Povzetek 2008

ŽUPNIJA SVETEGA REŠNJEGA TELESA IN KRVI  LJUBLJANA - PODUTIK
Predstavitev Dejavnosti in skupine Oznanila Dogodki Povezave

 

Prva stran
Gor

 STATISTIKA LETA, OD KATEREGA SMO SE POSLOVILI:

V današnjem življenju se stvari odvijajo tako hitro, da le redko pogledamo nazaj. Vsaj ob začetku novega koledarskega leta pa se lahko ozremo v minulo leto, se spomnimo lepih dogodkov, ki smo jih doživeli in se priporočimo Bogu za leto, ki je pred nami. Del tega življenja odseva tudi župnijsko dogajanje – od krstov, preko številnih veselih trenutkov (obhajilo, poroke, …), do smrti, ko odidemo v večnost.

 KRSTI V LETU 2008:

Tudi v lanskem letu smo se večkrat razveselili tistih, ki so s krstom vstopili v našo župnijsko skupnost in v skupnost vseh verujočih.

 V letu 2008 so zakrament svetega krsta prejeli:

Jure Mikulič, Lovro Golob (Dravlje), Matic Peklaj (Dobrova), Neža Siter, Katja Pavšič (Ježica), Matic Prešeren, Jaša Urh, Žan Drabik, Nejc Lukan (Preska), Ana Lesar, Nika Dolenc (Šmartno pod Šmarno goro), Borut Sivec (Bežigrad), Dejan Mlakar, Hana Petelinc (Mar. ozn.), Nika Skodlar (Vič), Zoja Žibert, Jaka Avsec (Domžale), dvojčka: Nejc Mastnak in Neva Mastnak (Šiška); Manja Zupančič (Brezovica), Aleks Jelen, Hana Šerkanj, Karin Korelc, Jure Vodnik, Hana Isabela Vovko, Pika Bavdek (Kodeljevo), Maja Muravec.

 Izmed 29 krščenih je bilo 15 fantov in 14 deklet. 16 krščenih je bilo iz naše župnije, ostali od drugod, dve deklici iz naše župnije (Barbara Zeko in Lara Miljavec) sta bili krščeni drugje.

Iz zakonskih skupnosti je bilo krščenih 14 otrok, iz civilnozakonskih 5 otrok, iz izvenzakonskih skupnosti 6 otrok in iz nezakonskih 4 otrok.

Sveti krst sta prejela tudi odrasla katehumena: Tadej Kanellopulos in David Mahne.

Vseh krstov v letu 2008 je bilo 29 (v letu 2007 pa 39).

  PRVO SVETO OBHAJILO so v letu 2008 prejeli:

Rok Blaž, Ana Evelyn Davis, Žan Drabik, Jan Esenko, Tadej Garbas, Mark Garbas, Tim Kočan, Tina Kotnik, Nina Kranjec, Klemen Marinko, Neja Marinko, Matej Mavko, Lucija Mikuž, Gal Nikič, Izza Palli, Vito Rozman, Monika Seliškar, David Šardi, Tadej Šteblaj, Ana Vidic, Lina Vodnik, Emil Volenik, Ajda Zajc, Krištof Zupan.

 V letu 2008 je bilo 24 prvoobhajancev (v letu 2007 pa 14).

BIRME V LETU 2008:

Ta zakrament potrditve v veri so prejeli:

Luka Berzin, Anže Janeš, Lea Janežič, Monika Jenko, Tjaša Pintarič, Matjaž Škof, Pina Škufca, Blaž Tošnjak, Sebastijan Zupančič, Klavdija Zupančič, Uršula Zupančič //11//

Poleg veroukarjev, so zakrament svete birme prejeli tudi odrasli katehumeni: Tadej Kanellopulos, Luka Kristan, David Mahne, Kristjan Nadvešnik, Darko Peterlin//5//

 Zakrament svete birme je v letu 2008 prejelo 16 birmancev (v letu 2007 pa 26).

  POROKE V LETU 2008:

Vsi se zavedamo, da je skupno življeneje lepa stvar, sploh če imaš ob sebi nekoga, ki te razume, ti pomaga in te podpira. Koliko več zmoremo, kadar se med seboj podpiramo! Toda vedno nam taka drža ne uspe. Ne le zaradi skušnjav. Tudi sami se včasih sporečemo. Prav zato potrebujemo Božjo pomoč, da bi lažje vztrajali in se vedno znova trudili za lepši odnos. Prav zato sta zakonca (mož in žena) posvečena, da sta lažje drug drugemu zvesta v sreči in nesreči … Ko sta združena z Jezusom, od njega prejemata pomoč za trdno vero, (za)upanje in medsebojno ljubezen. Ker se z Bogom (in njegovo pomočjo) povežemo v molitvi, je zato redna molitev za krščanske zakonce pravzaprav nuja.

