Preskoči na vsebino


Oznanila leto 20, št. 5

SE BOGU ZARES UPAMO POPOLNOMA PREPUSTITI?

 

 »Dragi otroci! Vabim vas, da več premišljujete o svoji prihodnosti. Vi ustvarjate nov svet brez Boga, pri čemer se zanašate le na svoje moči, zato se ne čudite, če ste nezado­voljni in brez veselja. Ta čas je moj čas. Zato vas, otročiči, ponovno kličem k mo­litvi, da se združite z Bogom; občutili boste lakoto po Božji besedi in vaša srca, otročiči, se bodo napolnjevala z radostjo. Kjerkoli boste, pričujte o Božji ljubezni. Blagoslavljam vas in vam ponavljam: z vami sem zato, da bi vam pomagala. Hvala, ker ste se odzvali mojemu klicu.« (Sporočilo 25. januarja 1997)

Sestra Emanuel je v knjigi Zmagoslavje srca zapisala: Za vse, ki jih je strah prihodnosti, imam nasvet. Božja Previdnost je »božanstvena« v najožjem pomenu besede in deluje po svojih načelih; njeni glavni odliki sta ljubezen in humor. Božja Previdnost kar naprej preseneča, njena domišljija pa je kot igre brez meja. S svojimi izbranci ravna čudovito. Kako je torej mogoče, da je teh izbrancev tako malo? Problem je v tem, da so le redki pripravljeni Bogu res zaupati. Če se oklepamo stvari, če kopičimo dobrine, če smo pretirano zaskrbljeni … se Bogu umaknemo. V Medžugorju nas Marija nenehno spominja na Božjo dobroto:

»Vedno prepustite bremena Bogu in ne skrbite.« (11. oktober 1984)

»Bog vam bo dal velika darila, če se mu boste prepustili.« (19. december 1985)

»Izročite skrbi Jezusu. Poslušajte, kaj pravi v evangeliju: 'Kdo od vas si lahko s svojo skrbjo podaljša življenje za en sam komolec?'« (Evangelij po Luku 12,25) (30. oktober 1983)

»Kličem vas k popolni prepustitvi Bogu; naj bo vse, kar imate, v Božjih rokah,« (25. april 1989)

Zelo nenavadna je zgodba Cathy, moje čudovite pri­jateljice iz Združenih držav. Sedeminštirideset let ima, rodila je osem otrok in že od poroke z Denisom z zadovoljstvom raziskuje darove in zakladnice Božje Previdnosti; še toliko bolj, ker oba močno delujeta za Medžugorje in sta izbra­no orodje v Marijinih rokah. Ko mi Cathy pripoveduje svoje dogodivščine, ne vem, ali naj se smejem ali jočem. Naj povem njeno zadnjo prigodo:

Cathy se je trdno odločila, da bo dobesedno živela Marijino prošnjo iz sporočila 25. avgusta 1996: »Dragi otroci, poslušajte, ker vam želim govoriti in vas povabiti k še večji veri in zaupanju v Boga ...« En mesec po tej odločitvi se je nekega dne umaknila v svojo sobo, da bi se zbrala. Bila je vesela, ker je končno imela nekoliko miru. Komaj je zaprla vrata, je v srcu začutila, da jo Gospod Bog prosi, naj odide po nakupih. Toda Cathy si tega niti najmanj ni želela, ker je bil trenutek slabo zbran (ura, ko je v trgovinah največji naval). A ker si je obljubila, da bo vedno ubogala notranji nagib, se je potrudila in šla. V blagovnici je napolnila voziček in vanj nametala dvakrat več kot običajno, da se ji še lep čas ne bi bilo treba vrniti v nakupovalni center. Ko je stala v vrsti, jo je neka gospa prehitela in se vrinila pred njo. Cathy je sklenila, da bo ostala mirna in je začela moliti. Ko je prišla do blagajne, je pristopil k njej uslužbenec trgovine in ji rekel: »Čestitamo, draga gospa, vi ste naša 5000. stranka! Ste zmagovalka naše velike igre za promocijo! Vse, kar imate v vozičku, vam podarimo za nagrado!«

Če je Cathy v nakupovalni center prišla s težkimi nogami, je iz njega odplavala na krilih Božje Previdnosti! Ko je na parkirišču našla svoj avto, je s polnim prtljažnikom odpeljala proti domu. Toda Božja Previdnost tisti dan še ni rekla zadnje besede. Ob prvem ovinku, ko je nameravala zaviti desno proti domu, je Cathy zaslišala nov klic notranjega glasu: »Zavij levo!«

»Toda, Gospod Bog, ta pot je daljša!«

»Zavij levo!«

Spet zaradi obljube Cathy zavije levo. Pojavi se komaj opazen občutek nesmiselnosti njenega početja. Moli in si govori: »No, bomo videli!« naenkrat opazi ob cesti prijateljico iz mladosti, s katero se nista videli že dvajset let!

