Povzetek 2010

ŽUPNIJA SVETEGA REŠNJEGA TELESA IN KRVI  LJUBLJANA - PODUTIK
Predstavitev Dejavnosti in skupine Oznanila Dogodki Povezave

 

Prva stran
Gor

 

STATISTIKA LETA 2010, KI JE ZA NAMI:

Kaj čas … leta tako hitro tečejo, da se pravzaprav skoraj ne oziramo nazaj!!! … Pa se ni slabo vsaj kdaj ozreti in se iz ogledanega kaj naučiti. Ko ob začetku leta mnogi časopisi objavljajo preglede preteklega leta, ga razprostrimo pred svojimi očmi tudi mi. Nekatere stvari so bile vidne našim očem, druge nam bodo ostale skrite. Bog pa jih vidi. In naj tiste dobre ob svojem času tudi obilno poplača.

KRSTI V LETU 2010:

Krsti … eni najlepših trenutkov v življenju Cerkve! Hudobnemu duhu grejo pa kaj v nos, saj vsak krščeni v tistem trenutku stopi v skupnost rešenih. Velika odgovornost njegovih staršev, pozneje pa tudi krščenca samega je, da naredi vse, da rešen tudi ostane.

V letu 2010 so zakrament svetega krsta prejeli:

Aljaž Seliškar, Anže Seliškar, Manca-Katarina Andolšek (katehumenka), Goran Klasič (katehumen), Nal Škerl, Svit Eror (krščen na Barju), Špela Salamon Božič (Dobrova), Tinkara Štih, Val Cirar (Domžale), Aljaž Dolenc (Šmartno pod Šmarno goro), Edi Mlakar, Sara Bočko (Moravče), Lana Žlak (Šentvid), Sara Nadvešnik (Črnuče), Matic Melanšek, Živa Melanšek, Lovro Urankar Vodnik (Šmarca-Duplica), Samanta Varkaš, Tian Jančeski (Dravlje), Nik-Patrik Vrhovšek, Maša Aleš (Rudnik), Rok Zavec (Kodeljevo), Tim Jelnikar, Laura Munda (Stožice), Filip Pirc, Filip Koritnik, Martin Tomažič, Ana Vuk (Šiška), Eva Kastelic (Dravlje), Manca Zupan, Urban Aleš, Klara Jelen, Marino Hergúla (Dravlje), Filip Kržan, Tine Kunstelj, Maša Igličar (krščena v Kosezah), Pavel Lesar, Neža Golob (Brezovica), Vita Cunder (Dobrova), Brina Zabret, Tim Torkar (Šiška), Julija Snoj (Križe).

Vseh krstov v naši župniji je bilo 40. Poleg teh, sta bila dva otroka iz naše župnije krščena drugje. Izmed krščenih je bilo 22 fantov in 18 deklet. 20 krščenih je bilo iz naše župnije, ostali od drugod.

Iz zakonskih skupnosti je bilo krščenih 23 otrok, iz civilnozakonskih 5 otrok, iz izvenzakonskih skupnosti pa 12 otrok. Sveti krst sta prejela tudi dva odrasla katehumena: Manca-Katarina Andolšek in Goran Klasič.

Vseh krstov v letu 2010 je bilo 40 (v letu 2009 pa 26).

PRVO SVETO OBHAJILO so v letu 2010 prejeli:

Urška Bašelj-Golob, Jerca Bokal, Aljaž Dolenc, Vanessa Erič, Hana Jakofčič, Žiga Kolenc-Ravnikar, Jakob Lesar, Pija Plavc, Luka Premuš, Jan Škof, Klemen Škof, Timotej Šušteršič, Lovro Tošnjak, Ana Volenik, Nejc Vertačnik in Lana Zibelnik-Mesarić. Skupaj z našimi veroukarji sta pristopila k sv. obhajilu še Neža Škerl in Žiga Žličar, ki verouk obiskujeta v škofijski osnovni šoli.

V letu 2010 je bilo 18 prvoobhajancev (v letu 2009 pa 18).

BIRME V LETU 2010:

Zakrament potrditve v veri so prejeli:

Urša Čelofiga, Nik Dobnikar, Kaja Esenko, Tadeja Katarina Ferlan, Kristjan Gimpelj, Rok Grum, Luka Hren, Tea Janežič, Petra Kopač, Klemen Koprivec, Mojca Kranjec, Katarina Kregar, Anže Rejec, Ajda Rus, Ana-Marija Rus, Jure Skubic, Boštjan Škof, Rok Štrukelj, Žan Zavašnik, Tilen Zupan, Nina Živec //21//

Poleg veroukarjev, so zakrament svete birme prejeli tudi odrasli katehumeni: Manca-Katarina Andolšek, Ana Gale, Maksimilijan Gale, Goran Klasič, Urša marinšek, Gregor Smole. //6//

Zakrament svete birme je v letu 2010 skupaj z odraslimi katehumeni prejelo 27 birmancev (v letu 2009 pa skupaj z odraslimi katehumeni 25).