V letu 2008 je bilo v naši župniji sklenjenih 10 porok: Grilc Boris in Kováčič Andreja / Nadvešnik Kristjan in Markič Karmen / Kunstelj Peter in Podlogar Ana / Bašelj Boštjan in Ljubič Barbara / Gaber Aleš in Vlašič Andreja / Vraber Boštjan in Soban Katarina / Filiplič Matija in Novak Urška / Ravnohrib Uroš in Marolt Alojzija / Jančeski Vojko in Antolašić Monika / Erjavec Gregor in Biaggio Mihela.

V letu 2008 smo se porok naših župljanov veselili 10 krat, v letu 2007 pa 8 krat.

SVETO OBHAJILO NA DOMU prejme vsak prvi petek 16 župljanov. Prav je, da se potrudite in obvestite duhovnika za vse, ki bi želeli prejeti Jezusa v svoje srce vsaj enkrat mesečno, pa ne morejo več v cerkev.

 V LETU 2008 SO SE OD NAS POSLOVILI:

Marijana Zavašnik (april), Marija Žalec (april), Marija Kmetič (junij), Ana Smiljković (junij), Marija Babnik (sept.), Andrej Mrše (sept.), Franc Škof (okt.), Janko Štrukelj (okt.), Valentin Dolinar (dec.), Milan Kotar (dec.), Martin Horvat (dec.), Friderik Vesel (dec.), Ana Jeršin (dec.). Večina (razen dveh) je žal umrla brez zakramentov.

 Pokojnih se vsako nedeljo spomnimo pri eni od svetih maš, ki jo darujemo za žive in pokojne farane. Tudi sami radi molimo zanje.

 Vseh umrlih v letu 2008 je bilo 13. Leto poprej je umrlo 9 naših faranov.

 Če povem po pravici, sem vedno, ko ob koncu leta delam prepise za arhiv, ob prepisovanju podatkov iz mrliške knjige kar malo žalosten. Tolikokrat moram žal napisati, da faran ali faranka pred smrtjo žal ni prejel nobenega zakramenta (spoved, obhajilo…). Poleg tega pa bolnim Cerkev naklanja še bolniško maziljenje, ki je dano da jim Bog utrdi zdravje in jim odpusti grehe! Apostol Jakob govori tudi nam, ko naroča: »Če kdo med vami trpi, naj moli. Če je kdo dobre volje, naj poje hvalnice. Če je kdo med vami bolan, naj pokliče starešine Cerkve in naj molijo nad njim ter ga v Gospodovem imenu mazilijo z oljem. Molitev, porojena iz vere, bo bolnika rešila in Gospod ga bo okrepil; če je v grehih, mu bodo odpuščeni. Zato priznavajte grehe drug drugemu in molite drug za drugega, da ozdravite. Veliko zaleže vztrajna molitev pravičnega« (Jak 5, 13-16).

ŠE NEKAJ DRUGIH PODATKOV:

Letošnje leto veroučno šolo obiskuje 157 otrok v devetih veroučnih razredih.

Iskrena hvala Julki, Polonci, Vesni in Moniki, ki se iskreno trudijo, da bi nadobudnim veroukarjem približale vero.

 V letošnjem letu bo k prvemu obhajilu pristopilo 18 prvoobhajancev. Slovesnost prvega obhajila bo zadnjo nedeljo v maju 31.5.2009 ob 10.00. Pred tem bo tridnevnica (od četrka 28.5 - sobote 30.5.)

 K birmi bo letos pristopilo 20 pripravnikov na birmo. Zakrament svete birme bodo prejeli v soboto 25. 4. 2009 ob 10.00. Pred tem bo devetdnevnica (od četrtka 16.4. - petka 24.4.).

 

Za družine letošnjih pripravnikov na zakramente, pa tudi za ostale družine veroukarjev radi molimo.

Pošljite elektronsko pošto z svojimi vprašanji in komentarji administratorju.
Datum zadnje spremembe: 09 januar, 2011