Revija zborov 2006

ŽUPNIJA SVETEGA REŠNJEGA TELESA IN KRVI  LJUBLJANA - PODUTIK
Predstavitev Dejavnosti in skupine Oznanila Dogodki Povezave

 

Prva stran
Gor

Revija župnijskih mešanih pevskih zborov naše dekanije-  marec 2006

Srečanje pevskih zborov dekanije Ljubljana – Šentvid, na 4. postno nedeljo, 26. marca 2006, popoldne ob 15.uri.

 

Spoštovani pevci, dragi duhovniki in ljubitelji zborovskega petja, ki se vsako nedeljo razodeva po naših župnijah, da nam je predokus nebeškega bogoslužja.

Na začetku našega srečanja, prosim gospoda dekana, Tomaža Nagodeta, za vzpodbudno besedo, ki naj razbremeni napetost prihodnjega trenutka.

 

1. Prvi zbor, ki bo danes med nami prepeval je mešani mladinski zbor župnije Ježica.

Ko ste danes vstopili v našo novo cerkev, vas je objela praznina – še posebej vidna, če v svoji duši niste prinesli bratske ljubezni in zahvale za vse, ki bodo danes peli Bogu v čast in nam v veselje. Kakor so žrtve mnogih pevcev nevidne, tako so nevidni temelji tega svetišča, v katerega so vzidane kosti pobitih iz Brezarjevega brezna. Cerkev in zvonik nosi šestdeset, meter debelih betonskih stebrov, ki so do petindvajset metrov globoko zavrtani v zemljo. Vse to nam pove, da nobena stavba ne more stati, če nima dobrih temeljev, čeprav so ti nevidni.

Pevci iz Ježice nam bodo zapeli; Marija, Mati sedem žalosti – Jožeta Trošta in O,Mati čistega srca – Lojzeta Mava. Zbor vodi Mirjam Jarc, orgelska spremljava Barbara Dovč.

2 . Med nas prihajajo pevci mešanega zbora župnije Koseze.

Vsi nastopajoči bodo peli v prostoru, ki se imenuje presveto in je namenjen prezbiterijem. Naša cerkev ima velik prezbiterij – v nasprotju z mnogimi modernimi cerkvami, kjer je prezbiterij velikokrat stisnjen v trikotni prostor enega od vogalov stavbe. Tu, kjer je veliko prostora Bog pričakuje tudi našo širino in odprtost za njegove navdihe.

Naj ta navdih napolni pevce iz Kosez, ki nam bodo zapeli Mavovo Oznanjenje in Gallusovo Adoramus te Iesu Christi. Zbor vodi s. Boža Čotar, na orglah zbor spremlja Tereza Podlogar.

3. Naslednji, ki se bodo predstavili so pevci mešanega pevskega zbora Blaž Potočnik iz Šentvida.

Marsikdo v naši cerkvi ne opazi večne lučke, ki stoji na levi strani prezbiterija. Ima okroglo obliko, kar predstavlja svet in na robu majhno lučko, ki god, kar pomeni, da tudi v najhujšem trpljenju in preizkušnji, za vsakega od nas, nekje gori lučka upanja — tudi v zadnji uri, saj nam jo je s svojim darovanjem prižgal Bog sam.

Mešani pevski zbor Blaž Potočnik iz Šentvida nam bo zapel Gallusovo; Ecce quomodo moritur justus in Sattnerjevo; Marija, kako si ti lepa. Zborovodja je Ana Erman , zbor spremlja Maks Strmčnik.

4. Na ogled bo sedaj postavljen naš domači zbor — mešani pevski zbor župnije Podutik.

Ob večni lučki se dviga krstni kamen; velika okrogla posoda, ki ponazarja, če jo ponazorimo z nič kaj prijetno besedo »lavor«. Kakor smo se nekoč vsi v njem umivali, tako tudi danes krstni kamen po zakramntu nas umiva izvimega greha in daje milost, da postajamo Kristusovi. Ob njem je bilo od lanskega maja do danes krščenih že petintrideset otrok in odraslih.

Pod vodstvom pevovodkinje Olge Jama, bo zbor zapel Premrlovo; Jagnje božje — iz maše: Pred prestolom tvoje milosti in Sirelovo; Pridi molit, o kristjan.

