Preskoči na vsebino


Oznanila leto 20, št. 6

ALI RES LAHKO POSTANEM OPTIMIST?

 

RES, ampak treba se je tudi malo potruditi.

 

Nekateri ljudje so že po karakterju taki, da so lažje dobrovoljni. Drugi se morajo nekoliko potruditi. Toda lepota in veličina človeka je tudi v tem, da se s trudom zmore spreminjati na bolje.

Naj vam v teh poletni dneh k spreminjanju na bolje pomaga tudi tale optimistova veroizpoved:

Obljubite si … in nekaj za to tudi naredite, da boste

* tako močni, da nič ne bo moglo skaliti vašega miru;

* da boste vsem, ki jih boste na poti srečali, govorili o zdravju, sreči in uspehu;

* da boste prijateljem pokazali, da ste nekaj posebnega;

* da boste v vsaki stvari videli pozitivno stvar in svoj optimizem uresničevali;

* da boste razmišljali le o najboljših stvareh, delali za najboljše in pričakovali le najboljše;

* da boste prav tako navdušeni nad uspehom drugih kot nad svojim;

* da boste pozabili na pretekle napake in šli naproti prihodnjim uspehom;

* da boste vedno izražali dobro voljo in vsakemu živemu bitju na svoji poti podarili nasmešek;

* da se boste toliko posvečali izboljševanju sebe, da ne boste imeli časa za kritiziranje drugih;

* da boste preveliki, da bi vas skrbelo, preveč plemeniti, da bi se jezili, premočni, da bi vas bilo strah, in presrečni, da bi pustili težavam, da vas tarejo;

* da boste imeli dobro mnenje o sebi in da boste to kazali svetu z dejanji in ne z besedami;

* da boste živeli v prepričanju, da so vsi na vaši strani, dokler ne boste zvesti najboljšemu v sebi.

(Optimistova veroizpoved - Joe Vitale)

 

MISEL BLAŽENEGA ANTONA MARTINA SLOMŠKA:

»Zakaj je toliko joka in javkanja po svetu? Zato, ker ljudje Bogu čast jemljejo, ob nedeljah in praznikih delajo. Dajmo Bogu, kar je Božjega in Bog nam bo dal, kar je potrebno za dušo in telo«

 

PISARNA KARITAS:

Pisarna Karitas je odprta vsak 1. torek v mesecu od 18.00 do 18.30.

 

DRAGI MOŽ, DRAGA ŽENA, SAJ NISTA POZABILA, KAJ STA SI OBLJUBILA, KAJNE? (XXXVI. del):

Sva ENA zakonska oseba

Dokler smreka raste, je lahko le vedno večja in lepša. Če neha rasti, se počasi posuši. Prav tako je z vama v zakonu. Lahko rasteta v zadovoljstvu. Če pa v tem trudu obstaneta, bosta počasi ovenela. V teh dneh živo obnovita spomine, kako sta se začela srečevati. Kaj vse si, mož, tedaj fant ali moški, počel, da bi jo osvojil, ker si menil, da bo ona tvoja dobra življenjska spremljevalka? V vajinem pogovoru naštej besede, opiši vedenje, dejanja, poskuse, napore, ki si jih takrat zmogel. (Primer: neki fant, je, ko je še osvajalsvojo bodočo ženo, na kolesu iz več km oddaljenega mesta pripeljal še nestopljen sladoled. Lahko si mislimo, kako hitro je moral vrteti pedala J)

Prav tako, pomisli ti, žena, takrat dekle ali ženska, kaj si vse znala lepega reči, pokazati, vprašati, se vesti, si obleči, se odišaviti, imeti pravo pričesko, ko si želela, da bi se odločil zate? Skušajta biti v naštevanju omenjenih dejanj v tistem prizadevanju čim bolj konkretna ali podrobna!

