje, sta me milo rečeno presenetila. Kot da smo se Slovenci znašli tukaj šele leta 1991.

Koliko sile in bojnega navdušenja je živelo v slovenskem narodu, izpričujejo zlasti drzni napadi na južne sosede, Longobarde in Furlane, ki so bili za Slovence večinoma zmagoviti. O tej dobi slovenske zgodovine, ki nam kaže naše pradede kot junaške, bojevite ljudi, vajene z orožjem v roki si osvajati zemljo, nam obširno poroča longobardski zgodovinar Pavel Diakon. Ta mož se je rodil okoli leta 725. v mestu Čedadu na Furlanskem, torej prav blizu slovenske meje. Iz te dobe nam je ohranil Pavel Diakon lep spominek slovenske usmiljenosti. Pripoveduje namreč, kako čudovito se je rešil njegov praded Lopichis obrske sužnosti in povrnil zopet v Furlanijo. Ko je Lopichis bežal iz obrske dežele, je blodil več dni po goratih krajih. Trohica kruha, katero je vzel s seboj, mu je kmalu pošla. V nevarnosti je bil, da bi umrl lakote. Nato pride v kraj, kjer so stanovali Slovenci. Neka postarana slovenska žena hitro spozna, da je begunec in da od lakote omaguje. Usmili se ga, skrije ga v svoji hiši in mu skrivaj po malem daje potrebne hrane, dokler si ni opomogel. Ko je bil že dovolj krepak, mu je dala še nekaj živeža na pot, in ga poučila, v katero stran mora iti. Tako je Lopichis že čez par dni prišel zdrav na svoj dom. Boji z združenimi Slovenci in Obri so bili za Furlane vedno nesrečni. Le oni del Slovencev, ki so bivali na skrajnem jugozapadu, v čedadski okolici in po goriških brdih do Medane, se jim je okoli l. 611. posrečilo za nekaj časa dobiti v svojo oblast. Brez dvoma Slovencem ni bilo toliko za plen in požiganje, kolikor bolj za lepe, sončne italijanske ravnine, kjer so se hoteli stalno naseliti. Z dveh strani so skušali prodirati v Furlanijo, ob Nadiži proti Čedadu in po tako imenovani ogrski cesti mimo Palmanove proti Taljamentu. Toda na meji so stali bojeviti Furlani z mečem v roki in branili vhod v Italijo. Zato je prišlo do krvavih spopadov. (vir: splet)

Marijin kip na trgu pred cerkvijo

Hvala za vaše darove za Marijin kip, ki ga želimo v spomin na petindvajset letnico naše župnije postaviti na trgu pred cerkvijo. Ravno v petek sva bila z g. Marjanom na obisku pri kiparju. Zima nam je na srečo naklonjena in delo lahko poteka tako rekoč brez prekinitve. Glavna oblika je narejena, sedaj se bodo začela drobna dela, ki bodo tudi najdalj trajala. Kdor želi podpreti delo, lahko odda svoj dar v nabiralnik, ki stoji v cerkvi.

Obisk bolnih, starejših in invalidov

V mesecu marcu bo obisk na prvi petek 6.3.2020, v aprilu pa 3.4.2020. Na prvi petek in soboto bo sv. maša ob 8.00 na Glincah.

Seja župnijskega pastoralnega sveta v aprilu

Srečanje članov župnijskega pastoralnega sveta bo v torek 7.4.2020 ob 19.45. Vzemite si čas.

Nadaljujemo s tečajem Gama

Tečaj Gama je namenjen vsem, ki želijo nadgraditi krščansko znanje. Dobimo se v četrtek, 19.3.2019 ob 20:00. Tokratna tema bo o zdravilnih močeh dotika. Predavanju bo sledil pogovor.

Svetopisemska skupina

Vsak drugi ponedeljek v mesecu ob 19.45 se lahko na zanimiv način srečate z razlago evangeljskih odlomkov. Vabljeni v ponedeljek 9.3.2020. Ne bo vam dolgčas.

Sestanek za starše prvoobhajancev

Bo v torek 10.3. ob 18.00. Starši, zapišite in pridite.

Sestanek za starše birmancev

Bo v sredo 11.3. ob 18.00. Starši, zapišite in pridite.

Srečanje za animatorje letošnjega oratorija

Bo v petek 20.3.2020 ob 20.00. Vabljeni vsi mladi, ki želite nekaj dobrega narediti za otroke.

Ustvarjalne delavnice za upokojenke

Ustvarjalne delavnice potekajo vsak ponedeljek od 9.00-12.00. Dobrodošle še nove ustvarjalke. Vesele vas bodo!