Na prste ene roke bi prešteli radosti Cerkve na Slovenskem, ki se bodo pokazale v tem trenutku, da v dobrem in hudem sodelujeta dva pevska zbora dveh župnij; zato se bo sedaj domačemu zboru pridružil pevski zbor župnije Šmartno pod Šmarno goro. Blagoslov temeljnega kamna nove cerkve, blagoslov nove cerkve, god sv. Martina, skupne vsakoletne duhovne vaje...in še mnogo drugih trenutkov kipi v skupno dobro za čast božjo.

Naj tako izzveni tudi Troštova; Tihe rože naše duše, ki jo bosta zbora skupaj zapela. Zbor vodi Olga Jama, na orgle spremlja Janez Snoj.

5.Pred nami po skupni pesmi ostajajo pevci mešanega pevskega zbora župnije Šmartno pod Šmarno goro.

Središče prezbiterija — presvetega je oltarna miza. Za našo mizo, ki je dolga tri metre in široka meter in pol, more sedeti dvanajst učencev z Odrešenikom. V njej ni nikakršnih simbolov, ki jih po mnogih cerkvah opažamo, ko opazujemo oltar — miza sama je dovolj velika simbolika in pove vse. Ona skriva v sebi naše bolečine in naše veselje, našo bedo in naše bogastvo... najlepše pa je, da ni nikoli prazna — vsak dan se nam na njej daruje Gospod.

Pevski zbor iz Šmartnega pod Šmarno goro bo pod vodstvom Tomaža Božiča zapel Hribarjevo; Mati žalostna je stala in sestre Ekel; Sveto Rešnje telo. Zbor spremlja Janez Snoj.

6. Sledi mešani pevski zbor župnije Preska.

Pevski kor, lahko se ozrete tudi nazaj, naše cerkve, ima prav posebno mesto. Soji na spovednicah in se zajeda globoko v cerkveno ladjo, da sta si zbor in duhovnik, kakor naj bi bilo tudi v vsakdanjem življenju, zelo blizu. In ker stoji na spovednicah... vsak od nas, še posebno pa nekdo, ki vsako nedeljo poje pri liturgiji, mora stati za svoje darovanje na, zakramentalnem očiščenju, da tako dobi posluh za božje in mu je intonacija znana.

Mešani pevski zbor župnije Preska nam bo zapel Hribarjevo; O postni čas, res sveti čas in Mavovo; Jezus, ti zvesti naš pastir.

7. Vsem nam se bo sedaj predstavil mešani pevski zbor župnije Sora.

Marsikdo pogreša v naši cerkvi zlate kipe, slike, na tisoče ikeban... še posebno ljudje sprašujejo po podobi Marije — pred seboj namreč, ko vstopijo v cerkev, zagledajo le križ. Ne bodite v skrbeh — stranska kapela, na desni strani prezbiterija, bo posvečena Mariji. Kakor je stala ob strani Jezusu v vseh trenutkih odrešenja, tako bo stala ob njem tudi tu, ko se bo za nas daroval na oltarju križa. Je pa res, da mora imeti človek v življenju, kakor Marija, da bo kapela dozorela, potrpljenje, ki ga modernist, zasidran v baroku svojega prav, velikokrat ne sprejema.

Mešani pevski zbor župnije Sora bo zapel Hribarjevo; Premišljevanje in Mavovo; Ave, o čista ti. Zbor vodi Jana Debeljak, na orgle spremlja Mihael Gaber.

8. Naslednji, ki se nam bo predstavil, je mešani pevski zbor župnije Stožice.

Med mnogimi novimi cerkvami v naši domovini je tudi cerkev Sv.Duha v Stožicah. Njena podoba je drugačna kot podoba naše cerkve. Ko smo postavljali orise novega svetišča, se nam je nenehno pojavljala želja —zgraditi tempelj, ki se ga ne da posnemati, ki je enkraten in neponovljiv. Ljudje smo danes namreč zelo nagnjeni k temu, da kopiramo in takoj nato vse to naredimo za svoje. Naša cerkev se ne da kopirati, kakor se ne da kopirati po človeških merilih Bog — v življenju nam ostaja le gledanje in zrenje. Tudi Bog nam morda včasih ni všeč, pa se vendar ob njem vedno dobro počutimo.

Mešani pevski zbor župnije Stožice nam bo pod vodstvom Zale Smolič zapel pesmi Hugolina Sttnerja Zemlja in nebo žaluje in Luč božanska. Zbor spremlja Martina MarinIo.

9. Vedno smo veseli, ko pred seboj zagledamo zbor naše najmanjše župnije — župnije Sv. Katarina — Topol, ki sedaj prihaja pred nas.