Takrat sta vedno iskala nove načine ... Zakaj ne bi vsega tega delala danes? Zdaj sta še na boljšem. Veliko bolje se poznata. TI-mož, si edini, ki lahko na tem svetu osrečuješ svojo ženo. In TI-žena si edina, ki srečo svojega moža držiš v svojih rokah.

 

POČITNICE, DOPUSTI !!!

Ni nujno, da gremo vedno nekam po svetu, da so počitnice lepe. Lahko si kakšen poseben večer ob ognju ali čem drugem, naredimo tudi doma. Včasih je lepo, da si med počitnicami privoščimo razkošje in pridemo k sveti maši tudi vsaj enkrat med tednom. Tudi kakšen enodnevni potep v hribe ali obisk prijateljev je lahko čudovito doživetje. Včasih pa je čudovito že tudi to, da doma zjutraj v miru pojemo zajtrk in dopustimo, da se nam kakšen dan nekoliko počasneje obrne.

 

KRIŠTOFOVA NEDELJA:

V nedeljo 27.7.2014 bomo obhajali Krištofovo nedeljo. Zelo težko bi bilo danes živeti, če ne bi imeli prevoznih sredstev. Kaj pomeni vozilo, se še posebno zavedajo tudi naši misijonarji. Nešteto oddaljenih naselij je lažje dosegljivih. Nešteto lačnim je lažje dostaviti hrano in mnogo bolnih je lažje pravočasno prepeljati v bolnišnico, kjer jim zagotovijo ustrezno pomoč. Ko se bomo na to nedeljo zahvaljevali za srečno prevožene poti, bomo darovali prav za ta namen, da bi prevozna sredstva koristila tudi pomoči potrebnim ljudem v manj razvitih delih sveta. Po vseh svetih mašah bomo blagoslovili vaša vozila in prosili Boga, naj vas na priprošnjo svetega Krištofa varuje na vseh poteh vašega življenja.

 

POMEMBNI GODOVI V JULIJU IN AVGUSTU:

26.7. - Joahim in Ana, starša Device Marije. Na ta dan so po tradiciji v mnogih krajih prišle k sveti maši še posebno matere in se sveti Ani priporočale za modrost pri vzgoji. Gotovo je lepo, da se na ta dan nekoliko bolj zahvalimo Bogu tudi za vse dobro, ki smo ga prejeli od svojih staršev.

15.8. – Veliki Šmaren – vnebovzetje Device Marije. Na ta praznik vsako leto ponovno posvetimo Mariji sebe in našo domovino.

 

OBISK BOLNIH, STAREJŠIH in INVALIDOV:

Bo na prvi petek 1.8.2014. Na prvi petek in soboto bo sv. maša tudi ob 8.00 na Glincah.

 

KOZLOVA NEDELJA - ŽEGNANJE NA GLINCAH:

Že sedaj vas želim spomniti na glinško nedeljo pri sv. Antonu na Glincah. Ta bo, kot vsako leto, prvo nedeljo v avgustu - letos 3.8.2014. Slovesno sveto mašo bomo darovali ob 7.30. Po sveti maši se bomo zadržali še ob klepetu in prigrizku. Vesel bom, če boste gospodinje pripravile kakšne dobrote. Že vnaprej hvala. Povabite se med seboj.

LETOS PRAZNUJEMO 2000-LETNICO PRVE OMEMBE EMONE:

Emona je bila sorazmerno majhno rimsko mesto, ki pa je imela živahno krščansko skupnost. Tej je dve pismi napisal celo sv. Hieronim, prvi prevajalec svetega pisma. Iz tistih časov je ohranjena tudi antična krstilnica (blizu Cankarjevega doma). Del zgodovine našega naroda (tudi obdobje Rimljanov), je orisan na tako imenovanih »slovenskih vratih« na ljubljanski stolnici. 