»Jane! Neverjetno, kaj pa ti v South Bendu?!«

In ona: »Cathy! Kakšna Božja previdnost!«

V tistem času je bila Jane v veliki stiski, ker je pri petinštiridesetih zanosila šestega otroka. Njena okolica jo je prepričevala, da rojstvo otroka nima nobenega smisla. Zmedena od ponižujočih opazk svojih bližnjih, neumestnih šal in predvsem enoglasnih nasvetov za splav, je Jane drsela v vedno hujšo depresijo. Ko je vse razložila, je dodala: »Razumeš, stara sem petinštirideset let!«

»In kaj potem,« veselo zavpije Cathy, »jaz pri petinštiridesetih letih nisem rodila šestega, ampak osmega otroka! In če bi ti videla, kako je vsem v veselje! Pridi, predstavila ti ga bom!«

Janin moralni barometer se je skokovito dvignil in vsak šepet ali poziv k splavu je nenadoma utihnil. Danes Amerika šteje en majhen zaklad več – Jane se je odločila in rodila. Hvala, Božja Previdnost!

MISEL BLAŽENEGA ANTONA MARTINA SLOMŠKA:

»Napuh je pregreha, po kateri človek sam sebe preceni, sam sebi pripisuje vrednosti, ki jih nima .. Iz napuha in prevzetije vstaja nehvaležnost, iz nehvaležnosti pregreha, iz pregrehe časna in večna nesreča.«

PISARNA KARITAS:

Pisarna Karitas je odprta vsak 1. torek v mesecu od 18.00 do 18.30.

 

DRAGI MOŽ, DRAGA ŽENA, SAJ NISTA POZABILA, KAJ STA SI OBLJUBILA, KAJNE? (XXXV. del):

Vsak človek ima svoj način govorice in počasi morava odkrivati, kakšen je najin način, v kakšnih okoliščinah najlažje govoriva o sebi. *Nikoli ne sme biti pri želji, da mi sozakonec kaj pove, kakršne koli prisile. *Nikoli ne smem zlorabljati povedanega proti tistemu, ki je kaj povedal. *Žene pri taki stvari potrebujejo veliko mero poslušanja. Možje navadno čakamo primerne priložnosti za besedo po morda daljšem premisleku. *Vsakdo ima svoj tok misli. Zato je treba vedno znova vprašati, ali si prav razumel ali razumela povedano. *Osnovno stališče mora vsekakor biti popolna dobrohotnost - naprimer: To ti povem, ker želim da je najin odnos lepši in ne zato, ker bi te hotel(a) prizadeti … *Če si izbereva določen čas za pogovor, bo laže prej ali slej prišlo do globljega pogovora, kot če samo čakava, da bo samo po sebi prišlo do tega.

 

MLAJŠI IN STAREJŠI UPOKOJENCI, PRISRČNO VABLJENI:

V našem župnišču se pod okriljem župnijske Karitas vsak ponedeljek od 9.00-12.00 zbirajo upokojenke, malo poklepetajo in obenem tidi kaj lepega izdelajo. Pridružite se jim.

 

ZADNJO NEDELJO V JUNIJU BOMO PRAZNOVALI OBLETNICE POROK!

Praznovanje bo v nedeljo 29.6.2014 pri sveti maši ob 10.00. Ker nimamo veliko podatkov o porokah, prosim tiste, ki obhajate 5., 10., 15., 20. in višjo obletnico poroke, da izpolnite prijavnico, ki je v cerkvi, na mizicah za tisk. Tisti, ki še premišljujete, ali bi se prijavili - kar pogumno! Ne bo vam treba nastopati! Po sveti maši vas vabim na prijateljsko srečanje in zakusko v župnišče.

 

POČITNIŠKI TEDEN ZA OTROKE - ORATORIJ:

ORATORIJ – pester počitniški teden za otroke se bo začel v nedeljo 29.6. ob 18.00, ko se bomo naučili himno in bomo udeležencem razdelili oratorialne majčke. Oratorij pa bo potekal od ponedeljka, do petka 4.7.2014. Čas za prijave se počasi končuje!

 

NAPOVEDUJEMO:

- Zaključni koncert letošnjih udeležencev tečajev igranja kitare bo v petek 13.6.2014. Najprej bodo ob 19.00 sodelovali pri sveti maši, nato bo ob 20.00 v župnijski dvorani še koncert. Vabljeni!

- Zaključek veroučnega leta v nedeljo 15.6.2014 pri sveti maši ob 10.00. Pri tej sveti maši bodo veroukarji dobili tudi spričevala.