Ko vas pot pripelje k cerkvi sv. Katarine, pred seboj zagledate domovino. Vsak ima v tem trenutku občutek — nad vsem sem in vse vidim. Tudi iz naše cerkve se skozi velika okrogla okna — največje meri šest metrov —daleč vidi. Toda ta pogled bo viden le še nekaj mesecev — vsa okna bodo namreč oblikovana, kakor vrata cerkve, z žlahtnim kamnom oniksom. Tu ne bo barvih oken — narava, ki je ta prosojen kamen oblikovala skozi milijone let, nam bo dala svetlobo, da v življenju nikoli ne bi pozabili, kako je pred nami že hodil nekdo in da, čeprav smo še v tako razvitem svetu, vse prejemamo od včeraj za jutri.

Mešani pevski zbor župnije sv. Katarina — Topol nam bo pod vodstvom Albina Koširja zapel Železnikovo; Pojdi na Golgoto in Mavovo; Mati moja, venec pletem.

10. Povabljeni pred tabernakelj, da bi se tudi vi nam dali, pevci mešanega pevskega zbora župnije Šiška.

Ko boste po srečanju zborov odšli iz cerkve, se boste znašli sredi stebrov, ki na vrhu pričakujejo drobno povezavo, na kateri se bo opletalo zelenje. Marsikdo vpraša po simboliki in številu teh stebrov. Dragi prijatelji — ni simbolike. Stebri so zato, da prostor pred cerkvijo ni popolnoma prazen in da bi se mogli farani ob nekom, pa četudi je to le mrtev steber, počutiti vame. Tudi v življenju je tako, da vsak od nas že od otroških let potrebuje ob sebi nekoga, ki mu je v oporo in za katerim se lahko skrije, četudi je to, kakor pravi Minati, drevo ali kamen.

Mešani pevski zbor župnije Šiška bo pod vodstvom Matije Brenčiča zapel Troštovo; Trpljenje Jezusovo in Vodopivčevo; Ti, o Jezus srčno mili. Zbor spremlja Vlasta Rus.

11. Zadnji zbor, ki se nam bo danes predstavil, je zbor župnije Vodice.

Ob koncu našega sprehajanja po božjem svetišču in okoli njega, se ustavimo ob zvoniku, ki je čisto drugačen, da ne bi bil, čeprav je, del templja in bi predstavljal človekovo življenje. Njegova sivina je velikokrat sivina človekovega življenja, ki se dviga do srečanja z Kristusom — smrti, zato je tam pas črnine, ki pa je ozek — kratek. Nadaljuje se v večnost, ki je bela in nedokončana — neskončna, večna. In ko bomo na zvoniku zagledali križ, ki je na dveh straneh, vzkliknimo z apostolom Pavlom: »Gospod, spredaj in zadaj me obdajaš, kam naj bežim pred tvojim obličjem...« In Gospod odgovarja: »Nikamor ne beži, tvoje mesto je v dajanju darov, ki si jih prejel za druge.«

Mešani pevski zbor župnije Vodice nam bo zapel Mavovo; Pesem slovesno dvigni se in Železnikovo; Sonce Golgoto obseva. Zbor vodi Andrija Lebar, na orglah Anja Banko.

 

Vse pevce in pevke v tem trenutku dneva vabim, da skupaj zapojejo tri pesmi - Foersterjevo; Kaj sem ti storil, Troštovo; Mogočno se dvigni, ki je bila pisana za blagoslov nove cerkve Sv. Rešnjega telesa in krvi v Podutiku in Premrlovo; Poglej na nas z višave Skupne pesmi bo dirigiral g. Jože Trošt, ki se mu v imenu mu iskreno zahvaljujem, ker je eden redkih slovenskih cerkvenih skladateljev sedanjega Časa, katerega pesmi pevci z veseljem vzamejo v roke in so uporabne tudi pri bogoslužju.

Iskrena hvala.          

Zbore bo pri skupnih pesmih spremljal na orglah Janez Snoj.

Vsem hvala za prijetno druženje. Pevcem in njihovim voditeljem ki bodo po končanem srečanju nadaljevali klepet v župnijskih prostorih, voščim veselo Alelujo — naj vaše petje mnogim kristjanom v bližnjih praznikih izzveni kot potrditev njihove vere. Hvala.

 

 
Pošljite elektronsko pošto z svojimi vprašanji in komentarji administratorju.
Datum zadnje spremembe: 09 januar, 2011