Gospod Franci Petrič, je o tem takole zapisal: »Novica, da bo papež Janez Pavel II. leta 1996 obiskal Slovenijo, je bila objavljena v začetku leta 1995 in je takoj močno odmevala slovenski javnosti. Ta veliki dogodek me je spodbudil, da sem nagovoril takratnega tehničnega urednika Družine Toneta Seiferta, da sva začela snovati pobudo za nova bronasta vrata, saj so bila stara vrata v stolno cerkev neugledna in zanemarjena. Po posvetu s trnovskim župnikom Janezom Pogačnikom sva nagovorila uveljavljena akademska kiparja Toneta Demšarja in Mirsada Begića, da sta na osnovi moje vsebinske zasnove naredila osnutka novih vrat. Razlaga simbolike »SLOVENSKIH VRAT«:

Zgodba na vratih se začenja v krščanski rodovitni zemlji, kar kažejo arheološke izkopanine in ostaline. Iz nje poganja drevo krščanstva: s krstom knezov Gorazda in Hotimirja ter z Modestovo misijonsko dejavnostjo med karantanskimi Slovenci, zbranimi pri knežjem kamnu pri Gospe Sveti. Na drugi strani nas na pokristjanjevanje spominja patriarh sv. Pavlin II. pod oboki oglejske bazilike, med njimi pa sta sveta brata Ciril in Metod s slovansko knjigo; zavzemata se za češčenje Boga v narodnem jeziku. Prvo besedilo v slovenskem jeziku nastaja pod peresom benediktinskega meniha v samostanskem skriptoriju. Na vlogo menihov pri oznanjevanju opozarja tudi sklepnik stiškega samostana z vstalim Odrešenikom. Posebno mesto v krščanski preteklosti našega naroda so imeli viteški križniški menihi, ki so ohranili Belo krajino in del Štajerske okrog Ormoža; upodobljeni so kot branilci ozemlja. Spomin na težka leta turških vpadov je upodobljen z roparskimi jezdeci in hrastoveljskim taborom. Na bur­no 16. stoletje spominjajo kmečki upori in reformacija, ki je slovenskemu narodu dala najžlahtnejši sad: knjige v slovenskem jezi­ku. V drugem polstoletnem obdobju izstopajo trije škofje, ki so vsak na svoj način utrjevali vero med slovenskim ljudstvom: škof katoliške obnove Tomaž Hren, misijonar Friderik Baraga z največkrat tiskanim mo­litvenikom Dušno pašo in na sredini Anton Martin Slomšek, 19. 9. 1999 prvi uradno razglašeni blaženi Slovenec. Na zgornjem levem vogalu vrat je množica, ki gre proti kraški jami – spomin na žrtve svetovnih vojn in pobojev. Mnogi so ob zadnji uri klicali na pomoč Marijo Pomagaj, zato je nad njimi njena bazilika na Brezjah. V desnem vogalu pa je druga je množica – to so sodobniki, ki so dočakali slovensko samostojnost. Eden izmed njih podaja slovenski nagelj papežu Janezu Pavlu II., ki kakor z okna gleda na vso zgodovino našega naroda in nas blagoslavlja. On se je zavzel za priznanje naše samostojnosti in Sveti sedež je bil med prvimi državami, ki so Slovenijo uradno priznale.

 

V JUNIJU SO V NAŠI ŽUPNIJI STOPILI NA SKUPNO POT:

V soboto 28.6.2014

- David Štravs in Andreja Šuštar

- Kristijan Salmič in Tina - Valentina Zibelnik   (Čestitamo!)

 

Svete maše od 14. julija do 17. avgusta 2014

 

Po

14.

Bogdan

19.00

Podutik

+ Franc Šušteršič

To

15.

Bonaventura

19.00

Podutik

+ Valentin Dolinar

Sr

16.

Karmel. MB

19.00

Podutik

po namenu (J)

Čet

17.

Aleš

19.00

Podutik

+ Polda Omejc (obl.)

Molitev za blagoslov domovine

Pe

18.

Arnold

19.00

Podutik

+ Jernej Turšič

So

19.