 

GREMO NA POČITNICE, GREMO NA …

Otroci se v teh dneh že veselijo bližajočih se počitnic. Tudi odrasli si boste gotovo privoščili nekaj dni oddiha. Iz srca vam jih privoščim. Odpočijte si, pojdite v kakšno novo okolje, v naravo, med prijatelje … Kjer koli pa boste, ne pozabite na Jezusa.

Vsem želim res lepe počitnice in če boste pisali kartice, pošljite kakšno tudi v župnišče, na Podutiško 130!

 

OB KONCU VEROUČNEGA LETA ŽE PRILAGAM TUDI NOVI URNIK ZA PRIHODNJE VEROUČNO LETO 14/15:

Nekateri že gledate naprej proti novim začetkom, zato vam že sedaj prilagam tudi veroučni koledar za novo veroučno leto.

Vpisovanje bo potekalo 1.9, 2.9 in 3. 9. dopoldne od 8.00 do 9.00, ter popoldne od 16.30-18.30. Z veroukom bomo začeli v ponedeljek 8.9.2014.

Več podrobnosti prejmete v pismu, ki vam ga bom poslal v drugi polovici avgusta.

 

PONEDELJEK

TOREK

SREDA

16.00

 

8 r/9

7 r/9

 

9 r/9

 

17.00

1 r/9

3 r/9

4 r/9

2 r/9

5 r/9

6 r/9

18.00

 

 

Otroški pevski zbor

 

LETOŠNJI NOVOMAŠNIKI:

Letos ima ljubljanska nadškofija samo dva novomašnika. To sta: Andrej Naglič iz župnije Ribno pri Bledu in Mohor Rihtaršič iz župnije Selca nad Škofjo Loko. Tema se bo pridružilo še nekaj fantov iz vrst redovnikov. Mašniško posvečenje bo v ljubljanski stolnici v nedeljo 29.6.2014 ob 16.00. Molimo zanju in za vse letošnje novomašnike, da jih bo Gospod varoval nevarnosti in jih vodil tako, da nam bodo v blagoslov.

 

OBISK BOLNIH IN STAREJŠIH:

Bo v petek 4.7.2014. Kot ponavadi bo na prvi petek in prvo soboto maša tudi ob 8.00 na Glincah. Na ta dan obiščem tudi starejše in bolne iz naše župnije.

 

LETOS PRAZNUJEMO 2000-LETNICO PRVE OMEMBE EMONE:

Danes ni več dvoma, da antična Emona ni bila vojaški tabor (ta je nastal pred njo in ne na istem mestu); zgrajena je bila v zgolj treh ali štirih letih kot obrambno in infrastrukturno dovršena civilna naselbina.

Kdo so sploh bili Emonci in kako so živeli? Bilo jih je od 3000 do 5000, večinoma priseljencev s severa Italije, ki so sem prinesli tudi način življenja, kakršnega so bili vajeni. Mesto, obdano s kamnitim obzidjem s stolpi, je imelo pravokoten tloris z osrednjim trgom - središčem političnega, trgovskega in kulturnega življenja - in sistemom pravokotno križajočih se cest, med katerimi so bile stavbne površine. Hiše so bile zidane, okrašene z mozaiki in freskami in ogrevane, v mestu so bili po rimskih standardih kopališča (terme) in vodovod, pod cestami so bili po vsem mestu speljani zbirni kanali za odvajanje odplak (kloake). Tisto, kar poleg kakovostne bivalne kulture najbolj navdušuje in navdihuje, pa so najrazličnejši okrasni in uporabni predmeti: filigransko izdelane geme, ki so jih uporabljali kot nakit in za pečatenje, vrhunski izdelki iz stekla, domiselno oblikovano posodje ...

Življenje v rimski Emoni naj bi dokončno zamrlo nekje v prvi polo­vici 6. stoletja. Sledi tega življenja si lahko ogledate v treh prenovljenih arheoloških parkih, povezanih v dva kilometra dolgo krožno pot, ki povezuje deset prepoznavnih točk, antičnih spomenikov v Ljubljani. Vabljeni tudi na razstavi v Mestni in Narodni muzej, posvečeni tej ugledni predhodnici naše prestolnice. (dr. Marija Javornik)

 

V MESECU MARCU JE BILA KRŠČENA:

V nedeljo 30.3.2014

- Eva Bec

V MESECU MAJU SO BILI KRŠČENI:

V nedeljo 11.5.2014

- Melani Šoba, Lucija Lenič in Gašper Nadvešnik

V nedeljo 18.5.2014

- Vita Erjavec

V soboto 31.5.2014

- Tina Débelič, Lucija Ponikvar, Karolina Ponikvar, Izadora Nemec in Tadej Vidrajz Žavbi

 

V MESECU JUNIJU JE BILA KRŠČENA:

V nedeljo 1.6.2014

- Mojca Dolničar               (Čestitamo!)