POROKE V LETU 2010:

Ne vem zakaj se ljudje (cerkvene) poroke tako bojijo. Saj je tako lepa! Poleg tega pa še Jezus sam zakoncema po zakramentu ponudi možnost, da v skupnem življenju črpata tudi iz njegovih moči!

V naši župniji so se v letu 2010 poročili: Jože mežan in Monika (Manja) Cevec/ Luka Kočevar in Manca-Katarina Andolšek/ Bojan Polajžer in Marilen Snoj/ Franci Debevec in Polona Šušteršič/ Branko Štritof in Ines Hribar/ Peter Stariha in Anamarija Pangršič/ Gregor Nograšek in Nina Fartek/ Matej Mevlja in Darja Kastelec.

V letu 2009 smo se porok naših župljanov veselili 8 krat, v letu 2008 pa 9 krat.

SVETO OBHAJILO NA DOMU prejme vsak prvi petek 16 župljanov. Vse, ki živite s starejšimi ali bolnimi, prosim da me obvestite. Z veseljem bom prišel obiskat še kakšnega novega.

V LETU 2009 SO SE OD NAS POSLOVILI:

Ljudmila Podlogar (jan.), Anton Ravnohrib (jan.), Jakob Podlogar (marec), Janez Grum (marec), Janez Gregorš (marec), Drago Košir (april), Janez Vodnik (april), Viktor Hren (maj), Božidar Gomilšek (julij), Ema Božič (avgust), Marija Zavašnik (avgust), Ljudmila Klobučar Platiše (sept.), Janez Kern (okt.), Frančišek Dobnikar (okt.), Frančiška Marija Merjasec (nov.), Antonija Mikulič (nov.), Jožef Petrič (nov.), Marija Kunstelj (dec.), Jože Seliškar (dec.), Jože Benčina (dec.), Jernej Zupančič (dec.). Na srečo je nekaj pokojnih pred smrtjo po zaslugi skrbnih domačih prejelo tudi obhajilo in bolniško maziljenje. Res hvala domačim za skrb. Ostali so umrli brez zakramentov. Žal!

Radi molimo za pokojne farane, še posebno za tiste, ki smo jih osebno poznali. Kot veste, se vseh pokojnih faranov, še posebno pa umrlih v tistem letu, redno spominjamo tudi pri eni od nedeljskih svetih maš.

Vseh umrlih v letu 2010 je bilo 21. Leto poprej je umrlo 12 naših faranov.

Res vesel sem, da sem smel nekaterim pokojnim pred smrtjo podeliti tudi zakrament bolniškega maziljenja in obhajilo. Še posebno pa sem vesel, ker se je kateremu od bolnikov po prejemu zakramenta zdravje utrdilo. Prav temu je zakrament bolniškega maziljenja v prvi vrsti namenjen. Bog namreč bolnika okrepi v zdravju in mu odpusti grehe. Saj poznamo odlomek iz pisma apostola Jakoba, ki je judovskim kristjenom naročal: »Če kdo med vami trpi, naj moli. Če je kdo dobre volje, naj poje hvalnice. Če je kdo med vami bolan, naj pokliče starešine Cerkve in naj molijo nad njim ter ga v Gospodovem imenu mazilijo z oljem. Molitev, porojena iz vere, bo bolnika rešila in Gospod ga bo okrepil; če je v grehih, mu bodo odpuščeni. Zato priznavajte grehe drug drugemu in molite drug za drugega, da ozdravite. Veliko zaleže vztrajna molitev pravičnega« (Jak 5, 13-16).

 ŠE NEKAJ DRUGIH PODATKOV:

Letošnje leto veroučno šolo obiskuje 125 otrok v devetih veroučnih razredih.

Iskrena hvala katehistinjam: Julki, Moniki, Vesni in Polonci, ki darujejo svoj prosti čas in srce, v želji, da bi otrokom in mladim približale Boga.

V letošnjem letu se na zakrament prvega svetega obhajila pripravlja 14 fantov in deklet. Slovesnost prvega obhajila bo zadnjo nedeljo v maju 29.5.2011 ob 10.00. Pred tem bo tridnevnica (od četrtka 26.5 - sobote 28.5.)

 K birmi bo letos pristopilo 10 pripravnikov na birmo. Zakrament svete birme bodo prejeli v soboto 24. 9. 2011 ob 10.00. Pred tem bo devetdnevnica (od srede 14.9. - četrtka 22.9.).

Pošljite elektronsko pošto z svojimi vprašanji in komentarji administratorju.
Datum zadnje spremembe: 09 januar, 2011