Makrina

19.00

Podutik

+ Mirko Ločnikar (obl.)

Ne

20.

16. nedelja

med letom

7.30

8.30

10.00

Glince

Podutik

Podutik

+ Ana Zavašnik

+ Terezija in Alojzij Rešek (obl.)

za farane

Po

21.

Danijel

19.00

Podutik

+ Milan Kotar

To

22.

M. Magdalena

19.00

Podutik

+ Marjan Seliškar

Sr

23.

Br. Švedska

19.00

Podutik

+ družina Kočar

Čet

24.

Krištof

19.00

Podutik

po namenu

Molitev za Božje varstvo na naših poteh

Pe

25.

Jakob st.

19.00

Podutik

+ Tatjana Novak in Milan Kranjčan

So

26.

Joahim, Ana

19.00

Podutik

+ st. in Cilka Juričko

Ne

27.

17. nedelja

med letom

(Krištofova)

7.30

8.30

10.00

Glince

Podutik

Podutik

+ Ana in Nikolaj Kršinar

za farane

+ Lidija Pečanec Gimpelj

Po vseh mašah blagoslov vozil

Po

28.

Viktor

19.00

Podutik

za zdravje duhovnikov

To

29.

Blaženka

19.00

Podutik

+Franc in Marija Šušteršič

Sr

30.

P. Krizolog

19.00

Podutik

+ Blaž Farič (orat.)

Čet

31.

I. Loyolski

19.00

Podutik

(ni namena)

Za mir v Siriji in drugje po svetu

Pe

1.

A.M. Ligvorij

8.00

19.00

Glince

Podutik

za svetost duhovnih

za blagoslov dela

Prvi petek - obisk starejših, invalidov, bolnih

So

2.

Evzebij

8.00

19.00

Glince

Podutik

za nove duhovne poklice

za blagoslov dela

Ne

3.

18. nedelja

med letom

7.30

8.30

10.00

Glince

Podutik

Podutik

+ Miro Babnik

+ Janez in Marija Erjavec

za farane

Na Glincah – Glinška / Kozlova nedelja

Po

4.

J.M. Vianney

19.00

Podutik

+ Ivanka Lindič

To

5.

M. Snežna

19.00

Podutik

+ Blaž Farič (orat.)

Sr

6.

JK spremen.

19.00

Podutik

+ Ivanka Lindič

Čet

7.

Kajetan

19.00

Podutik

+ Marjan Meglič in Alojzija Kačič

Molitev za Božji blagoslov med počitnicami

Pe

8.

Dominik

19.00

Podutik

+ Stanislav Skubic (obl.)

So

9.

Edith Stein

19.00

Podutik

+ Janez Gimpelj (obl.)

Ne

10.

19. nedelja

med letom

7.30

8.30

10.00

Glince

Podutik

Podutik

+ Marija in Franc Pozvek

+ Zadnikarjevi

za farane

Po

11.

Klara

19.00

Podutik

po namenu (M)

To

12.

K. Leisner

19.00

Podutik

+ Milan Kotar

Sr

13.

Radegunda

19.00

Podutik

za naše prvoobhajance

Čet

14.

M. Kolbe

19.00

Podutik

za žive in pok. dobrotnike

Molitev za ljudi, ki nimajo denarja za preživetje

Pe

15.

Veliki Šmaren

7.30

8.30

10.00

Glince

Podutik

Podutik

v čast MB

za Marijino varstvo

+ Ivan Čižman

So

16.

Rok

10.00

19.00

DravljePodutik

+ Janez Grum

za blagoslov župnije

V Dravljah praznujejo sv. Roka. Sodelujemo pri sveti maši ob 10.00

Ne

17.

20. nedelja

med letom

7.30

8.30

10.00

Glince

Podutik

Podutik

+ Jermanovi in stari st. Zalaznik

za farane

+ Ludvik Cimerman in Cimermanovi

 

Lokacija:
Print Friendly and PDF