Dekanijska molitev križevega pota v Žlebah

V nedeljo 29.3. se bomo ot vsako leto zbrali k molitvi križevega pota v naravi – v Žlebah nad Presko. Molitev se začne ob 15.00 in je odlična priložnost tudi za družine z majhnimi otroki.

Možnost za spoved pred Veliko nočjo

Za mladino bo v soboto 4.4. ob 20.00

Za farane bo na cvetno nedeljo 5.4. med vsemi svetimi mašami.

Nicky Cruz v Ljubljani

V torek 17. marca ob 19.00 bo na Gospodarskem razstavišču spregovoril Nicky Cruz. Nicky Cruz se je že od mladih nog soočal z nasiljem v domači družini. To ga je polagoma utrdilo v prepričanju, da se vse da rešiti z nasiljem. V letih odraščanja je postajal vedno bolj neobvladljiv, zato ga je oče poslal v Ameriko k enemu od svojih starejših sinov. Upal je, da ga bo v novem okolju srečala pamet, da bo uredil svoje življenje in si poiskal delo, s katerim se bo lahko vzdrževal. Žal se je Nickyjevo življenje odvilo v čisto drugo smer. V želji po varnosti je vstopil v ulično tolpo, ki je postala njegova družina. Tu je zaradi poguma in veselja do nasilja polagoma napredoval v predsednika ene najbolj nevarnih New Yorških uličnih tolp z imenom Mau Mau. Kot je pozneje povedal, bi s takim stilom življenja preživel še največ dve leti. Ali bi ga v bojih z drugimi tolpami ubili, ali pa bi ga obsodili na doživljenjski zapor. Srečanje z Jezusom je v njegovo življenje prineslo veselje, optimizem in mir. Vse to še danes deli ljudem po vsem svetu. Je človek, ki mu je vredno prisluhniti. Spregovoril je tudi zapornikom v največjih zaporih širom sveta, med katere spada tudi Penal de Ciudad Barrios v El Salvadorju, ki je eden najnevarnejših zaporov na svetu. Svojo življenjsko zgodbo je popisal v knjigi z naslovom Run Baby, Run (Teci sinko teci), ki je prevedena tudi v slovenščino. V založbi Družina bo izšla v kratkem, prav tako pa še ena njegova knjiga z naslovom Hudič nima matere (The Devil Has No Mother). Karte lahko kupite na Petrolu (sistem Eventim) (cena: 5 EUR)

Oratorijski animatorji vabljeni tudi na Rakovnik

Prvo spomladansko srečanje animatorjev bo na Rakovniku 21.3.2020 od 9.00 do 12.00. Spoznali bomo temo letošnjega oratorija, se poigrali in sodelovali v različnih delavnicah.

Srečanje za bralce Božje besede

Bo v Šentvidu, v domu sv. Vida v ponedeljek 23.3. ob 20.00. Predaval bo slavist Kozma Ahačič. Toplo priporočam.

Vabljeni v Dravlje na predavanje Jožeta Možine

V petek 27.3. ste ob 20.00 vabljeni v Dravlje. Jože Možina bo predstavil svojo novo knjigo Slovenski razkol.

Ustvarjalne delavnice

V postnem času ste ob sobotah od 10.00-12.00 vabljeni na ustvarjalne delavnice. Prva bo 21.3. (darila za mamice), druga bo 28.3. (krašenje velikonočnih pirhov, tretja bo 4.4. (izdelava butaric). Pridite zraven tudi starši.  

Pomembnejši dogodki v marcu:

10.3. – 40 mučencev

19.3. – God svetega Jožefa

25.3. – Gospodovo oznanjenje – materinski dan

5.4. – Cvetna nedelja

Postni čas

Gotovo smo se v postnem času vsi odločili za kakšen trud. Nekateri se bodo čemu odpovedali (manj računalnika, ne na telefon po 22-ti, brez kave, sladkarij …), drugi bodo skušali kaj dobrega delati (več vzpodbujati, redno telovaditi, pohvaliti, priti točno v službo,…) Naj nam Jezus da moči, da bomo vztrajali!

Molitev križevega pota ob petkih v postu ob 19.00:

13. marec: vodijo člani Karitas

20. marec: vodijo ministranti

27. marec: vodijo birmanci

3. april: vodijo odrasli pevci  

K Bogu sta odšla

V nedeljo 16.2.2020: Jožefa Meglič z Ul. Nade Čamernikove

V ponedeljek 2.3.2020: Janez Eržen z Blažičeve ul. (Spomnimo se ju v molitvi)

Lokacija:
Print Friendly and PDF