 

V MAJU STA V NAŠI ŽUPNIJI STOPILA NA SKUPNO POT:

V soboto 31.5.2014

- Matic Vidmar in Ines Korelc      (Čestitamo!)

 

K BOGU STA ODŠLA:

V sredo 30.4.2014

- Dušica Šiftar

V ponedeljek 12.5.2014

- Andrej Zavašnik           (Spomnimo se ju v molitvi)

 

 

Svete maše od 9. junija do 13. julija 2014

 

Po

9.

Binkoštni pon.

19.00

Podutik

+ Ivan in Marija Mežêk

To

10.

E. Poppe

19.00

Podutik

+ Rihtarjevi

Sr

11.

Barnaba

19.00

Podutik

+ Vinko Beguš in Beguševi

Čet

12.

Adelajda

19.00

Podutik

+ Dušica Šiftar (30.dan)

Molitev v zahvalo za veroučno in šolsko leto

Pe

13.

A. Padovanski

19.00

Podutik

za zdravje (E)

So

14.

Rihard

19.00

Podutik

živi in pok. Laznik in Kavčič

Ne

15.

Nedelja

Sv. Trojice

7.30

8.30

10.00

Glince

Podutik

Podutik

+ Alojz Skopec

+ Ljudmila in Ivo Žan

za farane

Ob 10.00 zaključek veroučnega leta (otroci dobijo spričevala)

Po

16.

Beno

19.00

Podutik

+ Anton Škof (115) (obl.)

To

17.

Albert

19.00

Podutik

za dobrotnike

Sr

18.

G.J. Barbarigo

19.00

Podutik

za žive iz družine Gregorčič

Čet

19.

SRT

9.00

19.00

Podutik

Podutik

za farane

+ Alojzija Setnikar

Za nas dan celodnevnega češčenja Najsvetejšega

Pe

20.

Adalbert

19.00

Podutik

po namenu in v čast MB

So

21.

A. Gonzaga

19.00

Podutik

+ Alojz Zibelnik in Alojz Babnik

Ne

22.

12. nedelja

med letom

9.00

Podutik

+ brat Janez Dolničar

+ st. Janez in Marija Erjavec

za farane

Župnijski praznik – samo ena sveta maša in procesija

Po

23.

Agripina

19.00

Podutik

+ Gregorčič in Troha

To

24.

r. J. Krstnika

19.00

Podutik

+ Janez Grabljevec

+ Janez Šušteršič

Sr

25.

Doroteja

19.00

Podutik

po namenu AŠ

Čet

26.

J. Escriva

19.00

Podutik

+ družina Kern

Za blagoslov domovine

Pe

27.

Srce Jezusovo

19.00

Podutik

za zdravje (M)

So

28.

Srce Marijino

19.00

Podutik

za farane

Ne

29.

13. nedelja

med letom

7.30

8.30

10.00

Glince

Podutik

Podutik

+ Miro Babnik (obl.)

+ sestra in bratje Rozman

+ Neva Podlesnik

+ Blaž Farič

Ob 10.00 obletnice porok // Ob 18.00 začetek oratorija

Po

30.

Bertrand

19.00

Podutik

v zahvalo (TM)

To

1.

Estera

19.00

Podutik

+ Hočevarjevi

Sr

2.

Ptujskog. MB

19.00

Podutik

za zdravje (P)

Čet

3.

Tomaž ap.

19.00

Podutik

+ starši Geršak

Molitev za Božji blagoslov med počitnicami

Pe

4.

Urh

8.00

19.00

Glince

Podutik

za svetost duhovnih

+ Marija Vičič, Marija in Anton Kosi

Prvi petek - obisk starejših, invalidov, bolnih

So

5.

Ciril in Metod

8.00

19.00

Glince

Podutik

za nove duhovne poklice

v zahvalo MB (U)

Obhajamo prvo soboto

Ne

6.

14. nedelja

med letom

7.30

8.30

10.00

Glince

Podutik

Podutik

za farane

+ Janez in Marija Erjavec

+ Alojzij Oblák

Po

7.

Bl. A. Vovk

19.00

Podutik

+ Janez Šušteršič

To

8.

Avspicij

19.00

Podutik

v zahvalo (K)

Sr

9.

Kit. mučenci

19.00

Podutik

za zdravje (B)

Čet

10.

Amalija

19.00

Podutik

+ Marjetka Jandrlič in

+ Marija Terezija Medvešček

Molitev za mlade

Pe

11.

Benedikt op.

19.00

Podutik

+ Drago Grahek

So

12.

Mohor, Fort.

19.00

Podutik

po namenu

Ne

13.

15. nedelja

med letom

7.30

8.30

10.00

Glince

Podutik

Podutik

+ Stanko Hafner in Ana Košir (obl.)

+ st. Janez in Marija Erjavec

za farane

 

Lokacija:
Print Friendly and PDF